Annonce
Midtsyd

Førstegangsvælgere: Det er et privilegium

Johan (til venstre) og Mathias er klar til deres første Folketingsvalg. Foto: Mette Henriksen
Førstegangsvælgerne Mathias Lassesen og Johan Guldbæk savner konkrete svar fra politikerne.
Annonce

Toftlund: Når vi går til valg den 5. juni, så er der en kvart million danskere, som sætter deres første kryds til et Folketingsvalg.

To af dem er Mathias Lassesen og Johan Guldbæk, der netop er ved at afslutte et spændende halvt år på Musik- og teaterhøjskolen. Hverken fjernsyn eller aviser er noget, som de to har brugt særlig meget tid på i løbet af de sidste seks måneder, så begge har mest ledt efter information hos medierne online. Og det har ikke altid været nemt at finde hoved og hale i, hvad der egentlig gemmer sig bag politikernes statements.

-Politikerne skal komme med klare svar i valgkampen, i stedet for at snakke uden om og profilere sig selv. Uden mine gymnasieår, hvor jeg havde samfundsfag på A-niveau, havde jeg nok været helt lost, fastslår Johan.

Både Mathias og Johan er som mange unge mest optaget af klima- og flygtningeproblematikken.

-Politikerne må gerne gøre sig mere umage. Vi har brug for konkrete bud på, hvad man for eksempel kan gøre ved den globale opvarmning. Jeg savner egentlig helt en stillingtagen til, hvor slemt det egentligt står til. Flygtningedebatten optager mig også meget. Der er kørt helt af sporet, så det er næsten pinligt at være dansker, tilføjer Mathias, der savner mere dybde i debatten.

-Mindre taktik, færre afbrydelser, men konkrete svar og meget mere troværdighed ville klæde de fleste politikere, tilføjer Mathias, der egentlig godt kunne have sat sit kryds allerede til sidste folketingsvalg.

-Jeg blev kort sagt slået ud af, hvor uoverskueligt det er at sætte sig ind i de enkelte partiprogrammer. Hellere vente fire år, end at tage en forhastet beslutning og stemme på de forkerte, siger Mathias, der ligesom Johan er klar med gode råd til andre førstegangsvælgere:

-Husk at være kildekritisk, når du søger efter informationer på nettet. Man ved aldrig, hvem afsenderen er. Og så er det vigtigt at forberede sig i god tid, gerne flere måneder inden valget, for de mange partiprogrammer er en jungle at finde rundt i som førstegangsvælger. Hvis man har valgt side, så skal man ikke være bange for at sætte krydset forkert. Det er et privilegium at stemme, så det skal man.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce