Annonce
Midtsyd

Fole: Lokalrådet barsler med nye naturprojekter

- Fole er et rigtig godt område for storke, fordi der her ved ådalen er et godt fødegrundlag. Derfor sætter vi nu en storkerede op, siger Asger Kristensen, der er formand for Fole Lokalråd. Arkivfoto: Thomas Holl
Om kort tid sætter Fole Lokalråd en storkerede op i byen. Desuden er der planer om at etablere en undervandskasse i Gram Å.
Annonce

Fole: Ildsjælene i Fole er kendte for at udvikle og arbejde med idéer, der kan gøre byen og området mere attraktivt for borgere, tilflyttere og turister.

Nu barsler Fole Landsbyråd med to nye projekter. Henholdsvis opsætning af en storkerede og etablering af en undervandskasse i Gram Å. Det fortæller Asger Kristensen, der er formand for rådet.

For nogle uger siden rettede foreningen Storkene.dk henvendelse til lokalrådet med henblik på etableringen af en storkerede i Fole.

Annonce

Et godt område

- Nogle af foreningens bestyrelsesmedlemmer havde kørt rundt i hele Sønderjylland og fundet frem til, at Fole er et rigtig godt område for storke, fordi der her ved ådalen er et godt fødegrundlag. Der er vådområder, hvor storkene kan finde frøer, tudser og insekter, siger Asger Kristensen.

Reden bliver sat op på et område ved den gamle præstegård og vil fremover kunne ses fra både Præstegårdsvej og Stampemøllevej.

- Selve reden fremstilles af Gram Slotssmedie, og så har vi købt en 12 meter lang pæl hos Tiset Savværk. Projektet kommer til at koste godt 8000 kroner – og så håber vi jo bare, at storkene får lyst til at lægge vejen forbi Fole, siger Asger Kristensen.

Jesper Leegaard, der er bestyrelsesmedlem i Storkene.dk, tilføjer, at foreningen inden årsskiftet satser på at kunne etablere 10 nye storkereder i områder med fødegrundlag i Sønderjylland. Og Fole er altså et af dem.

Undervandskassen etableres her i Gram Å med en stensikring på begge sider, så vandløbet stopper med at erodere. Privatfoto
Annonce

Undervandskasse

Asger Kristensen fortæller desuden, at Fole Landsbyråd også går med planer om at etablere en undervandskasse tæt på Fole Dambrug i Gram Å. Man har valgt denne placering, fordi der er tale om en af Danmarks eneste uberørte vandløbsstrækninger, og fordi der er gode parkeringsmuligheder.

Fra undervandskassen, som vil blive godt 30 kvadratmeter stor, vil man kunne kigge ud i åen og iagttage livet i vandet.

- Måske vil man kunne se snæblen svømme forbi. Men man skal være heldig, for Gram Å er sammen med Brede Å og Vidåen de eneste steder i verden, hvor denne fisk findes, og der er kun lidt flere end 5000 tilbage, siger Asger Kristensen.

Han gætter på, at projektet vil koste mellem 600.000 og 700.000 kroner.

- Men endnu mangler vi at få de nødvendige tilladelser på plads og projektet finansieret, understreger Asger Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Skrydstrup: Ildsjæle klarer julepynten

Midtsyd

Klumme: Farvel til 2020

Midtsyd

Jels: Vikingerne glæder sig til sommer

Midtsyd

Klumme: Glæde

Annonce