Annonce
Midtsyd

Forsvaret åbner igen for optagelse til eftertragtet flyvelederuddannelse

Så er det igen muligt at søge uddannelsen som flyveleder i Forsvaret og blive en af de første i Danmark til at arbejde med F-35 kampfly. Foto: Jacob Schultz
Når de nye F-35 kampfly lander på dansk jord, er der brug for militære flyveledere til at styre dem sikkert gennem luften. Ikke siden 2019 har det været muligt at søge ind på uddannelsen, der regnes som en af de sværeste uddannelser at blive optaget på i Forsvaret.

Drømmer du om at tilbringe hverdagen i et kontroltårn, mens du styrer alt lige fra kampfly til redningshelikoptere sikkert gennem luften?

Så er det igen muligt at søge uddannelsen som flyveleder i Forsvaret og blive en af de første i Danmark til at arbejde med F-35 kampfly.

Flyvelederuddannelsen regnes som en af de sværeste af Forsvarets mere end 40 uddannelser at blive optaget på i Forsvaret. Det er nemlig en relativ lille del af befolkningen, der har de særlige evner, som det kræves at bestride jobbet som flyveleder.

Annonce

- Ud over pilotuddannelsen er det den sværeste og mest eksklusive uddannelse i Flyvevåbnet. Og ser man samtidig bort fra specialstyrkerne, er det en af de sværeste og mest eksklusive uddannelser i hele Forsvaret. Kun mellem fem og 10 procent af befolkningen har evnerne til at være flyveleder.

Det fortæller Nikolaj Løkke Kjærsgaard, der er leder af uddannelseselement ved Eskadrille 515 i Flyvevåbnet, der koordinerer uddannelsen af de militære flyveledere.

Flyveleder ved et tilfælde

Hvorvidt man har evnerne til at blive flyveleder – ja, det ved man først, når man har prøvet det. Det fortæller Marlene Larsen, som de sidste 20 år har arbejdet som militær flyveleder:

- Det var en tilfældighed, at jeg blev flyveleder. Først da jeg så en annonce i avisen og tog til afprøvning fandt jeg ud af, at det faktisk var noget, som jeg var ret god til. De unge, som jeg møder, spørger tit: Hvordan ved jeg, om jeg kan blive flyveleder? Og svaret er, at det gør du ikke. Du bliver nødt til at prøve det. Og du kommer ikke til at fortryde det.

Annonce

Gamere på kornet

Men hvis du spiller eller har spillet meget computerspil, så kan det være, at du har ekstra gode chancer for at blive optaget på uddannelsen.

- Vi kan se, at gamere typisk har et godt overblik og hurtigt kan flytte opmærksomheden uden at miste fokus, og at de har hurtige reaktions- og beslutningsevner. Og når vi rekrutterer til uddannelsen har vi netop fokus på rummelig intelligens, strategisk sans, reaktionsevne og evnen til at holde et roligt overblik, forklarer psykolog Jimmi Andreasen, Forsvarsministeriets Personalestyrelse, som arbejder med udvælgelse af ansøgere til Forsvaret.

Ansøgningsfristen for at booke afprøvning som flyveleder er 28. november 2021.

Om Forsvarets flyvelederuddannelse:

En flyveleder kontrollerer luftrummet og hjælper med at styre lufttrafikken fra landjorden. Som færdiguddannet flyveleder bliver man en del af et vagthold enten i tårnet på flyvestation Karup, Skrydstrup eller i kontrolcentralen i Kastrup, hvor man samarbejder med både civile og udenlandske kollegaer.

Uddannelsen kræver, at du både gennemfører den traditionelle sergentuddannelse, og at du yderligere specialiserer dig som flyveleder. Uddannelsen er identisk med uddannelsen til civil flyveleder, så du har efterfølgende mulighed for at søge flyvelederstillinger i Danmark og udlandet.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Annonce
Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Midtsyd

Centerledernes før-juleønske: Flere testmuligheder til Gram - tak

Midtsyd

Så er flyttekasserne pakket ud: El-Salg Gram åbnede døren på valgdagen

Annonce