Annonce
Midtsyd

Fra flaskehals til oplevelsesport

Jernbaneviadukten i Vojens har fået nyt lys. Helt præcist 36 LED-lamper, der kan lyse i alle regnbuens farver og som har erstattet fire gamle lysstofrør. Privatfoto

Det skal være mere sikkert at gå og cykle gennem jernbaneviadukten i Vojens, som netop er blevet forsynet med 36 LED-lamper, der kan lyse i alle regnbuens farver. Projektet er finansieret af Forum Vojens og P.J. Schmidt Fonden.

Annonce

Vojens: Viadukten under jernbanen på hovedgaden i Vojens har fået nyt lys.

Fire gamle lysstofrør er udskiftet med 36 LED-lamper, der kan lyse i alle regnbuens farver og blandes til et væld af nuancer.

- Fremover skal lys og farver gøre det til en oplevelse at passere porten mellem Østergade og Vestergade, fortæller Karl Posselt, der er formand for Forum Vojens, om det nye anlæg, der netop er blevet monteret.

Vojens' infrastruktur er et vigtigt tema for Forum Vojens, og i foreningen mener man, at hovedgadens jernbaneviadukt er et af de steder, der er afgørende for byens sammenhæng.

- Viadukten blev indviet i 1962 og har tjent byen godt, men med stigende trafik er den blevet en flaskehals, hvor bilerne kører lige lovlig hurtigt og udsætter de bløde trafikanter for både os og støj, siger Karl Posselt.

Annonce

Et år undervejs

Forum Vojens vil derfor gerne gøre det muligt at komme både over og under banen flere steder - i hvert fald for cyklister og gående. Først har det dog handlet om at ændre viadukten fra en flaskehals til en oplevelsesport.

Transformationen har Haderslev-firmaet WeCreateMagic stået for, og lamperne kan programmeres, så lysoplevelsen ændrer sig over tid.

Projektet tog sin begyndelse i januar sidste år, hvor Forum Vojens en aften arrangerede en prøveopstilling med batteridrevne LED-lamper i viadukten. Den vakte positiv opmærksomhed, og foreningen valgte derfor at arbejde videre med ideen. Efterfølgende har en række parter - Banedanmark, politi, vejmyndigheder og Haderslev Kommune - skullet nikke ja til projektet.

Annonce

Et nyt vartegn

I Forum Vojens håber man, at den nye port kan blive et vartegn for byen, men også, at den kan være med til at dæmpe bilernes fart en smule og gøre det mere sikkert og trygt at gå eller cykle gennem viadukten. Desuden håber man at gøre borgerne nysgerrige efter at se lysets farver skifte over tid.

- Vi håber kort sagt, at vi kan få en funktionel attraktion, som Vojens-borgerne kan være stolte af og få lyst til at vise frem, lyder det fra Karl Posselt.

Lysanlægget, der bliver et separat element i gadebelysningen, er finansieret af Forum Vojens og P.J. Schmidt Fonden, og det bliver nu overgivet til Haderslev Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce