Annonce
Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Emma i en kortdyst med plejehjemsbeboer Peter. At lave julepynt, gå ture og mange andre former for socialt samvær hører til de opgaver, som den 15-årige fritidsjobber varetager. Foto: Mette Henriksen
I kampen om flere varme hænder på plejehjemmene er Tønder Kommune begyndt at ansætte unge fritidsjobbere. 15-årige Emma fra Toftlund er én af dem.

Toftlund: - Det er din tur.

Det er onsdag eftermiddag, og plejehjemsbeboer Peter Christensen sidder i en af Plejecentrets Toftegårdens opholdsstuer og spiller Æselspil med teenageren Emma, der er én af husets to nye fritidsjobbere. Der bliver ikke sagt så meget omkring bordet, men det gør ikke noget - for det er tydeligt, at der råhygges mellem de to, der er født med 60 års forskel.

15-årige Emma Kyed Nielsen fra Toftlund er del af en større plan i Tønder Kommune, der har svært ved at rekruttere folk i sundhedssektoren og unge mennesker til at vælge sundhedsfaglige uddannelser. For vi mangler vi hænder, til at tage sig af de syge, svage og gamle, og det i en grad, at kommuner i hele landet kalder situationen for alvorlig.

Annonce

Fakta fritidsjobber

Fritidsjobberne skal ikke udføre plejepersonalets opgaver, men de skal give ekstra liv og nærvær på plejehjemmene. Arbejdsopgaverne vil derfor være sociale - det kan eksempelvis være at gå ture, spille spil, læse bøger eller aviser højt for beboerne.

De unge er mellem 15-17 år, og arbejdet foregår om eftermiddagen efter skoletid.

Toftegårdens leder Malene Møballe Frank, der har ansat de to første fritidsjobbere for nogle uger siden, er da også fuld af begejstring over ordningen.

- Det er bare rigtig godt. Selvom personalet i dagligdagen gør alt, hvad de kan for at beboerne har en god hverdag, så giver det noget helt særligt med de her unge mennesker. De får smilene frem og skaber glæde, siger Malene Møballe Frank.

Plejehjemsbeboer Peter Christensen har det som blommen i et æg. På Toftegården er der nemlig ikke kun de søde fritidsjobbere, men også besøgshunden  Joey at hygge sig med. Foto: Mette Henriksen

Selvom vi i dagligdagen gør alt, hvad vi kan for at beboerne har en god hverdag, så giver det noget helt særligt med de her unge mennesker.

Malene Møballe Frank, plejehjemsleder

- Vi kommer også til at tilbyde fritidsjobberne en dag på SOSU-skolen. Og det er både, så de kan få et dybere indblik i uddannelsen, men også for at give dem noget mere med i bagagen. For selvom de unge primært skal være sociale sammen med borgerne, så vil vi gerne ruste dem til også at kunne håndtere en mere uforudsigelig situation, som hvis de f.eks. skulle finde en borger, der er afgået ved døden. Det kan være en voldsom oplevelse, og det er vigtigt, at vi passer på de unge mennesker og giver dem nogle redskaber med på vejen, uddyber Malene Møballe Frank.

En anden verden

Og Emma, der til dagligt går i 9. klasse på Toftlund Distriktsskole, trives med at have et job, hvor hovedopgaven er at skabe glæde.

- Det er hyggeligt at sidde her med de ældre. Det er lidt som at være sammen med sine egne bedsteforældre. Dem ser jeg også rigtig meget til, så jeg er vant til det der med ældre mennesker, siger Emma, der som de fleste andre unge har en travl hverdag med skole, venner hobbyer og sociale medier.

Det er lidt som at være sammen med sine egne bedsteforældre.

Emma Kyed Nielsen, fritidsjobber

- Jeg kan godt lide, at det er stille og roligt og nede på jorden her på plejehjemmet. Det er lidt som at komme ind i en anden verden, siger Emma, der endnu ikke har taget stilling til, om hun vil gå plejevejen en dag, når hun skal vælge uddannelse.

- Så langt har jeg ikke tænkt endnu. Men jeg vil tage 10. klasse, og så vil jeg rigtig gerne noget, som har med mennesker at gøre. Gerne, hvor jeg kan hjælpe og gøre en forskel.

Og det er musik i ørerne på Allan Skjøth, næstformand i sundhedsudvalget, som har taget initiativ til fritidsjobber-ordningen.

- Der er i dag ansat to fritidsjobbere på alle vores otte plejecentre, og der har kun været gode tilbagemeldinger fra alle parter, siger han.

- Vi vil gerne vise de unge mennesker hvilket livsgivende og spændende job, det er at hjælpe andre mennesker med det, de ikke længere kan, og som samtidig er opgaver, som ikke bliver varetaget af det faste uddannede personale, fortæller områdeleder John Zachariasen.

- Ved at inddrage de unge mennesker allerede fra skolealderen, inden de skal vælge uddannelse, kan det måske vække en interesse og nysgerrighed for faget, som de unge mennesker ellers ikke ville få. Vi håber samtidig, at unge i fritidsjobs kan være med til at skabe noget dynamik på plejecentrene mellem unge og ældre, og derved hjælpe til at skabe bånd på tværs af generationerne.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Sangarrangement i Vojens Sognegård

Annonce
Annonce
Midtsyd

Lokal præst om 'corona-barriere': - Vi skal vænne os til at vi igen kan samles

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

DSB lancerer nyt cafékoncept - men Vojens er endnu ikke på listen over 'stationsstuer'

Midtsyd

Nu kan du indstille kandidater til Frivillighedsprisen 2022

Midtsyd

Regionens teststeder tilbyder nu PCR- og hurtigtest for alle fra to år og op

Midtsyd

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Midtsyd

Ny forening vil fremme sundheden i Gram -  de ældre står øverst på listen

Midtsyd

Vojens-borgerne er utrygge - Natteravne kan være løsningen

Midtsyd

Et julekort og en nytårshilsen

Midtsyd

SLF-formand: - Vi står der, hvor vi gerne vil være

Midtsyd

Genåbning: Toftlund Biograf opfordrer til at købe billetter online

Midtsyd

Klumme: Når to minutter slet ikke er nok

Midtsyd

Spændende foredrag: Anja kommer til Gram og fortæller om 'Livet på vejen'

Midtsyd

Prisvindende iværksætter bliver ny forstander på Gram Højskole

Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Midtsyd

Thorbjørn er tilbage i Brillecentret i Vojens - og han har taget sin hustru med

Midtsyd

Indbrud i kirke: Værktøj for 30.000 kroner stjålet

Midtsyd

Marie åbner butik i Gram: - Jeg elsker det, jeg laver

Midtsyd

En aktiv bankmand i Vojens takker af

Midtsyd

Maren Lotte fra Fole er avisens nye klummeskribent: - Det er vigtigt at stoppe op og nyde livet

Midtsyd

Initiativ: Ryd op efter Nytårsaften på din gåtur

Midtsyd

Hjemme hos Anne er der jul året rundt

Midtsyd

Vojens er forbillede: - Hvis alle giver en time af deres tid, så når vi rigtigt langt

Annonce