Annonce
Midtsyd

Girlpower i Haderslev: Så mange kvinder er valgt ind i dit byråd

Alle gode gange tre: Vojens-politikeren Lene Bitsch Bierbaum er klar til igen at trække i arbejdstøjet for Venstre i Haderslev Kommune. Foto: Inge Rogat Møller
31 medlemmer får plads i det nye byråd. 12 af dem er kvinder, og det er en fremgang på fem i forhold til sidste kommunalvalg. Nyvalgte Tina Rosenkilde og det siddende byrådsmedlem, Lene Bitsch Bierbaum, synes det er 'fint' med flere kvinder.

Haderslev: Selvom vi skriver 2021, så er byrådssalene rundt omkring i landet stadig domineret af mænd. Faktisk har flere kommuner de seneste år gjort en målrettet indsats for at flere kvinder får lyst til at gå ind i lokalpolitik.

I Haderslev derimod er der efter tirsdagens kommunalvalg dømt girlpower i byrådsalen - i hvert fald på papiret. Her er 12 kvinder og 19 mænd valgt til over de næste fire år repræsentere Haderslev Kommunes borgere. Det betyder en fremgang på fem kvinder i forhold til sidste kommunalvalg.

Kommer der til at være mere kage og hygge i byrådet fremover?

Annonce

- Det tror jeg ikke, du skal regne med. Der sidder nogle benhårde kvinder med rundt om bordet i byrådssalen. Men derfor kan det da godt være, at der bliver kage engang imellem, siger Tina Rosenkilde fra Vojens, der er nyvalgt byrådsmedlem for de Konservative.

- Jeg har jo ikke siddet i byrådet før, så jeg kender ikke noget til, hvordan det foregår. Jeg synes det er fint med flere kvinder, men personligt vil jeg ikke vurderes på køn, men ud fra det, som jeg står for som politiker. Men hver især kan kvinder og mænd noget forskelligt, så det er da kun godt med en mere lige fordeling af  kønnene i byrådet, siger hun og uddyber:

Hver især kan kvinder og mænd noget forskelligt, så det er da kun godt med en mere lige fordeling af  kønnene i byrådet.

Tina Rosenkilde, konservativ byrådsmedlem

- Jeg ved ikke, om det er en kvindeting, men jeg synes, at ordentlighed er kodeordet for at vi sammen kan opnå noget i byrådet. Man skal have en ordentlig tone ind i debatten. Man får ikke en bedre politik af at råbe højest.

Køn er ikke afgørende

Indbegrebet af girlpower kunne man være fristet til at kalde Lene Bitsch Bierbaum, som sidder med sin nyfødte søn i armene, da avisen fanger hende over mobilen onsdag morgen. Den 38-årige mor til fire er klar til at tage fat i sin tredje periode som byrådsmedlem for Venstre.

- Det er fint med flere kvinder i byrådet, men det er ikke afgørende for mig. Jeg har aldrig tænkt 'bare vi var flere kvinder her', så det har som sådan aldrig optaget mig, om vi er flere kvinder eller mænd i byrådet. Men det kan da godt være, at andre områder, som velfærden, får mere debattid til byrådsmøderne. Det kan der være godt noget om, siger hun.

Cecilie Haaland fra Socialdemokratiet er med sine 23 år ikke kun det nye, men også yngste ansigt i byrådet. Hun har netop bygget sin valgkamp op omkring 'forandring'.

- Kvinder eller ej, så synes jeg jo bare det er fedt, at vi får nye unge folk ind i byrådet og dermed fornyelse. Det er godt, siger hun.

Jeg har aldrig tænkt 'bare vi var flere kvinder her', så det har som sådan aldrig optaget mig, om vi er flere kvinder eller mænd.

Lene Bitsch Bierbaum, Venstre

Der findes ingen danske studier over, hvad færre kvinder end mænd i byrådene rent lavpraktisk betyder for lokalpolitik. Udenlandske undersøgelser viser dog, at jo flere kvinder, jo flere penge bruges der på omsorgsopgaver.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Annonce
Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Midtsyd

Centerledernes før-juleønske: Flere testmuligheder til Gram - tak

Midtsyd

Så er flyttekasserne pakket ud: El-Salg Gram åbnede døren på valgdagen

Annonce