Annonce
Midtsyd

Godbidder, træning og massevis af kærlighed: Vojens´ weightpullere er blandt Europas bedste

Også Jan Rudbeck lever og ånder for weightpull-sporten sammen med sine slædehunde, som han har to af. Her er det Ginni, som han blev europamester med sidste år. Snart skal de igen afsted og jagte trofæer. Foto: Sarah Nørgaard
Det kræver ikke en bestemt hunderace at dyrke hundesporten weightpull, som stadig er en nichesport herhjemme. De færreste ved, at klubben findes i Vojens, og derfor håber man her, at flere lokale på sigt har lyst til at hoppe med på vognen.
Annonce

VOJENS: De færreste Vojens-borgere ved, at byen kan bryste sig af at have fire bomstærke europamestre, som regelmæssigt træner på et område i Industriparken - europamestre i hundesporten weightpull, der kan sammenlignes med styrketræning for mennesker.

Lasse Ustrup er grundlæggeren for den lokale weightpullklub i Vojens, der er en hundesport, som bygger på positiv træning og godt samarbejde med hund og ejer. Grundlæggende går sporten ud på, at hundene bliver trænet i at trække en vogn med en given vægt på tid. Hundene bliver opdelt i vægtklasser, hvor det gælder om at trække flest gange sin egen vægt.

Lasse Ustrup og Diesel går efter at forsvare europamestertitlen i år igen. Foto: Sarah Nørgaard
Efter endt arbejde er der godbidder og massevis af ros og krammere til Diesel fra hundefar Lasse. Foto: Sarah Nørgaard
Kærlighed og respekt i forhold til hundene står over alt andet for de lokale weightpullere: -Både træningen og konkurrencer foregår udelukkende på hundens præmisser, siger Lasse Ustrup, her sammen med sin prisvindende hund Diesel. Foto: Sarah Nørgaard

-Jeg blev selv interesseret i hundesporten for syv år siden, og det resulterede i, at jeg startede klubben her i Vojens. I dag er vi omkring 20 betalende medlemmer. Vi har været oppe på 30, men nu er vi 20 faste, entusiastiske weightpullere tilbage, fortæller Lasse Ustrup.

-Flere af de tidligere medlemmer, som måtte kørte langt, har startet egne klubber, der hvor de kommer fra, forklarer Lasse nedgangen i medlemmer.

Weightpullerne i Vojens flytter snart fra Industrivej til Bevtoft Hallen, hvor et samarbejde samt sponsorater har muliggjort, at medlemmerne kan etablere et klubhus med træningsområde, samt mulighed for opbevaring af udstyr. På Facebook kan du følge klubben under Weightpull South Side. Foto: Sarah Nørgaard
Annonce

Hårdt arbejde

I klubben er man stolt over, at man har ikke mindre end fire europamestre på holdet, heriblandt Lasses egen hund, en Old English Bulldog, ved navn Diesel.

-Denne titel er bestemt ikke noget man bare får. Det har krævet megen tid og dedikeret arbejde. Ved mesterskaberne i Tyskland og i Tjekkiet sidste år var der over 60 deltagende hunde fra 12 nationer, som vi dystede mod. Og fire placeringer blev det så til for os her fra Vojens, tilføjer Lasse, hvis næste mål er at forsvare sin titel i år igen.

-Om det lykkedes, må tiden vise, fastslår Lasse, der ligesom de andre i klubben oser af kærlighed til sin hund og den sport, som han er fælles om med sin firbenede bedste ven.

Annonce

Hundesport med fordomme

Derfor er det også en torn i øjet, at sporten meget ofte bliver mødt med fordomme, når bonusserne i virkeligheden er nemme at få øje på: Hunden kommer i fysisk god form og får herved velvære og et godt liv. Faktisk er weightpulling så positiv træning, at hunde med medfødt hofteledsdysplasi med den rette træning som weightpull helt kan undgå gener gennem livet. Den muskelopbyggende sport benyttes også som genoptræning.

- Det er af uvidenhed, det ved vi jo godt, men derfor er det alligevel ærgerligt, at det skal være sådan. Der ligger måneders og flere års træning forud, for at hundene trækker de forholdsvis tunge læs til konkurrencer. Derudover trækkes det på en vogn, der kun skal trækkes fem meter. Både træning og konkurrencer foregår udelukkende på hundens præmisser og dagsformen taget i betragtning, pointerer Lasse Ustrup, som drømmer om, at flere lokale hundeejere hopper med på vognen.


Det er af uvidenhed, det ved vi jo godt, men derfor er det alligevel ærgerligt, at det skal være sådan. Der ligger måneders og flere års træning forud, for at hundene trækker de forholdsvis tunge læs til konkurrencer. Derudover trækkes det på en vogn, der kun skal trækkes fem meter. Både træning og konkurrencer foregår udelukkende på hundens præmisser og dagsformen taget i betragtning.

Lasse Ustrup


- Hvis man overvejer en træningsform med sin hund, så kig endelig forbi og se, hvad vi går og laver, og hvad sporten går ud på. Lørdag den 12. september klokken 11.00 har vi show her på adressen, og alle er velkommen til at kigge forbi.

Om weightpull

Hundesporten weightpull stammer oprindeligt fra Nordamerika, hvor den blev brugt til at holde slædehunde i form om sommeren, og kan sammenlignes med styrketræning for mennesker. Grundlæggende går sporten ud på, at hundene bliver trænet i at trække en vogn med et givet antal vægt på tid. Hundene bliver opdelt i vægtklasser, hvor det gælder om at trække flest gange sin egen vægt.Weightpull er en sport for alle racer uanset størrelse, det er dog vigtigt, at man nøje tilpasser træningen. Nogle hunderacer egner sig bedre til at udøve sporten på konkurrenceplan, end andre. Weightpullseler bliver special syet til den enkelte hund.

En sidegevinst er sammenholdet i klubben.

-Vi er et meget blandet folkefærd her i klubben - lige fra Ole på 70 år med hans kone Gudrun, til ægtepar med små børn. Men alle med en super relation til hinanden, en fælles interesse for weightpull og en kæmpe kærlighed til vores hunde. Det er hobby, passion og livsstil i ét.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Karting bliver nyt linjefag på VGIE

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Hvem har du rost denne uge?

Midtsyd

Foredrag aflyst

Midtsyd

Ny udstilling i Kultur- og Musikhuset

Midtsyd

Kulturugen begynder i Toftlund

Midtsyd

Så er Mortensens bænk på plads igen

Midtsyd

Vedbøl fik sin egen krolfbane

Annonce