Annonce
Midtsyd

Tvangsauktion afværget i sidste øjeblik: Nu får Gram en højskole

Initiativtager Svend Brodersen, borgmester H.P. Geil (V), byrådsmedlem Henrik Rønnow (S) og bestyrelsesmedlem, sognepræst Johannes Gjesing og kommende højskoleforstander Jens Horstmann fejrede den nye højskole. Foto: André Thorup
Den planlagte tvangsauktion over Gram Efterskole, som skulle have fundet sted på torsdag klokken ni, er endeligt afblæst. Tirsdag klokken 09.59 blev de sidste underskrifter sat, og nu kan Gram Højskole blive en realitet.

GRAM: - Det lykkedes!

Det var en tydeligt lettet Svend Brodersen, der tirsdag formiddag endelig kunne ånde lettet op, da det stod klart, at Realkredit Danmark ville aflyse tvangsauktionen over de bygninger, der indtil sommeren 2020 lagde hus til Gram Efterskole, fordi han havde planer for bygningerne: En Gram Højskole.

Lige siden har Brodersen og den øvrige bestyrelse arbejdet intenst på at erhverve bygningerne på Slotsvej i Gram og skaffe kapital nok til at sætte gang i driften af højskolen. Det viste sig undervejs at blive en vanskelig kabale at få til at gå op.

Annonce

- Der har været et par ordentlige mavepustere undervejs, hvor vi kiggede på hinanden og tænkte, at det så håbløst ud, men så måtte vi finde en løsning, for vi ville have den her højskole op at stå, fastslår Svend Brodersen og fortæller at det, der var helt afgørende for både projektet og det fortsatte gå-på-mod var, at de lokale støttede massivt op om projektet:

- Da planerne om højskolen blev præsenteret ved et online møde i slutningen af oktober, kom der over 100 tilmeldinger til den skolekreds, som bliver det demokratiske fundament under skolen, og rigtigt mange har meldt sig på banen med tilbud om praktisk hjælp. Men helt afgørende var det, da en række lokale investorer meldte sig i en af de stunder, hvor det så rigtig sort ud og gav tilsagn om at få det økonomiske grundlag på plads. Det var Jørn Kudsk og Henrik Kudsk samt Otto Christensen, den nye ejer af Storskoven, som trådte til og tilbød den økonomiske opbakning, der i sidste fik det hele til at falde på plads.


Helt afgørende meldte en række lokale investorer sig klar til at være med til at få det økonomiske grundlag på plads i en af de stunder, hvor det så sort ud. Det var Jørn Kudsk og Henrik Kudsk samt Otto Christensen, den nye ejer Storskoven, som trådte til og tilbød den økonomiske opbakning, der i sidste fik det hele til at falde på plads.


Flere anlægsmidler

Haderslev Kommune havde i efteråret 2020 afsat fem millioner kroner i budgettet for 2021 til anlægsudgifter til Gram Højskole. Til gengæld ville kommunen stryge en kommunegaranti på tre millioner kroner, som kommunen havde i ejendommen, og det grundlag var ikke solidt nok for Realkredit Danmark, der i stedet satte bygningerne på tvangsauktion.

Brandkaptajn Lars Damkjær serverede kransekage. Han er også medlem af højskolens bestyrelse. Foto: André Thorup

Den tvangsauktion skulle have fundet sted på torsdag, men de tre lokale erhvervsfolks opbakning, fik kommunen til at hæve sit anlægstilskud, og det var nok for Realkredit Danmark. Dermed blev der for nuværende ikke behov for de lokale investorer, og tvangsauktionen er endeligt annulleret. Det vækker også glæde på borgmesterkontoret i Haderslev:

- På et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde mandag, besluttede et flertal, på nær Svend Brandt fra Enhedslisten, at bevilge et anlægstilskud på 6,5 millioner kroner til Den Selvejende Højskole i Gram. I dag kl. 09.59 (tirsdag, red.) har vi modtaget bekræftelse fra Realkredit Danmark på, at de på den baggrund aflyser den berammede tvangsauktion, lyder det fra borgmester H.P. Geil (V)

Geil, der oprindeligt var borgmester i Gram, er glad for, at han kan slutte sit politiske liv af med at bidrage til, at der atter kommer lys i vinduerne i bygningerne, der har set, hørt og rummet meget.

- Jeg er rigtig glad for, at kommunen støtter det initiativ, som en kreds af Gram-borgere med Svend Brodersen i spidsen, har arbejdet på siden sommerferien. Det er godt byrådet gav beføjelse til økonomiudvalget om at handle, så en tvangsauktion kunne undgås, forklarer H.P. Geil og uddyber:

- For mig personligt er det en stor glæde, at der atter kommer lys i den bygning, nemlig det gamle sygehus, som jeg i sin tid gik til valg på at få aktivitet i tilbage i 1988. Det lykkedes med Kursted Gram som sundhedsklinik, flygtningecenter og de sidste 20 år som efterskole.

Annonce

Åbner til sommer

Højskolen forventes at åbne til sommer, og det bliver med Jens Horstmann, som forstander. Han skal stå i spidsen for at sætte det hold af medarbejdere, der skal få højskolen ud over rampen.

Svend Brodersen lagde ikke skjul på, at han var lettet over, at tvangsauktionen var afværget. Foto: André Thorup

Initiativtageren, Svend Brodersen, lægger dog ikke skjul på, at der forsat er behov for økonomisk opbakning til højskolen:

- Vi får brug for yderligere økonomi til at bringe bygningerne up-to-date, så i løbet af en måneds tid kommer der en indsamling i Gram på flere niveauer, og den bliver endnu et afgørende element i, at vi kan lave en højskole, som er attraktiv for elever og kursister.

Så snart coronaen begynder at slippe sit greb i landet, vil højskolen åbne sine døre for alle interesserede og invitere til åbent hus, reception, generalforsamling – i det hele taget holde dørene åbne fremover, så alle interesserede kan blive en del af højskolen.

Gram Højskole i korte træk

Højskolen skal etableres i de bygninger, der indtil i foråret rummede Gram Efterskole, som gik konkurs. Højskolens forstander bliver Jens Horstmann. Ambitionen er at kunne slå dørene op for det første hold senest den 1. august 2021.

Haderslev Kommune har i budgettet for 2021 afsat 6,5 millioner kroner til anlæg af højskolen.

Bestyrelsen bag Gram Højskole tæller slotsejer Svend Brodersen, der er formand og initiativtager, sognepræst Johannes Gjesing, der er næstformand. De øvrige bestyrelsesmedlemmer tæller brandkaptajn Lars Damkjær, leder af Gram Børnehave Michael Thamdrup og centerleder i Gram Fritidscenter Søren Madsen. Sidstnævntes forgænger på posten, Leif Knudsen, støtter også bestyrelsen.

Højskolens indhold kommer til at stå på tre søjler: Naturvidenskab, Mad & Jord, Samfund & identitet.

Planen er at åbne den 1. august. Foto: André Thorup
For H.P. Geil (V) var det et specielt øjeblik. Det var selv samme bygning, der i 1988 fik ham til at gå ind i politik. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Midtsyd

Efter Lions-sponsorat: Frivillige træder i pedalerne for Vojens ældre

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Lions Vojens donerer christianiacykel til Bregnbjerglunden

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Mari-Louise udstiller brudekjoler i Vojens - og drømmer om en fysisk butik

Midtsyd

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Midtsyd

Musik- og Teaterforening i Toftlund starter sæsonen med børneforestilling

Midtsyd

Marianne er frivillig på Bregnbjergskolen: - Det er en kæmpe oplevelse

Midtsyd

Medalje til skøjteløber efter corona-pause

Midtsyd

Våbenhusets rejsegilde blev markeret med taler og pølsevogn

Midtsyd

Christian forlod Årø og skolen som 14-årig - nu fejrer han 40-års jubilæum som selvstændig

Ugeavisen Haderslev

Museum efterlyser historier om Kongeskibet

Midtsyd

Nye svævebaner og dansetimer: Toftlund Udviklingsråd er klar med massevis af oplevelser

Midtsyd

Forsamlingshus har fået nyt navn og vil udvikle: - Hammelev mangler en café - vi har rammerne

Ugeavisen Haderslev

Vojens Kultur- og Musikhus swinger igen

Midtsyd

Uge 39 er kattens uge: Gratis neutralisering af herreløse katte i Hammelev

Midtsyd

Nyt projekt: Hjælp Toftlund arkiv med billeder af dit hus

Midtsyd

Sæt kryds i kalenderen: 'Sammen i Gram' bliver en fest

Midtsyd

Det´ for børn: Lørdagslitteratur-slik på Haderslev Bibliotekerne

Midtsyd

Ville forkæle medlemmerne og fik nye spillere oveni: Pigerne strømmer til VBI

Midtsyd

Midtlandskoret har taget hul på ny sæson

Midtsyd

Marie fra Bevtoft er årets foreningsleder: -  I fællesskab kan vi rigtigt meget

Midtsyd

Klumme: De unge ældre løber faktisk - og de unge er aldrig syge

Midtsyd

Søndertorvs nye indgangsparti er klar - og åbningsfesten lige om hjørnet

Midtsyd

Vil snuse til noget nyt: Anette sætter Nobel Blomster i Toftlund til salg

Annonce