Annonce
Midtsyd

Immunsvækkede Janet fra Vojens har holdt hovedet koldt i coronaåret: - Jeg gider ikke bekymre mig for meget

Det er smilet, energien og livsglæden, man først lægger mærke til, når man står overfor Janet Juulsgaard i Kvicklys bagerafdeling. Først herefter lægger man mærke til, at hun ingen hår har. Et bevidst valg, for Janet Juulsgaard lider af en tarmsygdom, som har ødelagt hendes hårsække. Arkivfoto: Mette Henriksen
Hvordan er det at leve med kronisk sygdom i en coronatid? Det spurgte vi Janet Juulsgaard fra Vojens om i foråret. Her fortæller hun, hvordan det er gået sidenhen.
Annonce

VOJENS: Det kan godt være, at Janet Juulsgaard fra Vojens er ramt af kronisk sygdom, men optimisme, livsglæde og en tro på, at ”det hele nok skal gå”, har hun til gengæld fået så rigeligt af med i vuggen.

Og det er egenskaber, som har været guld værd i en tid, hvor corona-pandemien skaber utryghed og bekymring hos de fleste. Og især hos dem, der hører til den sårbare del af befolkningen.

Allerede da avisen mødte Janet i foråret, tog hun situationen med ophøjet ro. Og det gør hun stadig.

- Det ligger i min natur, at jeg ikke gider bekymre mig for meget. Så længe jeg tager mine forholdsregler, og det gør jeg til gengæld meget stringent, så er jeg helt tryg ved situationen. Men offentlig transport bruger jeg aldrig mere, og jeg har også kun været ude at spise meget få gange. Jeg er ellers én, der godt kan lide at gå ud og være social, fortæller Janet, som hele vejen igennem har fortsat sit deltidsarbejde i Kvicklys bagerafdeling.

Sygdommen

Janet Juulsgaard lider af tarmsygdommen Morbus Crohn. Hendes immunforsvar er lig nul, og flere bakterieangreb har ødelagt hendes hårsække. Janet besluttede derfor sidste år at klippe sig skaldet, da hun var træt af de hårløse plamager i hårbunden. Sygdommen er både smertefuld og gør hende så træt, at hun kun kan arbejde tre timer om dagen. Hver sjette uge tager hun turen til Odense Universitetshospital, for at få intravenøs medicin.

- Det er jeg bare så glad for, at jeg har kunnet fortsætte med. Mit arbejde, og selvfølgelig mine børn, betyder alt. Skulle jeg sidde derhjemme, havde verden set anderledes ud for mig, fastslår Janet, der er mor til to drenge.


Det er et stort spørgsmål med vacciner, for hvad gør de ved én, og hjælper den på sigt? Men selvfølgelig skal jeg have den, ikke mindst for mine børns skyld.

Janet Juulsgaard


For at holde sig opdateret holder Janet Juulsgaard nøje øje med medierne og sidder klar i sofaen til hvert corona-pressemøde.

Janet med sine to drenge, Noah og Nick, som passer godt på deres mor. Julen holdes i en lille kreds hjemme hos mormor. Privatfoto

- Det er vigtigt for mig at følge med i udviklingen. Man kan læse sig til meget, men det giver mig en tryghed at følge pressemøderne.

Med corona-vaccinen lige om hjørnet skulle man tro, at Janet håber på at stå forrest i køen til at få en vaccine. Men sådan forholder det sig ikke helt.

- Det er et stort spørgsmål med vacciner, for hvad gør de ved én, og hjælper den på sigt? Men selvfølgelig skal jeg have den, ikke mindst for mine børns skyld, for de skal ikke udsættes for, at jeg havner på sygehuset med corona. Jeg har jo intet at stå imod med, så hvis coronaen skulle ramme mig, ville jeg blive ti gange så syg som de fleste andre.

Julen bliver da også i en meget lille kreds hjemme hos Janets mor og stedfar.

- Planen var, at vi skulle have holdt en stor familiejul i år, men nu bliver vi kun os. Det må vente til næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce