Annonce
Midtsyd

Iværksætterbrødre: - Drømmen har altid været at arbejde sammen

Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Kenneth og Thomas Vinther Sørensen står bag nicheproduktionen Gedegaarden i Agerskov. Lørdag den 15. februar inviterer brødrene til Åben Gedestald.
Annonce

Agerskov: Brødrene Kenneth og Thomas Vinther Sørensen har altid vidst, at de ville arbejde med dyr - sammen. I en alder af bare 10 år kastede brødrene, som egentlig sammen med en søster er trillinger, deres kærlighed på nogle køer, som gik på en mark tæt på hjemmet i Gråsten.

- Vi sad altid i den ene ende af marken og kiggede på dyrene – altid, siger Kenneth, mens Thomas tilføjer:

- Vores mor døde, da vi var omkring 10 år, så måske var der noget der. En form for tryghed.

Se, rør og smag til Åben Gedestald

Åben Gedestald på Gammel Tøndervej i Agerskov lørdag den 15. februar fra klokken 10 – 15. På Gedegaarden kan du se, røre og smage. I samarbejde med LandboUngdom sælges der både traditionelle grillpølser og gedegrillpølser med tilbehør på dagen.

Annonce

Fra drøm til virkelighed

17 år efter er Kenneths og Thomas' drøm om at arbejde med dyr gået i opfyldelse – og også i dén grad. Ikke nok med, at begge arbejder fuldtid på hver deres gård, hvor de passer henholdsvis svin og kører, så går fritiden med at drive og udvikle deres fælles projekt, nicheproduktion Gedegaarden.

- Vi har altid drømt om at være selvstændige og at kunne arbejde sammen, men skulle vi have vores eget, måtte det gerne være lidt anderledes, så derfor faldt valget på geder i stedet for får. Faktisk var det en underviser på Gråsten Landbrugsskole, som fik plantet idéen, da han sagde, at der ville blive efterspørgsel på gedemælk og -kød. Markedet var der, men der var kun få producenter, så det var lige noget, vi kunne se os selv i, siger Thomas.

Annonce

Sund fornuft

Brødrene startede op med en slags ”begynderpakke” i 2017 bestående af fem moderdyr på den lejede gård lidt udenfor Agerskov, som Kenneth stadig bor på sammen med sin kæreste og lille datter. I dag er bestanden vokset til 91 geder – moderdyr, gimmere, avlsbukke og slagtebukke samt kid af racerne nubiske geder og boergeder samt en krydsning heraf. Ambitionen er at nå op på 150–200 moderdyr.

- Vi faldt for racerne, fordi de findes i alle mulige afskygninger. Sort, rød eller gylden er de mest almindelige farver, men de findes faktisk i alle farver og kan også være med spraglet pels. Og så har racen et omgængeligt sind, er årvågen og nysgerrig, siger brødrene, som går ind for både kvalitet og sund fornuft.

- Vi har ikke lånt penge i banken og bruger kun de penge, som vi har. Det vil sige, at går det ikke mere i morgen, så lukker vi og står tilbage uden gæld. Samtidig geninvesterer vi alt overskuddet fra gedeproduktionen – det vil vi hellere end at stoppe med vores arbejde i landbruget.

I dag afsætter brødrene selv al kødet lokalt til private og lokal slagter.

- Drømmen er, at vores produkter kan købes rundt omkring i handlen – og at vi kan leve af at drive Gedegaarden.

Det vidste du - måske - ikke om gedekød

Gedekød er let fordøjeligt

Gedekød indeholder meget protein og er meget fedtfattigt

Gedekød smager som kalv/vildt

Gedekød er meget kolesterolfattigt, hvilket er ideelt til mennesker med for eksempel hjertekarsygdomme og sukkersyge

Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Midtsyd

Klumme: Er du mon også en af dem?

Annonce