Annonce
Midtsyd

Jenny kæmper mod andre keramikere i "Keramikkamp" på TV2

Jenny Byskov Kristensen elsker at dreje i ler og få forskellige former og figurer ud af en klump ler. Foto: Ella Warming
Grænseoverskridende, sjovt, lærerigt, udfordrende og hårdt er nogle af de ord, som Jenny Byskov Kristensen fra Agerskov nævner i forbindelse med sin deltagelse i TV2's nye serie, "Keramikkamp", der ruller over skærmen fra onsdag den 3. april.
Annonce

Agerskov: Onsdag den 3. april ruller der en ny konkurrence over skærmene i de danske hjem, når TV 2's "Keramikkamp" starter.

Med blandt de ti keramikere, der dyster om at blive vinder af konkurrencen, er Jenny Byskov Kristensen fra Agerskov, der har Jenny Byskov Keramik på hendes og ægtemanden Peters ejendom på Jørgensbyvej 12 ved Agerskov.

Det var et tilfælde, der gjorde, at Jenny Byskov meldte sig til konkurrencen, for det var faktisk en god veninde, der også er keramiker, der havde fået stukket en flyer i hånden, men da hun lever af sin hobby og derfor ikke kunne være med, overtalte hun Jenny Byskov til at prøve lykken.

- Det var slet ikke mig, men jeg tænkte, at jeg nok røg ud under castingen. Da jeg kom igennem første og anden gang casting, var jeg stadig usikker på, om jeg ville deltage. Men jeg endte med at komme med, og det har været meget grænseoverskridende, sjovt, lærerigt, udfordrende, men også hårdt at være med, fortæller Jenny Byskov i sit værksted hjemme på gården i Agerskov.

Det grænseoverskridende var især det, at der konstant var kamera på, og da Jenny Byskov ikke er en, der gør det store væsen af sig, tænkte hun meget over, når der blev stillet skarpt på hende.

Jenny Byskov er ikke bange for at prøve nye former, når hun drejer i ler, så man kan se mange forskellige typer keramik i hendes værksted, hvor hun også har udstillet mange af sine produkter. Foto: Ella Warming
Annonce

Bidt af keramikken

Det er kun fire år siden, Jenny Byskov fik smag på at lave keramik.

- Jeg har altid elsket at lave noget med mine hænder, og jeg blev uddannet håndarbejdslærer for mange år siden. Så arbejdede jeg i en del år på et aktivitetsværksted i Haderslev, men når jeg tog på arbejde over middag, kom mine børn hjem fra skole. Jeg valgte derfor at tage en uddannelse som lærer og arbejdede i ti år på Over Jerstal Skole. Da overbygningen blev lagt ind under en skole i Vojens, fik jeg job som lærer på Agerskov Ungdomsskole.

- Det havde altid været min drøm, men jeg tror, det kom tyve år for sent. Derfor valgte min mand og jeg, at jeg skulle hellige mig gården, så jeg begyndte at passe kalve og sørgede for regnskaberne.

- Da en nabokone så spurgte, om jeg ville med på et vinterkursus i keramik i Højer, syntes jeg, at det da kunne blive meget sjovt. Siden blev jeg bare bidt af at dreje i ler og finde forskellige måder at glasere på, så jeg bruger megen tid i mit lille værksted nu, fortæller Jenny Byskov, der har stor opbakning fra gemalen.

- I dag er jeg ikke så meget med i arbejdet på gården - det bliver mest arbejde i værkstedet her, men jeg passer stadig regnskabet, fortæller hun.

Annonce

Messer og udstillinger

Jenny Byskov har været med på adskillige messer og udstillinger. Både i lokalområdet, men også andre steder. I dag er hun også med i en sammenslutning af kunsthåndværkere, der har et udsalg af deres værker i Ribe. Sammenslutningen hedder Artezan. Derudover skal hun i påsken være med i Kunstrunden i Tønder Kommune.

- Vi er 18 medlemmer, og vi skiftes til at passe butikken i Ribe. Nogle af os har ikke fast arbejde ved siden af, men andre har, så vi er nødt til at være mange sammen for at få vagterne besat, siger hun.

Jenny Byskov i det værksted på Kählers gamle fabrik, hvor optagelserne til Keramikkamp er optaget.Foto: Lars E./TV 2
Annonce

Vinder Jenny?

Modstanderne i Keramikkamp kommer fra hele landet. Der er en nordjyde med, en deltager fra Horsens, to fra Aarhus, en fra Odense, en fra Bornholm, to fra København og en enkelt fra Næstved-området, hvor konkurrencen optages. Det foregår nemlig på Kählers gamle fabrik, hvor adskillige flotte keramiske ting er lavet.

De ti konkurrerende keramikere får opgaver, hvor de skal bruge forskellige lertyper, de bliver målt på deres tekniske kunnen og skal lave forskellige produkter.

Den ene dommer er Pi Björg, der til daglig er professionel keramiker. Hun er uddannet keramisk designer på glas- og keramikskolen på Bornholm. Den anden dommer er Michael Geertsen, der er uddannet pottemager. Hans værker er udstillet over hele verden, og han har for nyligt flyttet både bolig og atelier til Bornholm.

Vært ved Keramikkamp er Pelle Emil Rex Hebsgaard, som er ny vært på TV2. Han vil styre konkurrencen med sin "charme og uhøjtidelige humor", fortæller TV2.

I hvert program er der et tema og to opgaver. En hovedopgave, som stiller krav til deltagernes kreativitet og forståelse af materialet, og en tekniktest, hvor deltagerne uden forberedelsestid skal vise deres tekniske kunnen i alt lige fra drejning og dekorering til modellering.

Hvor langt Jenny Byskov kommer i konkurrencen, vil vi ikke afsløre. Det må I som læsere og seere selv følge med i, når Keramikdyst vises på de næste otte onsdage aftener på TV2.

Jenny Byskov laver blandt andet "strikkeskåle", der i glasuren matcher et spisestel, hun har lavet. Foto: Ella Warming
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Midtsyd

Klumme: Er du mon også en af dem?

Annonce