Annonce
Midtsyd

"Kære" er uddød

Annelie Gehrke Hansen, forfatter og folkeskolelærer, er ugens klummeskriver. Privatfoto
Annonce

Dansk Sprognævn anbefaler nu, at vi skriver “hej” i stedet for “kære”, når vi danskere kommunikerer skriftligt med hinanden. Sprognævnet og Aahus Universitet har tilsyneladende spurgt 1311 tilfældige mennesker. Meldingen herfra er klar.

“Kære” er simpelthen for intimt.

“Venlig hilsen” er derimod nu blevet for formelt.

Vi kan, ifølge sprognævnets anbefalinger, i stedet bruge den mere bløde flertals-version “venlige hilsner” og dermed undgå at jokke flere end højst nødvendigt over tæerne. Tak for det gode råd.

Men der er mere, vi bør vide.

Hvis du kender din modtager godt, kan du fortsat komme afsted med at afslutte en e-mail eller sms med “kærlig hilsen” eller blot “kh”. MEN PAS PÅ.

Folk under tredive kan, ifølge undersøgelsen, nemlig nemt komme til at opfatte det ironisk eller som et forsøg på at fornærme dem.

Nej, det er ikke let. Hvorfor pokker skal det også være så kompliceret?

Hvorfor kan man ikke bare skrive det, der nu føles naturligt, og som passer til den enkelte? Sende en meddelelse eller en hilsen uden at skulle bruge en halv eftermiddag på at analysere alt i atomer.

Personligt vil jeg faktisk hellere tillade mig at håbe, at modtageren af mine beskeder eller e-mails gider bruge bare et splitsekund på at overveje resten af indholdet, inden han eller hun dømmer mig til mumie-potentiale eller på dating-afveje. Så grænseoverskridende kan et “Kære xx” vel heller ikke være?

Vi ved jo i bund og grund også allesammen fra danskundervisningen i 9. klasse, at det dybest set er modtageren, der bestemmer indholdet. Det har vi lært. Men det fritager altså ikke nogen fra at slå øverste etage til og forholde sig bare lidt til hvem afsenderen er.

Sproget ændrer sig, ja. Og det skal det selvfølgelig også have lov til.

Men ordene kan ikke stå alene. Heller ikke “hej”, “kære” eller hvad søren den nyeste generation nu finder på at skrive i stedet. Ord har en sammenhæng med den, som skrev dem, og med den tid og sammenhæng vedkommende er en del af.

Så når nogen sender mig 14 linjer uden hverken hej eller goddag eller afsender på, så er de måske ikke nødvendigvis overdrevent uopdragne eller totalt ubehøvlede. Måske hører de bare til den generation, som er vokset op med emojis frem for e-mails og forkortelser frem for frimærker. De skriver, som de altid har gjort i Messenger. Kort og godt - og uden start- og sluthilsen.

Det må vi for øvrigt lige se at få lært dem snart. Vi kan jo ikke have huset fuld af julekort, som ingen ved, hvem kommer fra! På den anden side, så er der jo ingen garanti for, at der om fem år overhovedet er nogen, der ved, hvad et julekort er? Så måske det hele alligevel bare er spild af tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce