Annonce
Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Lars Kristensen, klummeskribent

Jeg tror på de unge. Jeg tror, de nok skal klare det. Hvorfor skriver jeg lige det?

Jo, det er fordi, jeg så ofte hører snakken om de unge som nogen, der ikke kan noget og som ikke tager ansvar eller tænker på fremtiden.

"Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene overkors og tyranniserer lærerne."

Annonce

Hvem sagde det? Det gjorde Sokrates for ca. 2400 år siden, men det kunne lige så godt være sagt af mig eller dig, der er ældre og har en holdning til de unges opførelse.

Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene overkors og tyranniserer lærerne.

Sokrates

Med det fantastiske citat fra Sokrates vil jeg mene, at de unge ikke har forandret sig i 2400 år. De er i dag nøjagtig som de unge var for 2400 år siden - eller dengang du var ung. Vi glemmer bare. Og øv for det, da det kan give unødige dumme konflikter mellem generationerne.

Alligevel er der nok en forskel fra dengang vi var unge for 30, 50 eller 70 år siden. De unge kan noget andet end vi kunne, måske er de blevet klogere og bedre til at tilpasse sig det omgivende samfund. Som sidespørgsmål kan man spørge om, hvem er det, der har formet det omgivende samfund.

Men det er sikkert rigtigt, at de unge ikke kan stave eller regne lige så godt som vi kunne. De kan heller ikke synge de samme sange som vi kunne. Vi kunne endda sangene udenad, da vi har terpet salmer og andre tekster så tit, at vi faktisk brugte (for) mange ”gode” undervisningstimer på noget, man bare kan finde på sin telefon på mindre end 10 sekunder. I forhold til min egen kan udenad hjerne, var det spild af tid, fordi jeg har ikke sådan en hjerne.

Når du skriver en tekst på din computer, vil du straks få røde streger under de ord du skriver forkert og ordet rettes automatisk. Det er smart.

Hvad gjorde vi i gamle dage?

Vi terpede ordene igen og igen, for at kunne stave dem rigtigt. Når man skriver et regnestykke på sin iPad, så regner elektronikken resultatet ud på under et sekund. Der er masser af manuelt arbejde, der er ændret til elektronik, til chips eller kan laves på en meget nemmere ”PC-måde”.

Derfor mener jeg, at vi absolut ikke skal være nervøse for, at de unge en dag overtager samfundet. Det er rigtigt, at de unge ikke kan det samme som vi kunne, men det er også helt andre kompetencer, der er brug for i et nutidigt moderne udviklende samfund.

Et kig i statistikkerne viser blandt andet, at unge drikker stadig mindre, begår stadig mindre kriminalitet og færre får børn i en meget tidlig alder. Samtidig gennemfører stadig flere en uddannelse og får endda stadig bedre karakterer, flere er politisk aktive, og flere orienterer sig dagligt i medierne og de tør at have en sund kritisk stillingtagen. Måske handler det om den evige blanding af fascination og misundelse over ungdommen eller det handler om følelsen blandt os, den ældre generation, at tabe autoritet til de fremadstormende unge.

Jeg tror på de unge. Giv dem ros, anerkend deres tilgang til livet og nyd deres samvær.

Hvor svært kan det være?

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Annonce
Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Det er Rat Godt: Ny køreskole er åbnet i Agerskov - åbner snart i Haderslev

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Midtsyd

Fanget på overvågningen: I løbet af natten blev transportfirma lænset for 1000 træpaller

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Midtsyd

Tønder Kommune fortsætter positiv udvikling: Antallet af sygedage hos ansatte falder

Midtsyd

Tidligere elev har lånt sal på Musik & Teater Højskole til støttekoncert for Ukraine

Ugeavisen Haderslev

Vedsted Ringriderfest i august

Midtsyd

63 kilometer på cykel hver vej: Nu fylder Kaj snart 80

Annonce