Annonce
Midtsyd

Klumme: Hvem er din ekspert?

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent. Privatfoto
Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent.

KLUMME: Eksperter, rådgivere, specialister og andre kloge folk står i kø for at fortælle os, hvordan vi skal leve livet, eller hvad vi skal gøre ved dit og dat. Vi behøver ikke gøre meget, vi kan bare læne os tilbage og få andre til at tage beslutninger for os. Vi er blevet et ekspertsamfund med mange kloge mennesker. Kloge mennesker med stor faglighed på et bestemt fagligt område.

I det lille samfund for snart flere generationer siden, var eksperterne dine bedsteforældre eller dine mostre og onkler. Eller det kunne være præsten man fik en snak med om livets udfordringer. Hos købmanden fik man ofte et hurtigt råd om livet og de muligheder man havde, for at komme godt igennem kriserne. Ja, selv lærerne blev der lyttet til, og de blev brugt som datidens vidende mennesker. Der er et ordsprog der siger: ”Der skal en hel landsby til at opdrage et menneske.”


Annonce

I det lille samfund for snart flere generationer siden, var eksperterne dine bedsteforældre eller dine mostre og onkler. Eller det kunne være præsten man fik en snak med om livets udfordringer.

Lars Kristensen, forstander


I dag møder vi eksperterne på TV. De har en meget stor viden på et meget lille område. Ofte er der flere eksperter, der undersøger det samme og finder en lille nuance på svarene. Da det nu er meget kloge folk, der udtaler sig om det samme emne, men med forskellige svar, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal handle. Jeg bliver ofte forvirret og tænker, hvad skal jeg gøre?

Rådgiveren var en vi stolede på, men har måske fået en anden betydning de senere år. Er rådgiverne neutrale, og kan man være sikker på, at de ikke har andre hensigter, end at rådgive objektivt? Man hører ofte, at rådgivere er provisionslønnede, altså får de løn efter hvor meget de kan ”sælge”. I sådanne tilfælde kan jeg blive i tvivl om rådgiverens rolle - er de rådgivere eller sælgere? Eller politikerne, hvordan tager de en beslutning. Jeg er indimellem i tvivl og tænker, om det en rådgivers ord (råd), eller er det politikerens ord, der er afgørende for, at der træffes en ordentlig politisk beslutning?

Vi kan ikke udvikle et samfund uden eksperter. Vi skal have nogen der dykker ned på et bestemt fagligt område og udtaler sig om netop deres faglighed. Politikeren skal selvfølgelig have deres rådgivning med i beslutningen, der skal træffes. Men det må være politikerens menneskesyn, et politisk helhedsbillede, der skal være den beslutning politikeren tager.

Hvem er eksperten i dit liv? Er det rådgiveren, eller er det en af de mange eksperter, der træder frem på skærmen og fortæller om de sidste nye forskningsresultater?

Jeg tænker, at du skal være ekspert i dit eget liv. Lytte, mærke og turde træffe dine egne beslutninger ud fra dit menneskesyn og ud fra et helhedssyn.

Hvor svært kan det være??

Annonce
Annonce
Midtsyd

Fest og dans: Vennekredsen tog på hotel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Kom til åben have i Toftlund

Midtsyd

Klumme: Hvem er din ekspert?

Annonce