Annonce
Midtsyd

Klumme: Hvordan får vi øje på det´?

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent.
Annonce

Jeg tillader mig at hoppe tilbage til sommeren i år - 2020. Jeg holder utrolig meget af de danske somre og jeg holder meget af sol og varme. Desværre er det ikke altid, at de to størrelser er forenelige, så det var selvfølgelig lidt af en udfordring med sommervejret i år. På trods af det danske ustadige sommervejr 2020, blev det alligevel en dejlig og sidst på sommeren solrig og varm sommer. Altså fik jeg mine sommerbehov dækket.

Jeg nyder meget de sene sommeraftener og har en interesse for det noget større omkring os, blandt andet universet. Universet kan til tider ses meget tydeligt og det er stort at se på, når det bliver mørkt. Jeg er ikke astrologiekspert på nogen måde, men mere ”ekspert” i de store spørgsmål om hvorfor vi er her, hvordan det kæmpe univers er opstået og kan eksistere, samt mange andre forunderlige tanker om universet og livets opståen. Hvordan får vi øje på det?

I juli måned var det muligt at følge kometen Neowise på den nordlige del af himlen. Hvis jeg skulle have en chance for at se den, var det nu, da den først kommer forbi jorden om 6765 år. Derfor gjorde jeg en indsats for at se den. Det bedste tidspunkt for at se kometen var efter midnat og da jeg mest af alt er et A-menneske, var det en kamp at holde mig vågen eller at sætte vækkeuret for en natlig opståen for at få et blik af den sjældne komet. Jeg holdt mig vågen og jeg var oppe flere gange for at kigge efter kometen. Jeg måtte give op og så den desværre aldrig. Øv!

Jeg fandt ud af, at kometen var at se forholdsvis lavt på horisonten og at der i de lyse sommernætter mod nord er et skær af solen der knap forsvinder i løbet af natten. Jeg brugte endda min håndholdte kikkert for at studere himlen og derved at få øje på kometen. Alligevel dukkede den ikke op. Dumme komet!

Jeg har selvfølgelig efterrationaliseret og tænkt hvad jeg skulle have gjort for at få et glimt af kometen, det kunne jo være at det var mig der havde fejlet. Utænkeligt tænkte jeg, men alligevel. Jeg kunne måske have skiftet position. Så i stedet for at stå på terrassen, kunne jeg have flyttet mig et andet sted hen. Eller ventet et par timer til det var mørkere og derved bedre at se det svage lys kometen med halen skabte, måske kunne jeg have brugt en bedre kikkert eller…… hvad kunne jeg have gjort for at se kometen.

Efter jeg min første efterrationalisering, har jeg igen efterrationaliseret. For tænkt hvis man kan flytte perspektiv, vente med tålmodighed eller se igennem andres øjne og få øje på nye ”kometer” Nye sider af livet, se på andre mennesker nuanceret eller bare have tålmodighed til at lytte. Hvor vil det dog være godt for fællesskabet, tolerancen og menneskeheden. Muligheden for at få øje på det´, er der.

Min astrologiske nysgerrighed blev heldigvis tilfredsstillet lidt senere på sommeren. En sen klar aften blev det annonceret, at det nu var muligt at se mange stjerneskud på himlen. Sent midnat stod jeg op, kiggede mod himlen fra det rigtige sted, ventede tålmodigt, fra den rigtige vinkel og sammen med min datter var der fire øjne. Og der på den smukke nattehimmel var de der. Vi så mange flotte, store og små og meget forskellige stjerneskud. Vi fik øje på det´ - Et fantastisk skue.

Hvor svært kan det være?

Annonce
Annonce
Midtsyd

Karting bliver nyt linjefag på VGIE

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Hvem har du rost denne uge?

Midtsyd

Foredrag aflyst

Midtsyd

Ny udstilling i Kultur- og Musikhuset

Midtsyd

Kulturugen begynder i Toftlund

Midtsyd

Så er Mortensens bænk på plads igen

Midtsyd

Vedbøl fik sin egen krolfbane

Annonce