Annonce
Midtsyd

Klumme: Livstilfredshed

Ugens klummeskribent Lars Kristensen er forstander på Agerskov Ungdomsskole. Arkivfoto
Lars Kristensen, der er forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent.
Annonce

Ugens klumme: Er det muligt at skrive en klumme eller et brev der ikke handler om Corona?

Nej, må svaret være, det er faktisk helt umuligt, selvom vi snart har brug for andet nyhedsstof og andre informationer end snakken om Corona og Covid-19. Men vi er så berørte af situationen, at det selvfølgelig fylder vores sind og vores handlinger på alle måder.

I sidste uge besøgte vi min gamle mor på 87 år. Hun bor stadig i egen lejlighed, hun klarer sig 100% selv, og hun er super frisk af sind. Sidst jeg besøgte hende, var op til jul, inden ”fanden” gik løs og fremkaldte den situation vi står i pt!

Sammen med kaffe, frokost og mange spil Yatzy går snakken om onkler, mostre og hendes gode netværker lystigt. Jeg bliver hver gang bekræftet i, at det er så vigtigt at pleje og vedligeholde de stærke familiebånd og de gode netværker man skaber gennem livet. Det er så livsbekræftende, at man har nogen man kan være noget for, nogen man har haft livsoplevelser sammen med, og nogen, man kan holde af.

Og så er jeg er stadig betaget af mors kvikke hoved. Det er altid mor der holder regnskab i Yatzy og med en fart som en regnemaskine, tæller hun lynhurtigt resultatet sammen og finder vindere og tabere. Gu´ve om hun stadig lader mig vinde?

En årgang 1933, som mor er, har oplevet en del. Derfor spørger jeg ind til hendes barndom, anden verdenskrig, skolegang og om uddannelse i hendes ungdomsår og meget andet, som jeg synes er vigtig at vi ”unge” får kendskab til og får med ind i fremtiden. Det er for mig altid interessant at høre hendes fortællinger. Jeg oplever en stor ydmyghed, livstilfredshed og jeg fornemmer, at det er en årgang der ved noget om slidsomhed, og hvordan, man lever med få midler.

Min bekymring er, om det er en god idé at besøge min udsatte mor på 87 år. Jeg har vejet for og imod og som skrevet, blev beslutningen et besøg hos min mor i Skælskør.


Jeg er sikker på, at både ældre, unge og alle midt imellem, lærer af den situation vi står i. Vi får noget med der vil præge os resten af livet. Ydmyghed og en glæde ved de gode netværker. Det vi er i nu, vil give os en styrke til at komme videre med stærk tro på, at vi skaber god livstilfredshed.


Indtil videre har vi ikke fortrudt, men også med håb om, at vi ikke har bragt smitte fra Sønderjylland til Skælskør. Min mor ser meget positivt på livet og siger: ”Jeg vil hellere dø af Corona end af ensomhed” En tanke der måske er værd at stoppe op ved?

Stor respekt for jer, der er født før 1940, og oplever et langt liv. I den anden ende, hvis man kan sige det, er I unge. Der skal fra min side lyde et kæmpestort ”I gør det fantastisk!”, til alle jer og andre unge, der må blive hjemme og leve et ungdomsliv i isolerede og kontrollerede omgivelser, med et meget begrænset socialt samvær og uden et større fællesskab med andre unge. Et afsavn med foreningslivet, et manglende fællesskab i skolen, ungdomsklubberne og mange andre steder I normalt mødes. Fester som ikke kan holdes og et efterskoleophold der er meget anderledes.

I får min store respekt, fordi I klarer det med bravour. I sidder der bag skærmen og kæmper med online undervisning og en meget unormal alene undervisning. I må lide afsavn til mange af jeres gode venner, I må savne de stærke bånd der bindes mellem unge og det fantastiske gode og hårde forpligtigende fællesskab der opstår når man mødes. Igen, I gør det fantastisk, jeg har stor respekt for den måde i takler det på – Livstilfredshed og livslyst - en meget stor hyldest til jer unge fra mig!

Jeg er sikker på, at både ældre, unge og alle midt imellem, lærer af den situation vi står i. Vi får noget med der vil præge os resten af livet. Ydmyghed og en glæde ved de gode netværker. Det vi er i nu, vil give os en styrke til at komme videre med stærk tro på, at vi skaber god livstilfredshed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce