Annonce
Midtsyd

Klumme: Smagte maden?

Maren Lotte Otte står for ugens klumme. Privatfoto
Maren Lotte Otte, der står bag Lobbers Refugie i Fole, er ugens klummeskribent.

Klumme: Så sad jeg der igen. Foran flimmeren, imens jeg skovlede et eller andet spiseligt ind.

Hvorfor er det blevet sådan, at det at se fjernsyn nærmest er blevet sidestillet med at proppe noget spiseligt i hovedet? Jeg gør det selv igen og igen, og jeg ærgrer mig faktisk over det. På et tidspunkt sad jeg og skamspiste noget rigtigt lækkert fyldt chokolade, mens jeg gloede på noget sikkert ganske ligegyldigt i fjernsynet. Jeg smagte for pokker ikke engang på de små himmerigsfyldte chokolader. Hvilket spild! Jeg flyttede mit fokus fra skærmen og over til den lille lækre mundfuld og straks åbenbarede chokoladen sig i al sin herlighed. Nuancerne i den mørke chokolade, blandet med det perfekt afstemte fyld. Hvilken fryd… tænk engang, det gik jeg glip af øjeblikket forinden, hvor jeg bare skovlede sanseløst ind.

Det er ikke ualmindeligt, at man spiser med tv’et, computeren eller mobilen foran sig og med fuld fokus på skærmen og YouTube videoerne med nuttede katte eller folk der kommer til skade. Maden, uanset hvor lækker den må være, bliver bare spist uden tanke for det, der er på tallerkenen. Hvor er det dog en skam. En undersøgelse har vist, at en person i en gennemsnitshusstand bruger ca. 20.000 kroner på mad hvert år. Det er egentlig mange penge at bruge på noget, hvis man ikke skænker det sin opmærksomhed. Bevares, selvfølgelig er mad en nødvendighed for overlevelse, men hvorfor ikke kombinere overlevelse med opmærksomhed på maden og dermed forhåbentlig også nydelse?

Annonce

Far-mad og mor-mad

I vores husstand opererer vi med forskellige madtyper. Vi har far-mad. Det er noget med kartofter, kød og rigeligt med sovs. Første portion forsvinder hurtigt, fordi landmanden er sulten og næste portion, det er så den, der smages på. Så er der mor-mad - "det er sådan noget tøset noget”. Enten med for mange krydderier, eller noget en landmand på ingen måde kan blive ordentlig mæt af. Så er der de heldige veninde-mad-dage, hvor jeg har besøg af en eller flere veninder og vi laver mad sammen. Det kan både være inde eller ude over bål. Det er der, hvor vi ofte får prøvet nogle nye opskrifter af. Det er ren hygge og med fokus på tilberedning og selvfølgelig spisning af maden. Til sidst er der min-veninde-og-jeg-lusker-af-på gourmet-restaurant-uden-resten-af-familien. Det sker ikke særligt tit, men så vil det jo også blive temmelig svært, at overholde 20.000 kroner budgettet, men hvor er det dog en fornøjelse. Store tallerkener med små, men helt fantastiske serveringer. Bare sidde der og kun koncentrere sig om den ene mere udsøgte ret efter den anden.

I anledningen af Hendes Majestæt Dronning Margrethes 50 års regeringsjubilæum fik helt almindelige danskere lov til at stille spørgsmål. Et af dem lød: ”Kan De, Deres Majestæt, nogensinde finde på at sidde foran TV’et og spise aftensmad?” ”Stort set ikke, må jeg sige. Jeg har det sådan, at jeg synes, at måltid for sig og fjernsyn for sig” lød det fra dronningen med et grin. En klog dronning må man sige. Jeg vil nu føle mig lidt kongelig, slukke for skærmen og finde noget mad at nyde. Hvis jeg kender mig selv ret, så bliver det nok chokolade frem for leverpostejsmadder.

En klog dronning må man sige. Jeg vil nu føle mig lidt kongelig, slukke for skærmen og finde noget mad at nyde. Hvis jeg kender mig selv ret, så bliver det nok chokolade frem for leverpostejsmadder.

Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Indbrudstyve brød ind i kemirum: Slap afsted med tyvekoster for op mod 900.000 kroner

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Per Nielsen spiller sammen med lokalt kor: Gram Sognekors 30 års jubilæum fejres med koncert

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Annonce