Annonce
Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Johannes Engholm Gjesing, Gram, Fole og Højrup sogne, er ugens klummeskribent. Arkivfoto: Thomas Holl

”Det er simpelthen for galt”, sagde jeg hen over avisen til min hustru, Gitte, der var ved at anrette en flækket håndværker med ost. Jeg havde netop læst en artikel, der handlede om, at man i skolerne skulle arbejde mere med børns sundhed. De små ben skulle motioneres, og børnene skulle lære om sund kost. Højt uddannede forskere udtalte sig om madpakkens fortræffeligheder og de bøjede knæs velsignelser.

Men det, der forargede mig, var, at en professor i ernæring udtalte, at lærerne skulle spotte de overvægtige elever. Tanken var vel, at barnet skulle blive så ked af det, at det stopper med at spise. ”Lærerne skal spotte de tykke elever”, stod der.

Ved nærmere eftersyn så jeg, at spotten nok ikke skulle forstås som en ny pædagogik, som vil mindske livvidden på børn. Det er først og fremmest et eksempel på dårligt dansk. Nuvel, det er helt naturligt, at sproget fornys. Men nye ord og begreber skulle gerne gøre sproget mere tydeligt. Men det synes nu at være det modsatte, der sker, når man ukritisk stjæler det engelske ”to spot”, så man i stedet for at få øje på barnet begynder at håne det.

Det er ikke, fordi jeg har noget imod engelske låneord. Men man skal da kun bruge dem, hvis de gør sproget mere forståeligt. Eller er det kun mig, der ikke fatter, hvad en key account manager er? Hvad er en moderator, og hvad skal han eller hun moderere? Og hvad vil det sige at facilitere en diskussion? Sådanne nye begreber gør da ikke sproget mere tydeligt – tværtimod!

Går man en tur, kan man også opleve, at der på en butiksrude står SALE! Man kommer måske til at tænke på Grundtvigs salme, hvor han beskriver, hvordan vi alle en gang i himmeriget skal mødes i gyldne sale: Så frydeligt dér til evig tid med venner med lys vi tale.

Det er smukke ord og også ord, der ofte synges, når en kiste bæres ud.

Men mon ikke Grundtvig og vi alle bliver en anelse skuffede, når vi på den yderste dag oprejses fra de døde, og det så viser sig, at man er endt i et evigt udsalg.

Det ville i sandhed være en Black Friday!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce