Annonce
Midtsyd

Klumme: Værdierne - hvor er de blevet af?

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole, er ugens klummeskribent. Privatfoto
Annonce

Hvad er det lige, der sker? Har vi glemt værdierne, har vi ikke fået snakket ordenligt sammen og bragt værdierne i spil, og har vi ikke lært at få levet dem ud i den praktiske hverdag?

Ja, hvad er det lige, der sker? Jeg tænker på det aktuelle emne, der snakkes om i alle medier, hos politikere og i mange andre sammenhænge. Krænkelse. Hvad er det for et ord? Er det et værdiord? At krænke er en handling og en grænseoverskridende handling. Der er en, der krænker, og der er en, der krænkes. Man kan krænke bevidst eller ubevidst - et spørgsmål om, om det er en overskridende handling, eller at man overskrider andres grænser i god tro.

Kan man det? Jeg er ret overbevist om, at den krænkede ikke ønsker at blive krænket, for hvem har lyst til at blive krænket? Er ovenstående snørklet eller uforståeligt? Ja, det er snørklet, og det er en svær og indviklet problematik.

Med debatten om krænkelse burde vi sætte meget mere fokus på værdierne. For mig at se begynder en handling med, at man tager udgangspunkt i en værdi. Derfor bør man snakke om respekt, tolerance, tillid, ansvar og … listen er lang, og det vil tage tid at komme alle værdier igennem.


Det vigtige for mig er, at vi skal være værdibevidste i vores praktiske hverdag og sætte værdierne til debat igen og igen og igen.

Lars Kristensen, forstander, Agerskov Ungdomsskole


Det, jeg vil sige, er, at man skal kende værdierne, da de er grundlaget for egne handlinger og med mulighed for at stoppe handlingen.

Der er en grund til, at mange organisationer har et værdigrundlag, det er ikke kun, fordi det er lovpligtigt, nej, det vigtige for mig er, at vi skal være værdibevidste i vores praktiske hverdag og sætte værdierne til debat igen og igen og igen.

Hvis krænkeren og den krænkede havde været klar i spyttet med holdninger om værdier og ikke mindst egne grænser, kunne man måske have været foruden en misforstået krænkelsessag. For mig en ønskesituation. Det er derfor vigtigt, at man i opdragelses- og dannelsessammenhæng snakker om at have respekt for et andet menneske, hvad det betyder og lærer at leve livet i et fællesskab. Det handler blandt andet om at læse og forstå egne og andres grænser, og det gør man, hvis man snakker om værdier og øver sig i at sætte dem på spil i trygge rammer.

Ord er ligeledes værdiladede. Tilnærmelse, upassende tilnærmelser, forurettet, forulempe, grænseoverskridende, krænkelse, seksuelt krænket, overgreb, sexisme og sikkert mange flere. Hvorledes man oplever ordene og situationen, må være op til den enkelte, de implicerede eller loven. I mange tilfælde, hvor det ikke er ulovlige handlinger, kan det forhåbentlig afklares indbyrdes mellem parterne, og så må den potte være ude. At der senere lyves, eller man dækker over hinanden, gør det kun mere kompliceret, men det er en helt anden sag.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om der er sket krænkelser eller ikke i de sager, vi bliver smidt i hovedet af medier og andre. For mig er det utrolig svært at finde hoved og hale i og er det vist også for de implicerede.

Jeg vil bare sætte gang i, at der snakkes om værdierne i hjemmet, i skolen, på arbejdspladsen, og hvor vi end kommer frem. Det kunne være en god gammeldaws snak om noget så enkelt som det at respektere og tolerere hinanden. Det hedder ganske enkelt dannelse. Hvor svært kan det være?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Skrydstrup: Ildsjæle klarer julepynten

Midtsyd

Klumme: Farvel til 2020

Midtsyd

Jels: Vikingerne glæder sig til sommer

Midtsyd

Klumme: Glæde

Annonce