Annonce
Midtsyd

Kolibrien i Vojens tager brugerne med i skoven: - Det er ren medicin for sjælen

Kent (tv.), Patrick, Finn og NH er ikke i tvivl: Naturterapi er balsam for sjælen. Værestedsmedarbejderne på Kolibrien, Mona og Gitte (th.), er snart klar til endnu et forløb. Foto: Mette Henriksen
Værestedet Kolibrien i Vojens har skudt foråret i gang med et naturterapi-forløb. En succes, der er til at tage at føle på.

Vojens: Det er veldokumenteret, at naturen og naturterapi er et stærkt våben i kampen mod psykisk sygdom, blandt andet, fordi sanse- og fællesskabsøvelserne i det fri er med til at gøre krop og psyke stærkere.

Med forårets indtog byder Værestedet Kolibrien i Vojens nu også på naturterapi sammen med to af værestedsmedarbejdere, Gitte Jepsen og Mona Otte, som har taget vejlederuddannelsen i naturgruppeforløbet 'natur - krop - psyke'.

En af Kolibriens faste brugere, 31-årige Patrick, har oplevet så meget glæde ved den ugentlige naturterapi, at han overvejer en omgang mere, når endnu et forløb skydes i gang efter påske. Det samme gælder brugeren ’NH’, krigsveteran og hårdt ramt af PTSD, som ellers har svært ved at komme ud - dog ikke på naturterapidagene, for her er aftalen, at man mødes på Kolibrien klokken 10, hvorefter turen går i bus til det valgte naturområde.

Annonce

- Så kommer man op og ud, for der er nogle, der venter på én. Og der er samtidig nogle gode oplevelser ude i naturen, fortæller ’NH’, der ligesom Patrick har fået genopfrisket gamle barndomsminder i skovens trygge favn.

Så kommer man op og ud, for der er nogle, der venter på én. Og der er samtidig nogle gode oplevelser ude i naturen.

- Det minder mig om dengang jeg gik i skoven sammen med min morfar. Det er rart at tænke tilbage på, og giver en indre ro, fortæller Patrick.

- På grund af min PTSD havde jeg helt mistet både lysten og forbindelsen til naturen. Jeg er i det hele taget ikke kommet meget ud, men med naturgruppen er lysten til at komme ud i naturen, og i det hele taget at komme ud at gå, stille og roligt vendt tilbage igen, fortæller NH.

Naturterapi er mange ting. Nogle brugere foretrækker, at der er god plads rundt omkring dem i naturen, mens andre finder tryghed i tætte miljøer. Privatfoto
Snakken går omkring bålet, og fællesskabsfølelsen får et løft. Privatfoto 

Naturterapien tager udgangspunkt i de fire søjler natur, opmærksomhed, kropsbevidsthed og fællesskab i naturterapien. At skabe ro i hjernen og give plads til sansning og kreativitet, samt at finde nye mestringsstrategier (at arbejde med mestring af hverdagens udfordringer, red.) at tage med hjem, er bare nogle af formålene med naturterapi.

Også Kent har haft glæde af naturterapien.

- Det er svært selv at komme afsted, så for mig har det været rart at være del af et fællesskab, som man sammen tager afsted med. De trygge rammer har også betydet meget for mig. Vi er et lukket hold, og så ved man altid, hvem man er sammen med. Og så er det bare rart at have noget at stå op til, siger han.

Naturen stiller ikke krav

Mona Otte og Gitte Jepsen er glade for, at tilbuddet har gjort så markant en forskel for brugerne.

- I naturen stilles der ikke krav. Her kan man øve sig i at være, uden at planlægge eller bekymre sig. Det dæmper tankemylder, de negative tanker og giver i det hele taget ro i krop og sjæl, fortæller kvinderne, som håber, at brugerne har fået redskaber, som de kan tage i brug derhjemme.

At slå sig ned i skovbunden giver plads til sansning og skaber ro i hjernen. Privatfoto

- At komme ud og bevidst opleve naturen er noget, som alle mennesker nyder godt af, men for brugerne her, er timerne ude i naturen ren medicin for sjælen. Ved hjælp af sanse- og åndedrætsøvelser får de redskaber til at finde ind til sig selv igen. Om ikke andet, så er de på vej.

Kolibrien

Kolibrien er et uvisiteret værested for psykisk sårbare borgere i Vojens, Gram, Bevtoft og Haderslev. Borgerne kan komme ind fra gaden og deltage i socialt samvær, samt deltage i forskellige aktiviteter, som blandt andet svømning, badminton, gåture, kreativt-værksted og madlavning.

Værestedet hjælper også med at kontakte offentlige myndigheder eller anvende computer. Kolibrien er medlem af Landsforeningen af væresteder LVS, og har omkring 80 brugere i alderen 20 – 80 år.


Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Indbrudstyve brød ind i kemirum: Slap afsted med tyvekoster for op mod 900.000 kroner

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Per Nielsen spiller sammen med lokalt kor: Gram Sognekors 30 års jubilæum fejres med koncert

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Annonce