Annonce
Midtsyd

Liselotte er Toftlunds nye udviklingskoordinator: - Det er et drømmejob

Drømmejob og livsstil i ét: Liselotte Krodal glæder sig til at tage fat i de mange opgaver der venter hende som Toftlunds nye udviklingskoordinator. Foto: Mette Henriksen
Den 1. august tiltræder Liselotte Krodal stillingen som ny udviklingskoordinator i Toftlund. På to år skal hun i et tæt samarbejde med borgere, foreninger, handlen og Tønder Kommune arbejde henimod, at Toftlund bliver en endnu bedre by at leve, opleve og bosætte sig i. ”Toftlund-modellen”, som kan være forbillede for andre kommuner, er drømmen.
Annonce

TOFTLUND: Hun har rejst verden rundt, været letmatros på et fragtskib i Stillehavet, og er oprindelig både uddannet glaskunstner fra Israel og billedkunstlærer. Ved et tilfælde blev hun senere i livet vikar på et plejehjem, og det var forholdene her, som fik Liselotte Krodal til at tage springet ud i antropologistudiet som 37-årig, som hun afsluttede med et kandidatspeciale om plejesektoren. Afhandlingen om de ressourcestærke pårørendes magt blev hun efterfølgende citeret for i flere medier.

- Når jeg ser noget, som ikke fungerer, så kan jeg ikke bare lade stå til. Så skal det ordnes, siger hun i dag.

Annonce

En veluddannet arbejder

Fra den 1. august skal 51-årige Liselotte Krodal ”ordne”, at Toftlund på sigt bliver en endnu bedre by at leve, opleve og bosætte sig i. Her tiltræder hun nemlig en tidsbegrænset stilling som udviklingskoordinator, der i tæt samspil med Toftlund Udviklingsråd, Tønder Kommune, samt borgere, erhvervsliv og andre partnere, i foreløbig to år skal give byen et tiltrængt løft og sætte den på landkortet over byer, der er attraktivt at gæste og bo i.

- Da jeg så stillingsopslaget, tænkte jeg, at jeg ikke selv ville have kunne formulere noget, der lyder så spændende. Det er et drømmejob, siger hun.

I tæt samspil med borgere, frivillige og kommunen, skal udviklingskoordinator Liselotte Krodal de næste to år sætte skub i Toftlunds udvikling. En udfordrende op spændende opgave, som hun glæder sig til. Foto: Mette Henriksen
Ham Asger glæder jeg mig til at møde, lyder det prompte fra Liselotte Krodal, da hun falder over bagermester Asger Bjerrings hyggelige besked til kunderne. Foto: Mette Henriksen

Liselotte Krodal kommer fra en stilling som byudvikler i Esbjerg Kommune og er med egne ord vandt til at arbejde med ”hardcore” byudvikling. Toftlund Udviklingsplan kalder hun for super ambitiøs.

- Jeg synes, at Tønder Kommune er modig, når de bruger så mange penge på at prøve noget nyt. Men også, fordi de vælger at ansætte én som mig med en anderledes profil. Jeg har været til samtale hele tre gange, så de kan ikke være i tvivl om, at jeg har vilde idéer, siger hun med et glimt i øjet:

- Jeg håber, at borgerne i Toftlund hurtigt finder ud af, at jeg i bund i og grund ikke er andet, end en veluddannet arbejder, understreger Liselotte Krodal, der som noget af det første vil finde sig et bykontor i Toftlund midtby.

- Med et bykontor er jeg helt tæt på byen og borgerne og til rådighed på de tidspunkter, hvor folk selv har fri: Sene eftermiddage, lørdage og i juledagene, hvor de unge kommer hjem. De skal også have mulighed for at komme med input til barndomsbyen, så de i bedste fald får lyst til at vende tilbage. Alle skal høres. Også den stille iagttager, som ikke bryder sig om at gøre væsen af sig, men som kan være fuld af gode idéer.

Annonce

Ingen enmandshær

Hvad får man, når man kommer til Toftlund? Det er den historie, som Liselotte Krodal sammen med de lokale vil definere og fortælle.

- I virkelighed er der en masse antropologi i det her, siger hun, og selvom jeg har en masse drømme, så vil jeg ikke fremstå som en enmandshær. Det er borgerne, der bestemmer, hvad der er en god idé, og hvilke veje vi skal gå. Mit job er overordnet set at bringe mennesker sammen, og så skal jeg finde pengene ved at søge en masse fonde, siger Liselotte Krodal, som anser det som en fordel, at hun ikke kommer fra området.


Det er borgerne, der bestemmer, hvad der er en god idé, og hvilke veje vi skal gå. Mit job er overordnet set at bringe mennesker sammen, og så skal jeg finde pengene ved at søge en masse fonde.

Liselotte Krodal, ny udviklingskoordinator


- Hvad tænkte jeg selv, da jeg kørte ind i Toftlund første gang? Hvis jeg skal være helt ærlig, så tænkte jeg, at byen var svær at få øje på. Den gemmer sig, og bliver dermed for de forbipasserende mere til en fartbegrænsning, end et sted, som man har lyst til gå på opdagelse i. Og det er synd, for det er en god og dejlig by med meget potentiale. Derfor skal vi vise, hvad der er inde bag hegnet. Toftlund skal have en identitet, som for eksempel Billund, der er Børnenes by.

Annonce

Toftlund-modellen

Udviklingsplan Toftlund er omfattende, og derfor skal man tage fat i den bid for bid, lyder det fra den garvede byudvikler.

- Jeg trives heldigvis i kaos og det uforudsigelige, og for mig er selve processen målet. I løbet af to år kan vi sætte retningen, vi kan skubbe ting i gang, opnå delmål, og måske enkelte milepæle. Mange kommuner kæmper med de samme udfordringer i de mindre byer, som vi ser her i Toftlund. Derfor vil mange kigge os over skulderen for at se, hvad vi lykkes med, og hvordan, vurderer Liselotte Krodal, der ikke er bleg for at indrømme, at hun godt tør gribe efter stjernerne.

- Man bliver nødt til at tænke stort, når man vil opnå noget stort. Og hvem ved, måske vil det, vi skaber her i byen, engang gå over i historien som ”Toftlund- modellen”.

Blå bog Liselotte Krodal

*51 år

*Født og opvokset i Varde, bosat i Esbjerg

*Uddannet glaskunstner og billedkunstlærer

*Antropolog fra Københavns Universitet

*Har blandt andet arbejdet med projektledelse og senest som udviklingskonsulent og byudvikler i Esbjerg Kommune med særlig fokus på borgerinvolvering, strategiske samarbejder, tilflytning, fællesskaber og bæredygtige forandringsprocesser.

Udviklingsplan Toftlund

Toftlund skal være mere synligt, når man ankommer. Det skal samtidig være lettere at navigere rundt i byens forskellige oplevelsestilbud. Det vil man gøre ved at sikre en bedre skiltning.

Samtidig skal der skabes tre akser gennem byen: En handelsakse, der skal skabe en stærkere forbindelse mellem Søndertorv og den ensrettede del af Søndergade, en kulturakse, der skal styrke bevidstheden om og synligheden af Toftlunds kulturtilbud ved at bringe kulturen ud i byrummet, samt forbinde Kulturtorvet og Musik- og Teaterhuset. Endelig er planen også at skabe en natur- og fritidsakse, som skal forbinde skov, friluftsbad og halområde.

Toftlunds bymidte gøres stærkere, blandt andet ved at skabe plads til uformelle møder mellem mennesker. Byrummet skal invitere til ophold, og hverdags-, event- og institutionskultur skal tænkes sammen til en mere integreret enhed.

Foreløbig er der politisk givet 17 millioner kroner til byudviklingen i Toftlund over 2020 og 2021. Kassen er dog på ingen måde lukket, når pengene er brugt, oplyser Tønder Kommune. Det er samtidig udviklingskoordinatorens opgave at søge fonde og andre midler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce