Annonce
Midtsyd

Lokal advokat om nyt skilsmissesystem: - Massiv ventetid skaber konflikter

Mere end 20.000 børn om året oplever, inden de bliver 18 år, at deres mor og far bliver skilt. Det er mere end hvert tredje skolebarn, og tallet er endnu større, da kun statistikken kun registrerer forældre, der har været gift. Papirløse forældre tæller ikke i statistikken. Foto: Colourbox
I april 2019 indførte regeringen et nyt system, hvor skilsmissesager og familietvister først og fremmest skal afgøres i det nye Familieretshus. Mange er nu kommet i klemme i de lange ventetider.
Annonce

Toftlund: - Idéen med Familieretshuset er god, men eksekveringen mangler. Her lidt over et halvt år efter er der massive ventetider for familierne, og det skaber unødvendig konflikt, hvor børnene er taberne, fortæller Malene Warming Nissen, advokat hos Advodan i Toftlund og Tønder, i en pressemeddelelse.

Annonce

Nyt system - lange ventetider

Formålet med det nye Familieretshus er, at hele sagen skal afgøres samlet der, og hvis ikke den kan det, er det nu Familieretshuset, der skal sørge for dokumentationen til retten.

- I det tidligere system brugte retten retsplejelovens regler og muligheder for selv at oplyse sagerne. Nu ligger det hele hos Familieretshuset, som skal indhente informationer i sagen. Det har givet en flaskehalsproblematik udover det rimelige, siger Malene Warming Nissen.

Da Statsforvaltningen stod for det, overdrog de ofte blot sagen til retten, hvis sagen krævede det. Nu skal Familieretshuset først screene alle sager og dele dem op i grøn, gul og rød, hvor rød skal i retten og gul skal vurderes yderligere, inden den eventuelt skal i retten. Grøn afgøres udelukkende i Familieretshuset.

- Når det hele skal gå igennem Familieretshuset skaber det problemer. Især for de sager, hvor der i forvejen er en konflikt. Det er almindelig kendt, at jo længere tid der går, jo mere konflikt kommer der i sagerne. Derfor står vi nu med mange sager, hvor konfliktniveauet er blevet optrappet. Det er hårdt for forældrene - og især for børnene.

Annonce

Det kan du selv gøre

Som udgangspunkt kan du ikke selv gøre noget, for at få en hurtigere afgørelse. Det er ikke muligt at gå udenom Familieretshuset og fx selv gå i retten. Det er nemlig Familieretshuset, der ofte ender med at skulle tage stilling til både samvær, børnebidrag, forældremyndighed og bopæl. De beslutter også om det kan afgøres i Familieretshuset eller i Familieretten.

Advokatens bedste råd til familierne er, at de skal væbne sig med tålmodighed.

- Sørg for at huske børnene i konflikten. Vi kan ikke gøre noget ved sagsbehandlingstiderne, men hvis man ikke er i konflikt, så bør man overveje, om man kan finde en løsning parterne imellem. Eventuelt med en god advokat, der kan hjælpe med at mediere en ordentlig løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Annonce