Annonce
Midtsyd

Lokale kandidater om valgplakater: - De pynter ikke, men de virker

For mange er ophængningen af valgplakater det officielle startskud på valgkampen - og det gæder både kandidater og vælgere. Foto: Mette Henriksen
At kunne sætte ansigt på en kandidat er stadig en vigtig del i kampen om vælgernes stemmer.

I nogle få af landets kommuner har partierne helt droppet valgplakater til kommunalvalget, blandt andet, fordi de udgør en belastning for klimaet.

I Tønder og Haderslev Kommune lever valgplakat-tradition stadig i bedste velgående, men det betyder ikke, at brugen af dem ikke er blevet diskuteret i partierne.

Vi har talt med en håndfuld politikere fra de to kommuner om deres forhold til valgplakater.

Annonce

Socialdemokraten Marie Skødt fra Vojens synes, at klimadebatten kræver handling.

- Vi må udvise respekt i forhold til klimaudfordringerne ved ikke at overforbruge. I det store billede betyder valgplakater måske ikke det store, så det er mere signalværdien i det, og her er vi politikere forbillede. Dermed ikke sagt, at valgplakater helt skal forsvinde, for de synliggør, at der er valg. Men vi politikere kunne jo aftale et antal valgplakater per næse, siger hun.

- Er det valgplakaterne eller den gode politik, man fører, som gør udslaget? Jeg er virkelig spændt på, og urolig for, om våbenkapløbet i lygtepælene betyder så meget for stemmerne, som undersøgelser peger på. For hvis det er tilfældet, er jeg ude af politik efter valget. Jeg har 50 plakater, som er det samme antal som sidste gang, hvor jeg havde et godt personligt valg. Denne gang er jeg dog oppe imod lokale kandidater, der har op til 600 plakater, uddyber hun.

Signe Knappe fra Venstre i Haderslev synes, at valgplakater som værktøj i politikernes værktøjskasse er 'trælse' at se på.

- Men det, jeg også forholder mig til, er valgforskernes undersøgelser, som siger, at valgplakater virker. Jeg synes heller ikke, at man kan lovgive sig fra brugen af dem i et demokrati. Men det er vigtigt, at vi genbruger og at produktionen og bortskaffelsen af dem er så lidt belastende som muligt. Jeg er selv så heldig at have en sød far, som opbevarer mine valgplakater fra gang til gang og stiller dem til tørre, så størstedelen af dem kan genbruges, siger hun.

Lang tradition

Borgerlisten i Tønder har også drøftet valgplakater og brugen af dem.

- Vi har lidt et ambivalent forhold til dem. De pynter jo ikke og så er der også hele klima-udfordringen med brug af papir og plast. Så vi kunne faktisk godt overveje at støtte omkring at vi alle ved næste valg undlod at sætte dem op, siger Borgerlistens Allan Skjøth.

- Men på den anden side, så er det også en lang tradition og en del af valgkampen - og så er det jo trods alt kun hver fjerde år i lidt over uger. Og så synes jeg også det er vigtigt, at hele valgkampen ikke bliver på de sociale medier, lyder det videre.

- Jeg mener heller ikke de pryder i landskabet, men som det ser ud lige nu, så kan vi jo se det virker i forhold til valget, siger DF'eren Natascha Strüwing, Branderup.

- Dog mener jeg der burde laves en lov i forhold til valgplakater, så vi kan spare på vores CO2 udslip. Da det jo er noget alle partier netop gerne vil spare på. Jeg har selv valg at få meget få valgplakater.

DF'er Per Michael Hauritz, Gram, synes, at der skal gribes ind lovmæssigt.

- Jeg synes, at det har taget overhånd med, hvor mange valgplakater de enkelte hænger op. Det er ikke godt for miljøet, så hvorfor ikke helt droppe valgplakater, og i stedet for finde andre måder at nå ud til vælgerne på. Kommunen kunne også udpege en plads i byerne, som var til valgplakater. Så bliver der automatisk mindre af dem, lyder det fra Per Miachel Hauritz, som selv har hængt 120 valgplakater op i år.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Annonce
Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Midtsyd

Centerledernes før-juleønske: Flere testmuligheder til Gram - tak

Midtsyd

Så er flyttekasserne pakket ud: El-Salg Gram åbnede døren på valgdagen

Annonce