Annonce
Midtsyd

Mistede både sin mand og søn på kort tid: Kogekonen Suzanne har arbejdet sig gennem sorgen

Suzanne Staael i færd med det, som hun elsker allermest - at være i gang i køkkenet. Som navnet Mad og Hjælp egentligt indikerer, tilbyder hun at lave mad og give en hånd med til festen. - I begyndelsen troede folk, at jeg var en slags hjemmeservice, som også kunne hjælpe med rengøring. Men det har de fleste efterhånden fundet af ikke er tilfældet, siger hun. Foto: Mette Henriksen
Mad og Hjælp i Toftlund, som kogekonen Suzanne Staael står bag, fylder ti år. Arbejdet bag gryderne har hjulpet hende på benene igen, efter at skæbnen slog til flere gange på kort tid. Coronatiden har betydet ekstra travlhed.

Toftlund: Der er ikke meget, som hedder weekend, helligdage eller ferie for Suzanne Staael, der på 10. år driver cateringfirmaet Mad og Hjælp i Toftlund.

- Jeg arbejder hele tiden. Jeg kan ikke lide at holde fri, siger hun med et stort smil.

Hun er 66 år, og de fleste sundhedseksperter ville nok advare mod at arbejde 24/7. Men faktisk er det netop arbejdet, som har reddet Suzannes Staaels liv.

Annonce

- Jeg mistede både min mand, min søn, min far og lillebror i løbet af bare halvandet år. Det var for ti år siden, da jeg lige så småt var begyndt at starte op med Mad og Hjælp. Det slog mig helt ud af kurs. Jeg kunne intet. Hver gang nogen talte til mig, begyndte jeg at græde, så jeg stoppede med at gå ud.

Suzanne Staael selv er fra Esbjerg, men dengang boede familien i Diernæs.

- På et tidspunkt gjorde jeg op med mig selv, at jeg måtte flytte for at kunne komme videre. Jeg fandt et hus i Toftlund med garage, som jeg også kunne bruge som lager, og jeg kunne se mulighederne for mit cateringfirma. Flytningen hjalp mig videre - og medicinen. Sidenhen har jeg arbejdet mig ud af sorgen, selvom den jo aldrig helt forsvinder. Et barn skal ikke dø før en selv.

Flytningen hjalp mig videre - og medicinen. Sidenhen har jeg arbejdet mig ud af sorgen, selvom den jo aldrig helt forsvinder. Et barn skal ikke dø før en selv.

Medicinen er hun for længst droppet ud af, og livet har hun på mange måder også fået tilbage - men kærligheden, den lader vente på sig.

- Jeg har ikke tid til en kæreste. Men jeg har startet to singleklubber, og vi kommunikerer sammen på Facebook. Det er ikke noget, som jeg tjener noget på. Og det er heller ingen datingbureau, men mere en hyggeklub, hvor vi rejser og tager på ture sammen. Når tiden er til det.

Autodidakt

Suzanne Staael har altid haft nok at rive i som kogekone og samarbejder med forsamlingshuse, herregårde og feststeder i både Jylland og på Fyn. Hun har undervejs også været involveret i Det Grønne Forsamlingshus i Haderslev og været del af Brundtlandtcentret i Toftlund, hvor hun stod for kantinen, køkkenet og udlejning af festlokaler. I dag har hun base i Spandet Forsamlingshus, som hun forsyner med både selskaber og mad.

Hun er ikke uddannet indenfor branchen. Faktisk har hun slet ingen uddannelse, men har prøvet lidt af hvert, siden hun gik ud af skolen efter 9. klasse.

- Jeg har altid godt kunne lide at lave mad og har været selvstændig, siden jeg var 23. Jeg prøvede engang som lønmodtager, men det stoppede jeg med igen. Det er ikke mig.

Det var under den første coronanedlukning, at hun begyndte at brygge på en udvikling af forretningen. Det var her ideen 'rullende fester' blev født - og efterspørgslen nærmest eksploderede fra dag et.

- En rullende fest kan være med hotdogcyklen eller pandekager til hovedret. Jeg begyndte med to pandekagebiler, og er nu op på fem. Nogle gange bliver jeg nødt til at leje to mere udefra, for at kunne levere menuer nok.

Men verden blev lukket ned over nat - var du ikke nervøs for fremtiden?

- Jeg har ikke de store udgifter og ingen lån. Og så er jeg altid optimist og tænker, at det hele nok skal gå, siger hun.

Suzanne Staael har stor succes med sine rullende fester - de er både coronavenlige, og så ligger de tæt op ad det populære streetfood-koncept. Foto: Mette Henriksen


- Når folk får deres liv tilbage, så skal der festes, tænkte jeg - og det blev der, også i den grad, uddyber Suzanne Staael, som også har været ramt af personalemangel, efter at samfundet er kommet i omdrejninger igen.

- I hverdagene kan det være svært at få folk, så nu er jeg også begyndt at ansætte helt unge mennesker ned til 15 år. De hjælper med at fylde og anrette pandekagerne. Det fungerer rigtigt fint.

Annonce

"Sønderjysk" streetfood-koncept

Susanne Staael har selv en ide om, hvorfor hendes "sønderjyske" streetfood-koncept i den grad hitter.

- Det er populært, fordi det er anderledes og udendørs. Og så laver jeg alt fra bunden, og selvom min timeløn ender lav, så betaler det sig at bruge tid på det. Det gælder også pandekagedejen - ingen pulverposer  her - og riiiiigeligt med smør. Der er jeg helt enig med Brødrene Price, siger hun - og skraldgriner, så det smitter.

66-årige Suzanne Staael er ikke bange for selv at svinge sig op på hot-dogcyklen, som også er del af konceptet 'rullende fester'. Foto: Mette Henriksen

Er du altid så positiv og aldrig bitter over skæbnen?

- Jeg er ikke bitter overhovedet, og livet skal jo gå videre. Men jeg er holdt op med at gå i kirke. Jeg kommer gerne til folks bryllup, men det er kun til selve festen. Kirkegangen springer jeg over. Det siger mig ingenting mere.

Jeg er ikke bitter overhovedet, og livet skal jo gå videre. Men jeg er holdt op med at gå i kirke.

Næste gang fylder hun 67, og en efterfølger til Mad og Hjælp er allerede på banen. Men dermed ikke sagt, at hun går på pension.

Konceptet

Mad og Hjælp i Toftlund har base på Spandet Forsamlingshus og tilbyder alle former for mad ud af huset med hjælp og leverer til hele Jylland og Fyn .

Alle samarbejdspartnere, kokke, køkken- og serveringshjælpere, er godkendt hos fødevarestyrelsen.

Der er ca. 100 vidtforskellige menuer og buffeter.

Pandekagebilerne.dk er en selvstændig del af Mad og Hjælp Toftlund.

- Det er en af mine samarbejdskokke, som gerne vil overtage en del af forretningen. Men det tager jo tid at komme ind i alt det her jeg har gang i, så jeg stopper nok ikke foreløbig, slutter hun med et glimt i øjet.

Og væk er hun. Det næste selskab, med flere hundrede sultne munde, som skal mættes, venter lige om hjørnet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

Tørning Mølle får ekstra julekoncert

Annonce
Annonce
Midtsyd

Lopperne springer i Hammelev Hallen

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Kræftramte Ayias forældre har samlet knap 44.000 kroner ind til sygeplejerskerne: - Vi er rørte og taknemmelige

Midtsyd

Julen starter tidligt hos Vennekredsen

Midtsyd

Spis sammen med andre seniorer på Æ Træfpunkt

Midtsyd

Har mange (fjer)bolde i luften: 17-årige Simon er ny træner for badmintonungdommen i Vojens

Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Midtsyd

SønderjyskE går til stålet og knækker cancer

Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Annonce