Annonce
Midtsyd

Mudder, pigtråd og kanonkugler: Gram-brødre har bygget den sejeste voksenlegeplads i baghaven

Brødrene Michael (tv.) og Nicolai Schjøtt fra Gram drømmer om at udvikle det ultimative træningssted for OCR-folket i skovområdet mellem Agerskov og Toftlund. Og de er godt på vej. Foto: Timo Battefeld
Næsten alle kan løbe et halvmaraton eller maraton. Men det er ikke længere helt nok, når man spørger Michael Schjøtt, der er manden bag et nyt OCR-træningsanlæg i et skovområde mellem Agerskov og Toftlund.

TOFTLUND/GRAM: De løber – ofte brølende - gennem mudder, kravler under pigtråd, kaster sig gennem vand, og har både kanonkugler og reb med i grejkassen.

Tager man en kigger på OCR training Schjøtts Instagram-profil, så ligner det i første øjeblik mere scener fra en militærøvelse, end en helt almindelig træningseftermiddag på banen i et skovområde mellem Agerskov og Toftlund.

Det er det på en måde også. OCR står nemlig for Obstacle Course Racing, og er en betegnelse for militært inspirerede forhindringsløb.

Når maratonløb ikke længere er nok: Det militært inspirerede forhindringsløb OCR er en blanding mellem løb og forhindringer - og i rivende udvikling herhjemme.  De hængende kanonkugler, eller cannonballs - OCR-folket bruger de engelske begreber - udfordrer og træner grebsstyrken. Foto: Timo Battefeld
OCR-banen består af gængse forhindringer, der er krydret med flere krævende zoner. Fysisk styrke og den rigtige teknik går hånd i hånd. Foto: Timo Battefeld
Genstande af træ, beton eller stål kastes, flyttes skubbes og hejses i OCR. Tendensen er, at der kommer flere og flere tunge discipliner med. Foto: Timo Battefeld

- Alle kan være med, og det er altid sjovt, lyder det fra manden bag OCR-anlægget, Michael Schjøtt, der er født op opvokset i Gram. De sidste mange måneder har han brugt på at etablere den nye bane, og selvom banen er for alle, så er målet glasklart:

- Vi vil gerne være landets ultimative for den danske OCR scene, og vi er godt på vej, siger Michael Schjøtt, der selv er én af Danmarks dygtigste af slagsen.

Fænomenet OCR

OCR er en løberute med forhindringer. Man løber en given rute, hvor distancen kan variere, og hvor der er placeret et vist antal forhindringer, som skal klares. En forhindring kan være noget man skal over, under eller gennem, noget hvor man skal hænge, klatre eller svinge sig gennem, noget man skal løfte eller kaste, en balanceøvelse eller noget helt syvende. Derudover indeholder OCR-løbene ofte vandpassager.

Et OCR-løb kan være fra under 1 til over 100 kilometer, bare der er forhindringer på ruten.

Sporten er forholdsvis ny, og 2014 var for eksempel første gang der blev afholdt et officielt verdensmesterskab. Herhjemme er sporten i rivende udvikling.

Som helt almindelig motionist er man både imponeret over udfordringernes niveau, men også lidt undrende. For hvad er der galt med en fem-kilometers - eller et maraton for den sags skyld? Det er nemlig ikke længere nok, siger målingerne, for hvor maratonløb eller ironman hittede på motionsranglisten for bare nogle år siden, så er det nu OCR-sporten, som er i en rivende udvikling i Danmark.

Michael Schjøtt, der selv er én af landets dygtigste OCR-løbere, frygter ikke smerte. - Det er en del af udfordringen, at nogen af forhindringerne kan virke nærmest uoverkommelige, siger den 29-årige. Foto: Timo Battefeld

Så hvorfor løbe gennem mudder og kravle under pigtråd?

- Det spørger jeg også mig selv om engang imellem, siger Michael Schjøtt med et grin.

Måske findes noget af svaret i Michael Schjøtts opvækst. Med to ældre brødre gik det sjældent stille for sig på det nedlagte landbrug udenfor Gram, hvor brødrenes interne kampe om, hvem der var den sejeste, hele tiden tog nye højder.

Brørdrene Schjøtt fra Gram har udfordret hinanden på fysikken gennem hele deres barndom. De gør det stadig, og OCR-banen giver rig mulighed for at konkurrere mod hinanden. Foto: Timo Battefeld

- Vi var ligesom brødre oftest er – konkurrenceprægede om alt. Vi kørte gokart og ATV, og havde i det hele taget massevis af plads til at udfordre og spejle os i hinanden. Det gør vi stadig. Det var også her, vi byggede den første lille OCR-bane, som stadig er i brug.


Vi var ligesom brødre oftest er – konkurrenceprægede om alt. Vi kørte gokart og ATV, og havde i det hele taget massevis af plads til at udfordre og spejle os i hinanden. Det gør vi stadig. Det var også her, vi byggede den første lille OCR-bane, som stadig er i brug.

Michael Schjøtt, OCR-løber og grundlægger


OCR er endnu ikke en reel sport herhjemme, som man kan gå til som fodbold eller tennis, men mere eventbaseret.

- Men det er den godt på vej til at blive. Som det er nu, med corona, mødes vi eksempelvis hver tirsdag. Som mennesker vil vi gerne flytte grænser for os selv. For nogen af os er grænserne så bare mere ekstreme, fortæller Michael Schjøtt, der selv får et kick af at få begejstringen ved at dyrke OCR frem hos hr. og fru Nielsen.

- Vi har dem, som træner op til konkurrencer, og toppen af poppen indenfor OCR kigger også allerede forbi her i det sønderjyske. Men alle, som har lyst til at udfordre sig selv, er velkommen her, siger Michael Schjøtt, der endda har hjulpet en blind kvinde til at blive klar til et løb.

- Det er faktisk det, jeg synes er fedest at arbejde med, fordi der er så mange følelser på spil. Når man som menneske overvinder noget, som man troede var umuligt. Vi har i det hele taget et stærkt sammenhold og fællesskab indenfor OCR-verdenen. Vi er som én stor familie – måske ikke lige under løbet, selvom man også her ser modstandere hjælpe hinanden, når en anden er i knibe, tilføjer den 29-årige.

Det er længe siden, at Michael Schjøtt har fundet tilfredsstillelse i at løbe et maraton – eller et "100 plus forhindringsløb", for den sags skyld.

- Jeg har kæmpe respekt for dem, der løber et maraton. Personligt har jeg bare brug for noget mere.

”Noget mere” fik han til fulde under et 24 timers OCR løb i Las Vegas sidste år:

- Her løber man en 8-kilometers rute med 30 forhindringer non-stop i 24 timer. En af dem var at hoppe ud fra en ti meter høj klippe ned i havet midt om natten. Jeg håber at komme afsted igen i november i år, hvis coronaen ellers tillader det, fortæller Michael Schjøtt, der godt forstår, at nogen stadig forveksler begrebet OCR med en diagnose.

- Jeg hører det engang imellem – og måske er der jo også noget om det, slutter han med et kæmpe grin.

En af udfordringerne, der er lavet for at man flytter sig selv mentalt. - Man skal turde at kaste sig selv ud i det, siger Michael Schjøtt. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Toftlund får nærpolitistation

Annonce