Annonce
Midtsyd

Når livet slår kolbøtter: For Edith har 2020 været meget mere end corona

Med seks coronalukkede saloner og ikke mindst en CP-diagnose har 2020 været et barsk år for familien Lund Linding. Snart fylder tvillingerne William og Valde et år, og tilværelsen ser igen lysere ud. Foto: André Thorup
Som selvstændig frisør troede Edith Lund Linding, at coronakrisen ville blive hendes største udfordring i 2020. Det blev den så langt fra.

ARRILD: Corona-året 2020 har været udfordrende for de fleste.

Men for Arrild-frisøren Edith Lund Linding har året budt på meget mere end blot frustrationer og usikkerhed om tvangslukning og hjælpepakker i forhold til hendes seks PARK-saloner.

Med tre børn i alderen fire til 11 år og en tvillingefødsel i vente i april, var der ikke lagt op til et stille forår 2020 for Edith og hendes mand Peter. At lille Valde og William kom til verden allerede i marts måned, fem uger før termin, gjorde ikke tiden mindre turbulent. Ugen efter fødslen blev Danmark lukket ned, og Edith, der var indlagt på ubestemt tid med de for tidligt fødte tvillinger, måtte klare alt det praktiske omkring frisørsalonerne fra hendes stue på sygehuset. Isoleret fra omverdenen og hendes tre ældste børn, da tvillingerne ikke måtte udsættes for smittefare.

Det er vigtigt at der arbejdes så meget som muligt med at forbedre både de grov- og finmotoriske færdigheder hos børn med cerebral parese. Valdes forældre samarbejder med en fysioterapeut om træningen. Foto: André Thorup
Diagnosen CP kom som et chok for de unge forældre. Valdes fine udvikling har med tiden givet håb og ro på. Foto: André Thorup

- Det meste af tiden går med at skrive og ringe rundt for at finde ud af, hvordan jeg kan redde mine saloner. Min barsel slutter egentligt, inden den for alvor er begyndt, sagde Edith Lund Linding dengang til avisen.

Annonce

Verden brød sammen

Det var dog først seks måneder senere, at verden for alvor brød sammen for familien. Her viste det sig nemlig, at Valde, der var blevet ramt af en blodprop i hjernen under fødslen, havde udviklet cerebral parese (CP, red.).

- Det var et kæmpe chok. Valde havde altid været den stærkeste af de to - fuld fart på og den første til at trille rundt. Men en dag lagde jeg mærke til, at hans ene hånd var knyttet på en underlig måde. Det var ikke det eneste, vi studsede over i forhold til hans udvikling, da drengene var ved at være over babystadiet, så Valde blev henvist til MR-scanning, tilføjer Edith.

Med fem børn og to karrierer er der nok at se til for Edith og hendes mand Peter. Parret skiftes da også til at være hjemme hos lille Valde, så den daglige træning kan passes. Foto: André Thorup

Edith Lund Linding

Edith Lund Linding er medejer af PARK-konceptet og har ansvaret for frisørsaloner i Arrild, Øster Højst, Bredebro, Toftlund, Ribe og Hellevad. Hun er gift med Peter, og mor til fem.

- Da vi fik diagnosen, tænkte jeg bare ”handicappet”. Jeg var parat til at sælge alt – huset, salonerne – det hele. Være mor på fuldtid og være der for Valde, siger Edith.

Der fulgte måneder med undersøgelser, sygehussamtaler - og endeløse, søvnløse nætter, hvor Edith frygtede for især Valdes, men også de nedlukningsramte saloners, fremtid.

Annonce

God prognose

I dag, seks måneder senere, ser fremtiden igen lysere ud for Edith og hendes familie.

Cerebral parese

Cerebral parese er et livslangt handicap og den hyppigste årsag til bevægehandicap hos børn og unge. Hvert år fødes 120-150 børn med cerebral parese i Danmark, og der er omkring 10.000 danskere, der lever med forskellige grader af cerebral parese.

Cerebral parese skyldes en skade i hjernen, som opstår i fosterlivet, under fødslen eller hos det nyfødte barn.

Tidligere hed det ’spastisk lammelse’ og ’spastikere’, men i dag bruger man oftere betegnelsen cerebral parese (CP).

- Vi har fået mere indsigt i, hvad CP er for en størrelse. Blandt andet, at der er flere grader, og Valde ligger heldigvis i den rigtig gode ende. Det er heldigt, at vi fik stillet diagnosen i så tidlig en alder, hvor man kan gøre en masse med genoptræning. Peter og jeg skiftes til at være hjemme hos Valde, som er stoppet helt i dagpleje, for at træne med ham i samarbejde med en fysioterapeut, uddyber Edith, som stadig er mærket af sidste års hændelser.

- Vi har da haft perioder, hvor vi har sagt, at vi ikke kunne mere. Men det skal man jo, når det gælder ens barn, og nu er vi godt på vej med Valdes udvikling. I dag tænker jeg, at det er godt at han landede hos netop mig, for jeg kan godt klare den her udfordring også, siger Edith Lund Linding med hendes saloner, der nu er ramt af anden nedlukning, i tankerne.


Vi har da haft perioder, hvor vi har sagt, at vi ikke kunne mere. Men det skal man jo, når det gælder ens barn, og nu er vi godt på vej med Valdes udvikling. I dag tænker jeg, at det er godt at han landede hos netop mig, for jeg kan godt klare den her udfordring også.

Edith Lund Linding


- Jeg synes, at vi selvstændige frisører har skullet lægge ører til meget - og er blevet holdt hen fra regeringen. Udadtil lyder det jo flot med hjælpepakkerne, men kun, hvis man som erhverv lige passer ind i hjælpepakke-skabelonen, og det gør jeg desværre ikke, siger hun.

- Jeg er med på, at vi skal være forsigtige i forhold til corona-situationen, men nu håber jeg da, at vi snart må genåbne. Det bliver rigtig dyrt for os som samfund de kommende år. Vi har brug for snart at komme i gang med at tjene nogen penge igen.

Annonce

Håb

Livets perspektiv har ændret sig for Edith siden første nedlukning.

- I forhold til Valde og mine andre børn, så skal jeg prioritere, hvad jeg vil bruge mine kræfter på. Så jeg har valgt at lukke øjne og ører i forhold til nedlukningen og håber på det bedste. Jeg kan hverken gøre til eller fra.

Med hele fem guldklumper i huset, og en spritny salon i en ny længe ved SuperBrugsen i Toftlund i vente, tegner 2021 da også godt.

- Jeg har haft salon i Toftlund i snart seks år, og der har faktisk været snak om projektet lige siden. Så kom corona, og der har virkelig været nerver på i forhold til, om det var fornuftigt at skrive under på lejekontrakten. Men vi tog chancen, og nu regner vi med at kunne flytte ind til juni. Og vi glæder os helt vildt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Uddannelseskonsulent: - Op på hesten igen

Annonce