Annonce
Midtsyd

Svensk Riksdagsmedlem fra Vojens er tryg ved den svenske corona-kurs

Niels Paarup-Petersen er opvokset i Vojens og blev valgt ind i Riksdagen i Sverige i 2018. I dag bor han i Malmø. Centerpartiet
Mens mange ryster på hovedet over den svenske corona-strategi, så føler Niels Paarup-Petersen sig helt tryg i nabolandet, hvor han i 2018 blev valgt ind i Riksdagen.
Annonce

VOJENS/MALMØ: Som det eneste land i Vesteuropa kan svenske børn stadig gå i skole og komme i daginstitution. Restauranter må gerne lukke op til 50 mennesker ind, og butikker har åbent som normalt.

Tager svenskerne ikke corona-krisen alvorligt, eller har de en pointe?

Vi har spurgt "det sønderjyske medlem" af Riksdagen, Niels Paarup-Petersen, der stammer fra Vojens:

- Svenskerne tager absolut corona-krisen alvorligt. Vi holder afstand, passer på de syge og svage og tager i det hele taget de relevante forholdsregler. Sverige har også lukket ned for sine skisportssteder, så folk ikke tror, at de skal stå på ski i påsken, lyder det fra Niels Paarup-Petersen, der er opvokset i Vojens, og som blev valgt ind i Riksdagen i Sverige i 2018 for Centerpartiet.

I dag bor han i Malmø.

Annonce

Massevis af plads

Den lave befolkningstæthed er en af grundene til, at svenskerne håndterer corona-krisen så forskelligt fra andre lande, lyder Niels Paarup-Petersens vurdering. Med en befolkningstæthed på 25 indbyggere per kvadratkilometer har svenskerne over fem gange så meget plads at leve på end danskerne med 137 indbyggere per kvadratkilometer.

- Sverige er et stort land, og det gør den sociale distancering, som er afgørende for smitteinddæmningen, noget nemmere. Hvad angår Stockholm, er sagen en helt anden. Har man mulighed for det, så holder man sig væk, siger han.

Annonce

Bliver hjemme

Isolerede borgere foran arbejdscomputeren i stuen derhjemme og børn, der fjernundervises, er heller ikke et ukendt billede i Sverige.

- Ligesom danskerne er også svenskerne i tvivl. Jeg skyder på, at omkring to tredjedele sender deres børn afsted i skole, mens de andre er utrygge ved det og derfor vælger at holde børnene hjemme. Overordnet set er svenskerne gode til at holde sig til myndighedernes anbefalinger, mens andre lande lovgiver.

Sverige har desuden valgt at se corona-krisen ud fra et bredt perspektiv, pointerer den tidligere sønderjyde.

- Corona-krisen har forskellige sundhedsmæssige aspekter, og vi skal også huske den mentale sundhed. For de socialt belastede, de ensomme og de ressourcesvage har en komplet nedlukning en stor pris. At kunne komme i skole er et kæmpe frirum for børn fra disse familier, og det er ikke videnskabeligt bevist, at skolelukninger inddæmmer smittespredningen. Ligesom nedlukningen i længden har store økonomiske konsekvenser, siger han.

- Hvilket land, der har valgt den rigtige strategi, bliver vi først klogere på, når krisen er overstået. Mit bedste gæt er dog, at der er taget gode og mindre gode beslutninger i begge lande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Haderslev

I er bare for seje

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce