Annonce
Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Svend Brodersen og Anders Horstmann har siden juli måned arbejdet med planerne for Gram Højskole.
I Gram arbejdes der på at åbne en ny højskole i det gamle Gram Sygehus, der senest lagde hus til Gram Efterskole. Mandag den 26. er der informationsmøde i Gram Fritidscenter.
Annonce

GRAM: Der er igen udsigt til lys i vinduerne i det gamle Gram Sygehus, der indtil i foråret lagde hus til Gram Efterskole, som desværre gik konkurs. En håndfuld lokale borgere, med slotsejer Svend Brodersen og højskolemanden Jens Horstmann i spidsen, drømmer om at få etableret en almen folkehøjskole midt i byen.

En højskole, der, som de siger, har "rødder i virkeligheden uden for døren" og er dybt forankret i det lokale samfund. I Gram nøjes man dog ikke med at drømme. Stærke kræfter er allerede i sving for at få drømmen "Gram Højskole" til at blive til virkelighed, og den nye højskole går efter at få et tæt samarbejde med virksomheder fra hele Danmark, forklarer Svend Brodersen.

- Vi går efter at få virksomheder og institutioner til at sende deres ledere og dygtigste medarbejdere på højskole, så man får højskoleværdierne ind på virksomhedernes ledelsesgange. Samtidig er det håbet, at den gruppe kursister kan bringe "virkeligheden" med ind i højskoleverdenen" så man får skabt en synergi, forklarer slotsejer Svend Brodersen, og uddyber:


Vi går efter at få virksomheder og institutioner til at sende deres ledere og dygtigste medarbejdere på højskole, så man får højskoleværdierne ind på virksomhedernes ledelsesgange. Samtidig er det håbet, at den gruppe kursister kan bringe "virkeligheden" med ind i højskoleverdenen.

Svend Brodersen


- Vi bilder os ikke ind, at det er nemt at få mennesker i tale som slet ikke ser i højskolens retning, men på Gram Slot er vi klar til at gå forrest og tilbyde tre til fire pladser som "slotskursister", hvor unge mennesker indgår som helt almindelige elever på højskolen, men som bifag har "timer" på slottet, får praktisk erfaring og et upoleret indblik i virksomhedsdrift.

Annonce

Stærkt hold

Svend Brodersen har allieret sig med markante lokale personligheder som præsten, brandkaptajnen, halinspektøren, og en jurauddannet højskolemand, der alle brænder for ideen. Sidstnævnte, Jens Horstmann, er begejstret ved udsigten til at etablere en højskole i samarbejde med mennesker, der har deres primære virke udenfor højskoleverdenens sfære.

- Dem, der i dag vælger at tage på højskole, det er de helt unge, 16 til 25-årige, eller mennesker over 60 år. Dem skal vi naturligvis også have som kursister på Gram Højskole, men vi skal også have fat i alle dem midt i mellem. Mennesker, der slet ikke har højskolen på deres radar, som aldrig har overvejet at tage på højskole, og det bliver interessant med i samarbejde med iværksættere som Svend Brodersen og de andre, forklarer Jens Horstmann, der er udset til at blive forstander på højskolen, når den godkendes og åbnes.

Han har siden juli arbejdet med udspil til indholdet på den nye højskole:

- Man kan sige, vi vender tilbage til højskolens rødder, således vi for alvor kan tale om FOLKE-højskole. En højskole, der bliver en aktiv del af det lokalsamfund, den ligger i. En højskole, der forholder sig til den virkelighed, der er lige uden for døren, og på den måde kan være med til at skabe sammenhængskraft i stedet for at blive en boble man går ind i for en periode, uddyber den 41-årige Horstmann.

Han er uddannet jurist, men har i 12 år været en del af højskolemiljøet. Først som underviser på Rødding Højskole og siden som projektleder i Grænseforeningen, så han kender dermed højskoleverdenen indefra.

Der er opbakning til planerne fra Haderslev Kommune, der i sit budget for 2021 har afsat fem millioner kroner til Gram Højskole.

Gram Højskole i korte træk

Højskolen skal etableres i de bygninger, der indtil i foråret rummede Gram Efterskole, som desværre gik konkurs. Der arbejdes pt. på at købe bygningerne og at få alle tilladelser i hus.

Ambitionen er at kunne slå dørene op senest den 1. august 2021.

Haderslev Kommune har i budgettet afsat fem millioner kroner i 2021 til anlæg af højskolen.

Bestyrelsen bag Gram Højskole tæller slotsejer Svend Brodersen, der er formand, sognepræst Johannes Gjesing, der er næstformand. De øvrige bestyrelsesmedlemmer tæller brandkaptajn Lars Damkjær, leder af Gram Børnehave Michael Thamdrup og centerleder i Gram Fritidscenter Søren Madsen. Sidstnævntes forgænger på posten, Leif Knudsen, støtter også bestyrelsen.

Højskolens indhold kommer til at stå på tre søjler: Naturvidenskab, Mad & Jord, Samfund & identitet.

Der er informationsmøde om Gram Højskole mandag den 26. oktober klokken 19. Det foregår i Gram Fritidscenter. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Skrydstrup: Ildsjæle klarer julepynten

Midtsyd

Klumme: Farvel til 2020

Midtsyd

Jels: Vikingerne glæder sig til sommer

Midtsyd

Klumme: Glæde

Annonce