Annonce
Midtsyd

Nyt skoleprojekt gjorde Vojens-børn klogere på klima og bæredygtighed: - Toilettet er ikke en skraldespand

Kommunens grundskoler har nu mulighed for at besøge rensningsanlægget, vandværket og genbrugspladsen i Haderslev Kommune. Her er det elever fra Bregnbjergskolen i Vojens, der er på rundtur. Foto: Provas
Siden september i år har Provas haft ugentlige besøg af nysgerrige skoleklasser. Besøgene er led i et nyt skoleprojekt sammen med kommunens skoler. Håbet er, at eleverne fortsætter snakken med forældrene.

Vojens: Som led i grundskolens undervisning er det nu muligt for skoleklasser i Haderslev Kommune at besøge vandværket, rensningsanlægget og genbrugspladsen.

Forleden kunne Karina Holt Filtenborg, driftsansvarlig for vandværkerne, tage imod en 6. klasse fra Bregnbjergskolen i Vojens. Og ét af hendes yndlingsspørgsmål er, om eleverne helst ville undvære vand eller strøm.

- Det er ikke så overraskende, at børnene ofte svarer, at de helst ville undvære vandet. For hvordan skal de komme på nettet uden strøm, siger Karina Holt Filtenborg.

Annonce

Men det kan også være svært at forstå, hvor afhængige de er af noget, som hele deres liv automatisk er kommet ud af hanen, når de har åbnet den.

Når eleverne har set vandværket, skal de smage på råvand (vand som netop er pumpet op, red.). Det synes de er sjovt, da jernet får det til at smage af blod. Foto: Provas


Ofte hjælper det dog lidt, når hun så kan fortælle, at hver dansker gennemsnitligt bruger hele 105 liter vand i døgnet. Det er ret tungt at skulle slæbe så mange liter vand hjem fra supermarkedet hver dag.

Toilettet er ikke en skraldespand

Især kan det være svært for børnene at forstå, hvordan der kan være havnet plastikhandsker, vatpinde og karklude i spildevandet.

- Vi har en enkelt gang oplevet, at der var tabt et gebis i. Det griner vi så lidt af. Men jeg gør meget ud af at fortælle børnene, at vi er nødt til at si vandet, fordi mange bruger toilettet som en skraldespand og kommer for eksempel vatpinde og vådservietter i det. I bedste fald når det frem til rensningsanlægget, hvor vi kan sortere det fra. Men ofte stopper det faktisk pumperne, inden det når så langt, forklarede Malene Staub, som er driftschef hos Provas.

Vi har en enkelt gang oplevet, at der var tabt et gebis i. Det griner vi så lidt af. Men jeg gør meget ud af at fortælle børnene, at vi er nødt til at si vandet, fordi mange bruger toilettet som en skraldespand og kommer for eksempel vatpinde og vådservietter i det.

Malene Staub, driftschef Provas

Ansvaret for besøgene, og de forsøg eleverne laver i forbindelse med skoleprojektet, står lærer Britta Nørgaard Dinsen for. Normalt underviser hun i natur og teknologi på Bregnbjergskolen i Vojens, men er nu også ansat hos Provas to gange om ugen.

Fakta

Forsøgene foregår i Forsyningshusets lokaler, og varetages af Britta Nørgaard Dinsen, lærer i natur og teknologi, Bregnbjergskolen i Vojens. Børnene er aldrig i direkte kontakt med spildevand eller andet farligt affald. Dertil har de sikkerhedsudstyr på, når påkrævet.

Rundvisningerne foregår på Favrdal Vandværk, Haderslev Renseanlæg samt Haderslev og Vojens genbrugspladser.

Såvel rundvisninger som forsøg er tilpasset de enkelte klassetrin, og tilrettelagt så de kan indgå direkte i skolernes undervisning om vandets kredsløb.

Rundvisningerne er startet op i september 2021 og er for elever på 3.-9. klassetrin. Det er medarbejdere fra Provas, som viser rundt. Interessen for at tilmelde sig rundvisningerne bruges som indikator for, hvor længe projektet giver mening at fortsætte.

Læs mere om rundvisningerne på https://www.provas.dk/skoler/

- Og i denne uge havde hun fornøjelsen af at guide bestyrelsen i Provas sikkert igennem de samme forsøg, som eleverne arbejder med.

Om forsøgene og hele idéen med skoleprojektet udtaler Ole Bang Jensen (V), bestyrelsesmedlem hos Provas:

- Det her er smart! Det er er så vigtigt, at børnene lærer det her. Bare de går hjem og fortæller videre til forældre og bedsteforældre. Jeg tror det er godt givet ud, de ressourcer vi bruger på det her.


Annonce
Annonce
Midtsyd

Lopperne springer i Hammelev Hallen

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julen starter tidligt hos Vennekredsen

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Kræftramte Ayias forældre har samlet knap 44.000 kroner ind til sygeplejerskerne: - Vi er rørte og taknemmelige

Midtsyd

Spis sammen med andre seniorer på Æ Træfpunkt

Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Midtsyd

Har mange (fjer)bolde i luften: 17-årige Simon er ny træner for badmintonungdommen i Vojens

Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Midtsyd

SønderjyskE går til stålet og knækker cancer

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Bogudgivelse: Kis og Karin har renskrevet over 100 personlige historier fra genforeningen

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Annonce