Annonce
Midtsyd

Organisten har fundet melodien: Lasse skriver musik til salmetekster

Lasse Sørensen foran kirken i Gram, hvor han er organist. Nu forfølger han også sin drøm om at skrive salmemelodier i et moderne tonesprog. Foto: Thomas Holl
Coronaen har givet Lasse Sørensen mulighed for at forfølge sin drøm: At skrive salmemelodier i et moderne tonesprog. Nu har organisten ved Gram og Fole kirker indledt et samarbejde med en tekstforfatter fra Aarhus.
Annonce

Gram: 26-årige Lasse Sørensen er – helt bogstaveligt – en mand, der har mange tangenter at spille på.

Ikke alene er han organist ved Gram og Fole kirker og keyboardspiller og sanger i bandet SoupSteak&Ice. Nu er han også begyndt at skrive salmemelodier.

- Jeg har længe haft lyst til at prøve at arbejde med salmekomposition, men på grund af andre projekter har jeg udskudt det nogle gange. Men så kom coronaen, og så har jeg fået lidt mere frihed og tid til at gøre noget ved idéen, fortæller Lasse Sørensen.

Annonce

I tvivl

Ambitionen er at skrive salmemelodier i et moderne tonesprog. Han var dog først i tvivl om, hvordan han skulle gribe projektet an.

- Skulle jeg skrive nogle melodier og så prøve at få nogle andre til at skrive tekster? Eller skulle jeg finde nogle tekster, jeg kunne sætte musik til? Jeg endte med at prøve at skrive ny musik til allerede kendte værker. Men det holdt ikke rigtigt – det er svært at konkurrere mod Carl Nielsen, smiler Lasse Sørensen med henvisning til den kendte danske komponist, der døde i 1931.


Jeg endte med at prøve at skrive ny musik til allerede kendte værker. Men det holdt ikke rigtigt – det er svært at konkurrere mod Carl Nielsen

Lasse Sørensen, komponist og organist


En dag opdagede han imidlertid Facebook-gruppen Moderne Salmer. Den har til formål at fremme brugen af nyskrevne – primært danske – salmer, og her udveksler tekstforfattere og komponister materiale.

Et af medlemmerne, forfatteren Ole Bering fra Aarhus, havde lagt en tekst med titlen ”Et splitsekund” op på siden og efterlyste en egnet melodi.

Annonce

Den mest sangbare komposition

- Jeg komponerede efterfølgende et stykke musik og sendte så noder og en indspilning af musikken til Ole. Han fortalte siden, at han fik i alt 12 melodibud fra komponister fra hele Danmark, men han mente, at min komposition var mest sangbar, fortæller Lasse Sørensen, som siden har skrevet musik til flere af Ole Berings tekster.

Den aarhusianske forfatter ynder at bruge naturmotiver til at illustrere temaerne.

- For en del år siden mistede jeg min bror. Da jeg spadserede i det klare frostvejr, hørte jeg lærken og fandt trøst. Det blev til ”Lærkens sang”, som Lasse Sørensen siden også har skrevet melodi til. Hans melodiopfattelse passer godt til mine tekster, siger Ole Bering.

Lasse Sørensen kalder omvendt Ole Berings tekster for billedrige og med et nutidigt sprog. Musikken ligger i et spændingsfelt mellem pop, jazz og klassisk fællessang, mener han.

Annonce

Fast samarbejde

Nu har de to indledt et fast samarbejde. Indtil videre har de skrevet seks salmer, og der ligger stadig 12 tekster, som Lasse Sørensen skal sætte musik til.

- Vores salmer skal være sangbare og henvende sig til et bredt felt af brugere. Salmerne kan anvendes som en del af gudstjenesten, men kan også bruges til sangarrangementer eller kor. Jeg skal ikke leve af det her; for mig er det bare vigtigt, at salmerne bliver brugt, siger Lasse Sørensen.

Salmerne er tilgængelige på hans hjemmeside lassemeyer.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Vanila-manden på skafottet

Annonce