Annonce
Midtsyd

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Steen Jensen, Anette Due (th.) og Jonna Skjøth har fået en hel ny dimension i livet med kommunens aktivitetstilbud. Nu rækker de ud efter andre borgere i byen, der er ensomme og som savner et netværk. Foto: Mette Henriksen
Et puljeprojekt under Sundhedsstyrelsen med fokus på særligt sårbare borgere er kommet til Gram. Her mødes borgere én gang om ugen i Fritidscentret, hvor der er fokus på både sociale og sundhedsfremmende aktiviteter. Og de vil gerne være flere.

Gram: Man kan allerede høre den langvejs fra, latteren, snakken og en stemning af løssluppenhed, når man nærmer sig lokalet i Gram Fritidscenter.

Det er her brugerne af et nyt aktivitetstilbud mødes mandage over en kop kaffe eller et spil kort, hvor stort og småt vendes og man kan få pulsen op med forskellige fysiske aktiviteter.

Brugerne er vidt forskellige - kvinder, mænd, ældre og unge - men fælles for dem er, at de har psykiske og/eller somatiske problemstillinger. Projektet har været i gang siden efteråret, og indtil videre er det kun en lille gruppe, som mødes. Sammen har de til gengæld gang i noget stort, for de står sammen om ensomhed.

Annonce

Steen Jensen er én af de borgere, som tager hen til Fritidscentret om mandagen. Den 49-årige Grammer er blevet hjerneskadet efter en faldulykke og er i dag i et 15-timers fleksjob på en fabrik i Vojens. Udover det, er der hverken lyst eller overskud til meget andet.

- Det her er det bedste, der er sket for mig. Tidligere lignede den ene dag den anden. Arbejde og Playstation. Sommetider et besøg hos mine gamle forældre. Ellers bare kukkelure ud ad vinduet, siger han.

Tidligere lignede en dag den anden. Arbejde og Playstation. Sommetider et besøg hos mine gamle forældre. Ellers bare kukkelure ud ad vinduet.

Steen Jensen, borger
Fysiske aktiviteter, som et slag badminton, er del af konceptet. Borgerne er vilde med både det sociale og de fysiske udfoldelser. Foto: Mette Henriksen
Der også mulighed for at få NADA-akupunktur, der blandt andet afhjælper angst, stress og tankemylder. Foto: Mette Henriksen

Anette Due, også 49 år, har det på samme måde - mandag er blevet verdens bedste dag.

- Jeg mistede både min mand og min hund indenfor kort tid, så der blev virkelig pludselig tomt derhjemme. Igennem aktivitetstilbuddet her, har jeg fået nye venner, siger hun.

Og så er hun blevet vild med at spille badminton.

- Altså, jeg siger det gerne, som det er - jeg er normalt luddoven. Men det her badminton, det er bare sjovt. Og ham Steen, han får bare nogle bank på banen, siger hun med et kæmpe grin rettet hen imod sin sidemand.

- Jeg har også mit arbejde i Vojens, hvor jeg er tilknyttet Kuglen, men det er ikke det samme socialt, som at komme her. På en dårlig dag er der 120 gode undskyldninger for at blive hjemme fra arbejde, når man skal køre langt i bus. Så det, at tilbuddet ligger her i Gram, hvor jeg bor, betyder, at jeg kommer afsted. Hver gang, uddyber hun.

Om projektet

Projektet ”Sammen om diabetes i somatik og psykiatri” er et stort puljeprojekt under Sundhedsstyrelsen med fokus på ”særligt sårbare borgere”.

Særligt for Gram er, at både borgere med psykiske problemstillinger og somatiske problemstillinger (herunder bl.a. diabetes-problematikker, red.) er velkomne.

Det er afdelingerne for sundhedssamarbejde og forebyggelse i samarbejde med Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune, som står for aktivitetstilbuddet, som løbende evalueres og som foreløbig går til marts måned.

Det foregår i Gram Fritidscenter hver mandag fra klokken 12.30 -15, og man møder bare op.

Tilbuddet er sat i værk i Gram, fordi det rammer en målgruppe og et område som ellers erfaringsmæssigt kan være svære at nå, da byen er uden lignende tilbud til den gruppe borgere.

Mens både Steen Jensen og Anette Due har fået nys om aktivitetstilbuddet via deres bostøtte, så er Jonna Skjøth, der er i 60'erne, kommet på eget initiativ. Også hun er glad for at kunne krydre sin tilværelse med hyggeligt mandags-selskab.

- Jeg går mange ture, men ellers sker der ikke det store i mit liv. Jeg bor alene, og meget af tiden går med at se tv eller kigge ud ad vinduet. Jeg kan slet ikke undvære de her mandage mere. Bare de tre uger i julen, hvor vi ikke kunne mødes, var svære at komme igennem, siger Jonna.

Vil være flere

Didde Scherrebeck, fysioterapeut og sundhedskonsulent i Haderslev Kommune, har været med til at starte aktivitetstilbuddet i Gram.

- I og med at vi altid er to personaler med til møderne, så kan man også bruge os til at få vendt stort og småt, og det gælder uanset, om man er tilknyttet en bostøtte eller ej. Ting, som driller i hverdagen og som kan være svære at overskue, når man står selv med det, siger hun.

- Tilbuddet er vigtigt, fordi det rammer en målgruppe og et område, som ellers erfaringsmæssigt kan være svære at nå. Vi evaluerer løbende på det og håber, at vi får grønt lys til at fortsætte her i Gram, hvor der ikke er et værested, som eksempelvis Kolibrien i Vojens, siger hun og uddyber:

- Man deltager i det, man har lyst til. Er man ikke til NADA og nåle, så springer man selvfølgelig bare over. Men vi kan jo se, at glæden ved eksempelvis bevægelse kommer med, at man er sammen med andre om det.

Fakta om ensomhed

12 % af unge 16-24-årige er alvorligt ensomme

380.000 danskere i alderen 16 år og opefter oplever alvorlig ensomhed – det svarer til ca. 8 % af befolkningen

Kortvarig ensomhed er helt normalt og ufarligt

Langvarig ensomhed kan mindske eller skade vores sociale kompetencer og resultere i en stresstilstand, som er skadelig for vores krop

Ensomhed er en følelse og afhænger af den enkeltes sociale behov – det handler mere om kvaliteten af ens relationer end om antallet

Anette Due, Steen Jensen og Jonna Skjøth er enige om, at det kunne være rart med endnu en mødedag i ugen.

- En dag er slet ikke nok, så det håber vi, at kommunen vil hjælpe med - at projektet bliver permanent og udvidet, siger de.

Og så vil de gerne være flere og har selv lagt sig i selerne, for at det kan lykkes.

- Vi har delt flyers ud her i byen med informationer om tilbuddet, så vi kan få flere herned. Folk skulle bare vide, hvor meget vi hygger os, siger Anette Due, mens Steen Jensen tilføjer:

- Jeg husker selv, at det var svært at tage skridtet og komme herned første gang. Det skulle lige tages. Nu er det bare det bedste i verden.

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Forsommerture med Cyklistforbundet

Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Guldregn over Slagter Lampe: Fik 16 ud af 16 mulige medaljer for sine pølser

Ugeavisen Haderslev

Rikke Thomsens sange bliver til teaterforestilling

Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Midtsyd

Efter otte år er det snart slut: Helbredsmæssige årsager lukker dametøjsbutik

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Seksårige Villads opdagede en brand og reddede huset: – Der er ild inde i vinduet!

Midtsyd

Pins'Mærken er endelig tilbage - og der er nyheder på programmet

Midtsyd

Klumme: Har vi glemt påske-glæden?

Annonce