Annonce
Midtsyd

Skiftede kurs efter corona: Hønemor Mathilde nyder livet på landet - og alle sine skønne damer

I forbindelse med corona kom der mere ro ind i Mathilde Andersens liv og hun gjorde status. Det endte med, at hun gik gevaldigt ned i tid, for at få tid til sine dyr og til at udvikle hobbylandbruget, som hun har sammen med sin bedre halvdel Arne. Han har et fuldtidsarbejde ved siden af. Foto: Mette Henriksen
Som barn var hun bange for høns. I dag er de, næsten, hele hendes verden: Mød Hyrups Hønemor Mathilde Andersen.

HYRUP: Hun har været hønemor, siden hendes tre drenge kom til verden.

- De var de sidste af alle områdets børn, som fik lov til at cykle i skole, fortæller hønemoren, for bare at nævne noget af alt det, som hun har sagt nej til i løbet af drengenes opvækst.

Nu er Mathilde Andersen også blevet hønemor i ordets bogstavelige forstand. Hun har nemlig satset næsten alt på sin virksomhed, Hyrups Hønemor, som blandt andet omfatter salg af æg fra fritgående høns og vagtler, som kan købes i hendes spritnye gårdbutik.

Annonce

- Som barn var jeg faktisk bange for høns. Jeg syntes, de så skræmmende ud, siger Mathilde, som gennem længere tid har prøvet at få lokale varer til gårdbutikken - men:

Som barn var jeg faktisk bange for høns. Jeg syntes de så skræmmende ud.

- Ingen har budt ind. Nej, det passer ikke helt, for til jul får jeg faktisk de fineste lærredsforklæder, håndsyet i Toftlund, til både børn og voksne. Det glæder jeg mig til, fortæller Mathilde Andersen, som har haft held med at få andre danske varer på hylderne.

- Vi har nok Danmarks mindste gårdbutik. Fødevarestyrelsen har godkendt den som delikatessebutik og vi vil derfor kun sælge fødevarer, der er godkendt af Fødevarestyrelsen, lyder det fra Hønemor.

Lever drømmen - og drømmer videre

Coronaen har givet det sidste skub til at leve drømmen.

- Jeg har arbejdet hjemmefra under corona, og det gav en anden ro i hverdagen. Jeg fik tid til at tænke store tanker, som: Hvordan vil jeg leve mit liv?

Og drømmen, den er i pagt med naturen og dyrene, som ved siden af vagtler og høns, eller de "skønne damer" som Mathilde Andersen kalder dem, også omfatter labradortæven Mokka og tre vagtgeder.

- Jeg er stadig tilknyttet mit tidligere arbejde i den virksomhed, som jeg har sammen med min bror. Men kun nogle timer om ugen, forklarer hønemor, som har et kæmpe online-netværk, hvor hun sparrer med ligesindede. Det er der, blandt andet, kommet en nyanskaffelse ud af, en Hühnermobil.

- Den kan man have over 200 høns i, og man flytter den med en traktor. Man skal faktisk have fire grundstykker med græs: Først går hønsene på et stykke, før de bliver flyttet. Det græsstykke skal så ligge en uges tid, hvor hønsegødningen virkelig får græsset til at gro. Så sætter man kreaturer på stykket og derefter høns igen. Det er også en bæredygtig måde at holde dyr på, forklarer hun.

Og Mathilde Andersen keder sig bestemt ikke, for skal man holde dyr, er det slut med at arbejde fra 8 -16.  Sidste måned blev det endda næsten lidt for spændende, da hendes vagtgeder Palle, Polle og Trut en dag i august pludselig var pist borte. Heldigvis dukkede de op igen.

- Gederne beskytter mine høns og vagtler. Det er meget udbredt i Nordtyskland at bruge dem til netop det, siger Mathilde Andersen.

Hun er vild med sin nye livsstil, selvom hun ikke mester i at komme tidligt ud af fjerene om morgenen.

Fire forskellige hønsearter giver fire farver hønseæg. - Der er ikke forskel på smagen, men jeg synes det er sjovt med forskellige slags høns og farver, siger Mathilde, som regelmæssigt donerer æg til skoler i området.
Høns, geder og en gårdhund, der kunne hedde Trofast - men som hedder Mokka - og som skal have hvalpe lige om lidt. Jo, Mathilde lever ren Morten Korch idyl i Hyrup, og hun er vild med det. Foto: Mette Henriksen

- Den første halve time foregår det hele stille og roligt. Bare mig selv og en kop kaffe. Men der er ingen vej udenom - så snart dyrene fornemmer liv inde i huset, så er de klar. Og det er med lyd på.

Mathilde med Palle, Polle og Trut. Geder kan ikke lide dyr med skarpe tænder. Så de reagerer, lige så snart de ser en ræv, eller en mårhund eller en aggressiv hund. Så laver de en speciel lyd, og førergeden går til angreb på det dyr, så det holder sig væk fra hønsene. Lyden får hønsene til at storme ind i hønsehuset, og gederne går med. Foto: Mette Henriksen

Mathilde Andersen er ikke færdig med at drømme. Langt fra.

- Jeg kunne godt tænke mig at vi udviklede vores sted her til et oplevelsesområde for lokale og turister med sheltere, naturlegeplads og endnu flere dyr.  Det kunne være helt fantastisk at give folk nogle naturoplevelser herude.

Jeg kunne godt tænke mig at vi udviklede vores sted her til et oplevelsesområde for lokale og turister med sheltere, naturlegeplads og endnu flere dyr.  Det kunne være helt fantastisk at give folk nogle naturoplevelser.

Oplevelser og guldkorn, dem får hun også selv. Nogle af dem deler hun på sin blog 'Hyrups Hønemor'. Som da hun leverede vagtelæg til selveste Dronning Margrethe.

- Da Dronningen besøgte Aaskov Højskole i forbindelse med genforeningen i sommer, havde vi æren af at levere æg fra vore fritgående vagtler til frokosten. Det var stort. Både at levere æg til dronningens måltid, men også, fordi min mor og far har mødt hinanden på netop den højskole.

Annonce
Annonce
Midtsyd

78 klasser i Haderslev Kommune får kål på skemaet

Annonce
Annonce
Midtsyd

Det bliver "glant": Synnejysk Kaffebord i Tirslund Forsamlingshus

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Frivillige kræfter står bag: Vojens er gået i Halloween-mood

Midtsyd

Fem stillede op: Jan og Sune blev valgt

Midtsyd

Gram Lergrav: Få fif og tricks til at finde fossiler i efterårsferien

Midtsyd

Lystunnelen i Toftlund udsat for hærværk: - Det er bare super ærgerligt

Midtsyd

Feriesjov i Toftlund: Efterårsjagten er tilbage

Midtsyd

Blev 60 år: George Olesen er død

Midtsyd

Cirkus Mascot kommer til Hammelev i efterårsferien

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Midtsyd

Vojens BI har igen startet bussen: U-17 drenge dyster til Verona Cup

Midtsyd

Præsten fra Gram fylder 50: - Jeg har altid gerne villet være elektriker

Midtsyd

Tæt på europæisk point: SønderjyskE rystede svensk tophold

Midtsyd

Flytning har givet Sparekassen i Toftlund nye kunder

Ugeavisen Haderslev

Spøgelse og åndemaner er flyttet ind på Gram Slot

Midtsyd

Formanden for Forum Vojens fylder 70: Karl brænder for Vojens, skak og søndagsfodbold

Midtsyd

Jubilæumsbridge i Toftlund

Midtsyd

Farvel til "horn og blå blink": Per er ny leder på Agerskov Friplejehjem

Midtsyd

Bogudgivelse: Kis og Karin har renskrevet over 100 personlige historier fra genforeningen

Midtsyd

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Midtsyd

Arrild Sogneforening inviterer til vælgermøde

Midtsyd

Var det noget med et hus ved flyvestationen?

Midtsyd

Lufthavnen er kommet på vingerne igen: Chef drømmer om charterrejser fra Vojens

Annonce