Annonce
Midtsyd

Slotsejer afviser vagter trods frækt forsøg på tyveri fra den 'ukrainske lade': - Sådan gør vi ikke i Gram

Svend Brodersen "overrumplede" forleden to voksne mennesker, der havde taget godt for sig af donationerne til ukrainerne, men de var ikke i målgruppen for donationerne, og blev bedt om at aflevere igen. Foto: André Thorup
Forleden forsøgte ubudne gæster at stjæle bleer fra den lade i Gram, hvor gruppen Ukraines Venner i Gram gemmer de ting, der er doneret til ukrainske flygtninge. De ubudne gæster blev dog stoppet, inden de nåede væk.

GRAM: Det er sjældent, at slotsejer Svend Brodersen bruger udråbstegn i sine opslag på Facebook, men det gjorde han forleden.

Han havde nemlig mødt to voksne mennesker med en bil, som holdt ved "Den ukrainske lade" i Gram. Bilen var fuld af bleer, som de to voksne havde taget fra laden, der rummer de ting, som der er doneret til ukrainske flygtninge. Men inden de nåede væk fra stedet, mødte de Svend Brodersen, der prompte bad de ubudne gæster om at tømme bilen og sætte bleerne ind i laden igen. Som Brodersen skrev på Facebook:

- Vi forsøger i Gram at skaffe mange gode ting til de ukrainere, som er kommet i en vanskelig situation, men hvis folk om aftenen og om natten kommer og fylder deres biler med ting, der ikke er til dem selv, så er der jo ingen hjælp til dem der har brug for det.

Annonce

I opslaget blev det understreget, at tingene i laden kun er til de ukrainske flygtninge, og de skal selv møde op og må kun tage ting til sig selv og de børn, de har med.

Vil have tillid

Svend Brodersen er glad for, at han tog fat i de ubudne gæster, tråden i opslaget var ellers fuld af opfordringer til politianmeldelse, forslag om aflåsning og hegn, tilbud om vagter med mere, men alt det afviser slotsejeren.

- Jeg ved, at folk er kommet med de forslag, fordi de vil det bedste, men det vil blot være konfliktoptrappende. Jeg har i mødet med ukrainerne oplevet noget af det, der i min ungdom var en selvfølge. Man hjalp hinanden og havde tillid til, at vi ville hinanden det bedste. Ukrainerne i Gram har selv gjort en stor indsats i forhold til at holde orden i laden og været dybt taknemmelige for hjælpen. Børnene har fået legetøj med hjem, og når de ikke længere er så interesserede, så afleverer deres mødre det igen, så andre børn kan få glæde af det. Det er så gennemført ordentligt, forklarer Svend Brodersen og uddyber:

- Den tillid og ordentlighed ville jeg så nødig bryde, blot fordi der er 0,1 procent, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Men dem skal vi også hjælpe, og det gør vi bedst ved at sige til dem: Det du har gang i der, det hører ikke hjemme i Gram, så sæt venligst tingene tilbage.

Annonce

Et symbol

For Brodersen er reaktionerne i tråden et symbol på noget, der er meget større end to voksne mennesker, der ville stjæle en stak bleer fra ukrainske flygtninge.

- Vi er alle blevet så vant til, at så snart noget stikker ved siden af, så udarbejder vi nogle rigide regler og kontrolsystemer. Vi kvæler tilliden, og det kvæler motivationen. Tænk hvis vi havde den tillid iblandt os, så skulle du se læreren og hjemmehjælperen blomstre. I Gram insisterer vi på at have den tillid, og vi har indtil nu kun mødt ukrainere som forstår og værdsætter at vi alle har et ansvar for at få sådan et sted til at fungere. Er der besøgende i laden, som ikke forstår det, så hjælper vi dem til at forstå det, pointerer Svend Brodersen, og tilføjer:

Vi kvæler tilliden, og det kvæler motivationen. Tænk hvis vi havde den tillid iblandt os, så skulle du se læreren og hjemmehjælperen blomstre.

Svend Brodersen

- Hvis jeg nogensinde går ind i politik igen, så vil min første opgave være at afskaffe kontrol. Det virker ikke.


Annonce
Kultur

Tønder Unge Film Festival 2022

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen holdt fest for hele verden

Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Indbrudstyve brød ind i kemirum: Slap afsted med tyvekoster for op mod 900.000 kroner

Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Midtsyd

Per Nielsen spiller sammen med lokalt kor: Gram Sognekors 30 års jubilæum fejres med koncert

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Annonce