Annonce
Midtsyd

Storsamler haves – visionær investor søges: Erik drømmer om at få sit eget museum

Erik Svendsen (tv.) har flere haller med alt fra biler til motorcykler og dukker. Sin passion deler han med sønnen Silas, som netop har startet et udlejningsfirma. Corona spænder dog ben for den unge iværksætters forretning  lige nu. Foto: André Thorup
Erik Svendsen, der bor på den gamle skole i Rangstrup, samler på biler og finurlige seværdigheder på to adresser. Et mekanisk kunstmuseum er drømmen.
Annonce

RANGSTRUP: Man behøver ikke at være barn, eller nostalgiker for den sags skyld, for at blive tryllebundet af den eventyrlige verden, der åbner sig, når man betræder Eriks Svendsens to adresser med biler og finurlige seværdigheder i Rangstrup.

Her står det fuldautomatiske belgiske danseorkester, der med hulkort, ståltråd og anden mekanik spiller på orgel, trommer, saxofon, trompet og harmonika på en gang, side om side med karruselheste, gamle filmfremvisere, selvspillende klaverer, mekaniske legetøjsbiler og dukker fra svundne tider, klenodier fra gamle danske film, og ikke mindst biler i alle afskygninger. Og meget mere.

- Danseorkestret stod oprindeligt på Mekanisk Musikmuseum i København, men da det lukkede, og man skulle pakke ned, var det for stort. Museet ville derfor gerne bytte med den noget mindre lirekasse, som jeg havde stående.

Annonce

Kniber med pladsen

Det er sådan Erik Svendsen gør.

- Det meste bytter jeg mig til eller køber hos samlere, siger han.

Efterhånden begynder det dog at knibe med pladsen på museumsmagasinerne, og derfor leder Erik Svendsen efter egnede bygninger på omkring 8000 kvadratmeter et sted i Danmark.

-  Så er der en visionær kommune eller investor, som synes, det kunne være spændende at være med til at lave et stort mekanisk museum, så er vi klar til at rykke teltpælene op. Stort set alt her har en historie, og den vil vi gerne fortælle og levendegøre.


Stort set alt her har en historie, og den vil vi gerne fortælle og levendegøre.

Erik Svendsen


Erik Svendsen har en anekdote til stort set alle sine ting. Som den gamle Chevrolet fra Olsen-banden filmene, eller den amerikanske Pierce Arrow Autobus fra omkring 1918, som han har totalrenoveret sammen med sin yngste søn, Silas.

- Bussen har været brugt til troppetransport under første verdenskrig ved vestfronten. Efter krigen - og en tur over Atlanten i åben container - kørte den som London-bus i mange år. I 1986 køber en dansker bussen. I 2017, efter 30 års forhandlinger, lykkedes det os at blive enige om prisen, således at den nu står i vores samling her i Rangstrup, fortæller storsamleren begejstret.

Annonce

Turistattraktion

Erik Svendsen er oprindelig bilentusiast. Det er derfor oftest, når han er på jagt efter endnu en skønhed på fire dæk, at han falder over andre klenodier, som tages med hjem til Rangstrup. Som det forhenværende fotomuseum med over 2000 genstande, som havde været gemt væk i mange år, og han endte med at købe i forbindelse med en tur på loppemarked. Eller det royale loppefund, en gammel banegård i blik årgang 1904, som hans kongelige højhed Christian X har leget togbane med sin ældste søn, Frederik IX, og lillebroderen Knud.

Kærligheden til finurlige seværdigheder blev født i barndommen, og han har selv videregivet sin passion for biler og klenodier til sønnen Silas, der er 20 år og går på IBC i Kolding.

- Jeg har altid været vild med at komme over på værkstedet sammen med min far. Det var noget med hurtigt at få lavet lektier, så man kunne komme afsted, fortæller Silas, der, ligesom sin far håber på, at drømmen om et museum får vinger.

- Kunne vi få en investor ind over, og de egnede lokaliteter, så kunne det her gå hen og blive en turistattraktion. Vi har så mange forskellige kategorier af ting og sager, at hele familien ville kunne få en fest. Der er noget til enhver smag, og de fortjener at komme til deres ret ved at få mere plads.


Kunne vi få en investor ind over, og de egnede lokaliteter, så kunne det her gå hen og blive en turistattraktion.

Silas Svendsen


Ingen ringere end selveste det engelske kongehus har kørt i Rolls Royce limousinen, fortæller Erik Svendsen. Den bliver stadig luftet, når han tager ud til veteranbiltræf. Foto: André Thorup
De små retro børnepedalbiler står parkeret side om side i den ene del af museumsmagasinet. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce