Annonce
Midtsyd

Suppe, steg og is på hjul: Byfest rykkede hjem i haverne

Alma Hansen og hendes selskab kastede sig ud i pardans til Kim Larsen-sange. Foto: Ludvig Dittmann
Med inspiration fra Kløften Havefestival var Pins'Mærken i Gram søndag rykket hjem i folks haver. Bandet SoupSteak&Ice spillede fra ladet på en varebil.
Annonce

Gram: Umiddelbart lignede det en ganske almindelig søndag formiddag i Gram. Det gjorde det også, da sognepræst Johannes Gjesing forlod kirken efter endt gudstjeneste og ønskede kirkegængerne en god pinse.

Men netop den tid på året er speciel i Gram. For pludselig smed kirkens organist og korleder Lasse Sørensen sin jakke. Under den var han iført en farverig skjorte, og så hoppede han ellers med resten af sit band SoupSteak&Ice ind i Johannes Gjesings røde folkevognsrubrød. Nu skulle der være fest.

Men det var ikke på de præmisser, der ellers hvert år afholdes Pins'Mærken under. Grams årlige byfest var i år inspireret af Kløften Havefest og derfor rykket ind i byens private haver. Og det var heldigvis ikke uden livemusik, for en række af de lokale støttede op om arrangementet ved at bestille det rullende føromtalte band.

- Jeg tror, at det bliver sent. Vi slutter nok med kaffepunch og bål, Alma Hansen

Annonce

Giver sammenhold

Så da hvid Iveco Daily med trommesæt, højtalere og mikrofoner pludselig kom kørende ad Ribe Landevej, så var det tydeligt, at det alligevel ikke var en almindelig søndag.

Første stop for Lasse Sørensen og resten af bandet var på Hasselvej, hvor Maja Mortensen og Dorthe Nielsen var en del af det selskab, som havde bestilt et nummer med SoupSteak&Ice.

- Vi syntes, at det var en kanon idé at få bandet til at køre rundt til folk, når vi nu ikke kunne komme op på pladsen i år, sagde Dorthe Nielsen.

De var enige i, at de måtte bakke op, når nu Johannes Gjesing og resten af Pins'Mærkens festkomite havde været kreative.

- Vi er født og opvokset her i byen, og sådan et arrangement som i dag giver noget sammenhold. Det viser, at sådan en lille by står sammen, sagde Maja Mortensen.

Annonce

Pardans i indkørslen

Kort efter begyndte bandet dagens første af i alt 22 planlagte småkoncerter. Og da solen stod højt og en gammel Birthe Kjær-sang spillede, så var der pludselig fællessang og dans i en parcelhushave i Sønderjylland.

Og så måtte man faktisk godt drikke en øl, selvom klokken kun var 11.30 om formiddagen.

Den mentalitet var de med på ved turens næste stop. Her var der balloner i træerne, i lygtepælen og på vejskiltet, og da SoupSteak&Ice begyndte at spille, stimlede folk til fra nabohusene.

Alma Hansen havde bestilt bandet og støttet op om festlighederne for at anerkende det stykke arbejde, der var blevet gjort for at stable Pins'Mærken 2020 på benene.

- Jeg synes, at det her er så godt et arrangement. Vi er altid hjemme i pinsen og har altid været med, sagde hun.

Klokken rundede middag, men selvom selskabet startede tidligt, så forventede Alma Hansen, at det ville fortsætte længe.

- Jeg tror, at det bliver sent. Vi slutter nok med kaffepunch og bål, grinede hun.

Oppe på ladet hoppede bandets højtaler i takt med trommeslager Nicolai Larsens rytme, mens der nede i Almas indkørsel var pardans til Kim Larsen-klassikeren Tarzan Mama Mia. En helt almindelig søndag var det alligevel ikke.

Pins'Mærken

  • Hvert år afvikles Pins'Mærken som byfest i Gram. På grund af coronarestriktionerne var festen i år rykket hjem i folks haver - inspireret af Kløften Havefestival.
  • Det var muligt for byens borgere at få bandet SoupSteak&Ice til at komme forbi og spille et nummer fra ladet af en varebil.
  • Derudover var der også en lang række arrangementer som ølsmagning, øl-yoga og banko.
  • Banko-præmierne ville byens præst og Pins'Mærkens formand Johannes Gjesing køre rundt og levere i sit røde folkevognsrugbrød.
Maja Mortensen og Dorthe Nielsens selskab var søndagens første stop for det rullende band. Foto: Ludvig Dittmann
Alma Hansens selskab gav bandet fem kilo matadormix i drikkepenge. Det udløste et ekstranummer. Foto: Ludvig Dittmann
Det rullende band kunne bestilles for 150 kroner. Sangen kunne man selv vælge fra en musikmenu. Foto: Ludvig Dittmann
Første stop på ruten var klokken 11.30. Det sidste var sat til at slutte ved 18-tiden. Foto: Ludvig Dittmann
Udover det rullende band, så kunne man også bestille en boksebold og et fadølsanlæg til at kigge forbi. Prisen på fadøllene bestemte den røde terning. Foto: Ludvig Dittmann
Udover at være forsanger og spille keyboard i SoupSteak&Ice så er Lasse Sørensen også organist og korleder i Gram og Fole kirker Foto: Ludvig Dittmann
Butikkerne i Gram har bakket op om arrangementet blandt andet ved at sælge støttemærker. Foto: Ludvig Dittmann
Udover det rullende liveband, så var der i løbet af dagen også en lang række andre arrangementer i Gram. Det hele blev sendt live på Facebook. Foto: Ludvig Dittmann
På grund af den stramme tidsplan var det på forhånd meldt ud, at der kun var tid til et enkelt nummer per fest. Men med lidt bestikkelse som for eksempel fem kilo slik, så fik man et ekstranummer. Foto: Ludvig Dittmann
Der var i alt 58 forskellige sange, som folk kunne vælge at høre. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Midtsyd

Gram: Små landmænd blev godt kørende

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Fortiden, nutiden og fremtiden

Midtsyd

Karting bliver nyt linjefag på VGIE

Midtsyd

Klumme: Hvem har du rost denne uge?

Midtsyd

Foredrag aflyst

Midtsyd

Ny udstilling i Kultur- og Musikhuset

Annonce