Annonce
Midtsyd

Toftlund er i spil til fællesskabspris

Et ungdomshus står højt på ønskesedlen hos Mathilde Damm og Victor Melchart, der går i 7. klasse på Toftlund Distriktsskole. Men også mange andre idéer kom på bordet i forbindelse med skolens temadage om byudviklingen i Toftlund i september. Her ses de to elever sammen med Svend F. Sørensen fra Toftlund Borgerråd og Pernille Paaby, der er distriktsskoleleder. Foto: Thomas Holl
Toftlund er med i opløbet om at blive årets fantastiske fællesskab i Syd- og Sønderjylland i en konkurrence udskrevet af TVSyd. Byen er nomineret for sin indsats med at engagere borgerne i byudviklingen, og hvis Toftlund vinder præmien på 100.000 kroner, er tanken at lade pengene komme byens unge til gode.
Annonce

Toftlund: Har Toftlund det mest fantastiske fællesskab i det sønderjyske?

I hvert fald dyster byen og dens borgere mod fire andre kandidater om at blive årets fantastiske fællesskab i Syd- og Sønderjylland, hvor præmien er 100.000 kroner. Vinderen bliver fundet ved et finalearrangement i i Valhal i Jels fredag den 22. november.

Det er de otte TV2-regioner, der står bag konkurrencen ”Fantastiske fællesskaber”, og hver region kårer et regionalt vinderfællesskab. Toftlund er nomineret for sin indsats med at engagere alle borgerne i udviklingen af byen. Det sker som et led i Tønder Kommunes igangværende byudviklingsplan, som er færdig til januar.

Samtidig skal et nyt udviklingsråd være et forum for byudvikling i Toftlund. Det skal afløse det tidligere Toftlund Borgerråd, og alle borgere er velkomne i rådet, hvor de opfordres til at bidrage med idéer og forslag. Ikke mindst ungdommen.

- Hvis Toftlund vinder prisen, så er tanken at bruge de 100.000 kroner på noget, de unge godt kunne tænke sig, siger Svend F. Sørensen, der er formand for borgerrådet.

Fantastiske fællesskaber

"Fantastiske fællesskaber" er et projekt, der hylder alt det, danskerne har og gør sammen. Projektet skal styrke sammenhængskraften og civilsamfundets betydning i landsdelene og skal samtidig inspirere til at skabe nye fællesskaber og udvikle der, der allerede findes.

"Fantastiske fællesskaber" begyndte som et hyldestprojekt for "Fantastiske foreninger" i 2017. nSiden blev navnet ændret til "Fantastiske fællesskaber" for at inkludere meningsfulde fællesskaber, der ikke nødvendigvis var organiseret i foreningsform.

Annonce

Vil gerne have et ungdomshus

På Toftlund Distriktsskole er eleverne da heller ikke i tvivl om, hvad de foretrækker, hvis Toftlund vinder konkurrencen.

- Vi kunne rigtig godt tænke os et ungdomshus, hvor vi kan være sammen med vores venner og for eksempel dyrke sport. Det kunne måske være i det gamle posthus, siger Mathilde Damm, 13 år, der går i 7.A på distriktsskolen.

13-årige Victor Melchart fra 7.B er enig, men har også et andet forslag.

- Jeg kunne godt tænke mig en multibane, hvor man kan spille fodbold, basket ball og floorball. Den kunne ligge ved Toftlund Hallerne, siger han.

Mathilde, Victor og alle de øvrige godt 450 elever på skolen arbejdede over nogle temadage i september med at give deres bud på fremtidens Toftlund. Det skete som led i den førnævnte udviklingsplan for byen, og efterfølgende kunne byens borgere så på nogle åbne byværksteder se, hvilke tanker og drømme eleverne har for deres by.

Ud over et ungdomshus og en multibane stod der også blandt andet en klatrevæg, en spejlhal, en café og en bowlingbane på ønskelisten hos eleverne.

- Der var virkelig knald på, og eleverne arbejdede sammen på kryds og tværs. Og netop det, at der blev arbejdet på tværs, ligger jo fint i tråd med, at Toftlunds nye udviklingsråd skal være for alle, siger Pernille Paaby, der er distriktsskoleleder.

I forbindelse med ”Fantastiske fællesskaber” besøgte TVSyd forleden Toftlund for at optage en præsentationsvideo, hvor man kan se og høre mere om, hvilke ideer de unge har til udviklingen af deres by.

Videoen er sammen med de fire øvrige kandidaters præsentationsvideoer blevet vist på TVSyd, og de ligger nu på stationens hjemmeside, så alle kan stemme på den kandidat, som de synes, skal løbe med titlen og pengepræmien.

Hvis man vil stemme på Udvikling Toftlund, kan man gøre det ved at sende en SMS til 1272 med teksten SYD 5. Man kan stemme frem til finalearrangementet den 22. november.

I konkurrencen dyster Toftlund mod foreningerne Gospelfællesskabet Sønderborg, Foreningen Ringgaard, Ponyklubben Haderslev og GAME Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Midtsyd

Klumme: Er du mon også en af dem?

Annonce