Annonce
Midtsyd

Toftlund-forfatter hylder sprogforkæmpere i ny bog

Lis Mikkelsen med sin nye bog, "Kampen om sproget", der udkommer den 6. oktober. Foto: Thomas Holl
Forfatteren Lis Mikkelsen har skrevet en bog om de pionerer, der kæmpede for at fastholde det danske sprog i Nordslesvig i årene fra 1864 til 1920. Den hedder "Kampen om sproget".
Annonce

Toftlund: At bevare det danske sprog og den danske kultur i Sønderjylland.

Det er formålsparagraffen i Sprogforeningen. Nu har forfatteren Lis Mikkelsen fra Toftlund skrevet en bog for foreningen. Den hedder "Kampen om sproget" og udkommer tirsdag den 6. oktober.

Under sit arbejde med bogen er Lis Mikkelsen dykket ned i Sprogforeningens arkiver og bogsamlinger. Resultatet af arbejdet er blevet en hyldest til de i en stor historisk sammenhæng anonyme mennesker, der i årene fra 1864 til 1920 kæmpede for at bevare det danske sprog og den danske kultur. For det var lidt af en bedrift, at det lykkedes at fastholde det danske sprog i Nordslesvig i disse år, hvor tysk sprog og kultur var herskende, mener Lis Mikkelsen.

- Trods et massivt pres for at indføre tysk sprog og kultur i løbet af en enkelt generation lykkedes det at fastholde dansk tale- og skriftsprog. Man vidste, at kampen stod om børnene. I dag har man næsten glemt de pionerer, der udkæmpede, hvad de fleste anså for at være en umulig kamp, men takket være forholdsvis få personers indsats for at fastholde børnene som dansktalende lykkedes det, siger Lis Mikkelsen og tilføjer, at disse få forkæmpere måske i virkeligheden havde det primære ansvar for, at 75 procent af sønderjyderne stemte dansk i forbindelse med genforeningen den 10. februar 1920.

Lis Mikkelsen har arbejdet med ”Kampen om sproget” siden 2016, og det var egentlig meningen, at den skulle have været udgivet i maj i år i forbindelse med genforeningsfestlighederne. Det satte coronaen imidlertid en stopper for. Men fra og med den 6. oktober kan den altså købes i boghandlerne.

”Kampen om sproget” er på 160 sider, og den udkommer i 1000 eksemplarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Midtsyd

Nye medlemmer i Rotary Toftlund

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Teater i Toftlund: "Det ensomme hjerte"

Midtsyd

Agerskov Brændevinslaug aflyser til messe

Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Midtsyd

Refleksløbet kommer til Gram

Midtsyd

Klumme: Grøn omstilling

Midtsyd

Historien om Tiset udkommer i bogform

Midtsyd

Bevtoft Hallen udsætter jubilæumsfest

Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Annonce