Annonce
Midtsyd

Toftlund: Syning er Dorthes liv

Dorthe Liske Iversen har altid et centimetermål om halsen, og ofte har hun munden fuld af knappenåle, når hun tilretter tøjet.

Dorthe Liske Iversen har været 25 år bag egne symaskiner, men hun bliver aldrig træt af at lægge bukser op eller sy kjoler ind.

Dorthes Systue er kendt viden om i det midtsønderjyske område. Indehaver Dorthe Liske Iversen er nemlig kendt for at lave et utroligt flot stykke arbejde, når der skal lægges bukser op, sys jakker eller kjoler ind, eller hvad der nu skal ændres på beklædningsstykker.

Dorthe har hele sit voksenliv været syerske. I de første mange år var det på konfektionsfabrikker i Toftlund, men for 25 år siden valgte hun at blive selvstændig.

- Jeg fik iværksætterydelse i de første tre år, og så blev jeg spurgt, hvad jeg ville lave, når de tre år var gået. Jeg vil naturligvis fortsætte med at have systue, svarede jeg. "Kan man leve af det?" var næste spørgsmål, og jeg kunne da svare, at det kan man. Nu har jeg levet af det i 25 år, så mon ikke det går, siger den ihærdige syerske med et smil.

Hun valgte at indrette systuen i forbindelse med familiens hjem, for så var hun i huset, når de to døtre kom hjem fra skole.

- Det var rart, for selvom jeg havde travlt, kunne de altid lige stikke næsen ind i systuen og få en snak, fortæller hun.

Dorthes Systue servicerer forskellige tøjbutikker i lokalområdet. Vivi Schmidt i Gram får tilrettet beklædning i systuen, og det gør Martin Møller fra Rødding også. Det er to damemodebutikker, så her er det oplægning af kjoler og nederdele, indsyning og tilretning, der er fokus på. Derudover servicerer Dorthe Liske Iversen også Tøjeksperten i Toftlund, der er en herremode- og sportsbutik, og her er det tilretning af jakker og oplægning af bukser, der udgør de fleste opgaver.

Dorthes Systue har også en stor afdeling i broderi på beklædning og andet.

- Ja, Horse Sydjylland får broderet logo på hestedækkener, underlag, ridejakker og meget andet. Også andre får broderiopgaver lavet her hos mig, så det er ikke et "7-4" job, jeg har. Somme tider er der rigtig mange opgaver på en gang, mens der til andre tider er et godt flow. Jeg ved aldrig, hvor stor arbejdsbyrden er, men jeg har et godt bagland, så der er aldrig sure miner herhjemme, selvom jeg skal bruge mange timer i systuen, fortæller hun.

Hun har valgt at lukke systuen tirsdag og torsdag.

- Det gør jeg for at ro til at sy, så jeg holder skam ikke fri de dage, siger hun med et grin.

Dorthe har nogle opgaver, som hun ikke påtager sig.

Jeg syr ikke af nyt stof, altså nye modeller, jeg tilretter kun, og så syr jeg ikke hynder og gaardiner. Ja - så vil jeg altså heller ikke sætte kiler i bukser, for det ser forfærdeligt ud, siger hun med et glimt i øjet.

Hun tager på patchworkkursus en gang om året, hvor hun blandt ligesindede får et break, og så er hun og gemalen Ove begyndt at spille golf.

- Jeg skal ud at have lidt frisk luft en gang imellem, og det er svært at følge en holdsport med mit arbejde. Derfor har vi valgt golf, hvor vi sammen kan gå en tur på banen, når vejret er til det, forklarer hun.

Dorthe Liske Iversen holder åbent hus i anledning af 25-års jubilæet den 6. juni, hvor man kan komme og hilse på og se systuen, der ligger på Bakkevænget 26 i Toftlund

I Dorthes Systue er alt indrettet så hensigtsmæssigt som muligt. Midt i systuen står der et stort bord, og langs væggene står symaskinerne og broderimaskinerne linet op på rad og række.
Annonce
Midtsyd

Bregnbjergskolen modtager 2.800 kr. af skolemælkslegatet

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Familiespejderdag med Vojens Rune Gruppen

Annonce
Ugeavisen Haderslev

Jesus på Gram Slot

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Indbrudstyve brød ind i kemirum: Slap afsted med tyvekoster for op mod 900.000 kroner

Midtsyd

Sofari hos Solbakken Økologi

Ugeavisen Haderslev

Holberg komedie på Teatret Møllen

Midtsyd

Per Nielsen spiller sammen med lokalt kor: Gram Sognekors 30 års jubilæum fejres med koncert

Midtsyd

Klumme: Den kære ungdom

Ugeavisen Haderslev

Forårskoncert med Vojenskoret

Midtsyd

Tønder Kommune fortsætter positiv udvikling: Antallet af sygedage hos ansatte falder

Midtsyd

Tidligere elev har lånt sal på Musik & Teater Højskole til støttekoncert for Ukraine

Midtsyd

Det er Rat Godt: Ny køreskole er åbnet i Agerskov - åbner snart i Haderslev

Annonce