Annonce
Midtsyd

90 år: Toftlunds første brugsuddeler runder et skarpt hjørne

Fødselaren Thomas Skov er stadig i fin form. Måske skyldes det, at hustruen Kirsten i alle årene har stået klar med en lækker frokost, når brugsuddeleren kom hjem i middagspausen. En power-nap på ti minutter på sofaen blev det også til. Foto: Mette Henriksen
Toftlunds første brugsuddeler, Thomas Skov, fylder 90 år lørdag den 13. november.

Toftlund:  2021 er året, hvor de store fester fejres hos Kirsten og Thomas Skov i Toftlund.

Tilbage i august blev flaget hejst i forbindelse med parrets krondiamantbryllup. Nu er der igen en fest om hjørnet, når Thomas Skov, byens tidligere og første brugsuddeler, fylder 90 år lørdag den 13. november.

Brugsens entré i Toftlund i 1967 kunne lige så vel have været et kapitel taget ud fra Matador: Den lokale bank ville ikke bevillige kassekreditten til den nye dagligvarebutik på Søndertorv. Det ville Nordea til gengæld gerne, og i 1967 kunne en spritny Brugsen åbne dørene i Toftlund.

Annonce

- Ja, købmandsstanden i byen gjorde alt, hvad den kunne, for at vi ikke skulle komme til byen, siger Thomas Skov 54 år senere - og med et glimt i øjet.

-Mange af dem sad jo i bankens bestyrelse, så modstanden var stor. Men i gang kom vi, for det var FDB, der ejede bygningen, og det var et stærkt kort på hånden. Heldigvis var kunderne i byen mere glade for os. Faktisk måtte vi i starten låne flere indkøbsvogne udefra, fordi vi ikke havde nok. Der blev også fra start af tegnet en del medlemskaber i brugsforeningen, mindes Thomas Skov.

Det lå ikke i kortene, at Thomas Skov skulle være uddeler. Han voksede op på et husmandssted ved Tistrup,  men maskiner, heste, køer og grise var ikke lige ham.

- Nej, min far syntes, at jeg ikke duede til det med maskiner, så jeg begyndte i lære som 14-årig i den lokale brugs. Selve læretiden gik mest med at udfylde rationeringsmærker, og jeg fik 15 kroner om måneden og kost og logi. Men det blev en spændende verden for mig efterfølgende.

Fra Fyn til Toftlund

Efter læretiden fik Thomas Skov arbejde på Fyn, hvor han mødte sin kommende kone, Kirsten. Da han fik nys om, at der var en spritny Brugsen på vej til den lille sønderjyske by, Toftlund, søgte han jobbet og blev ansat.

- Inden jeg søgte, tog vi et smut herover i bilen fra Fyn. Kirsten sagde med det samme "den snupper vi", og så blev det sådan. Det gør det for det meste herhjemme, når Kirsten har sat sig noget for, lyder det skælmsk med blikket rettet mod sin bedre halvdel.

Thomas Skov har i mange år været del af Gram Mandskor og 5-tetten - og er det stadig. Det er der kommet flere scrapbøger og sangmapper ud af. Foto : Mette Henriksen

Det var på alle måder en ny verden, som mødte den unge uddeler.

- Det var jo en helt ny måde at drive forretning på. Jeg kom fra en butik, hvor kunderne havde en kontobog og vi vejede varerne af for kunden. Her var der selvbetjening og cool cash, så det var på alle måder nye tider for mig.

Det var jo en helt ny måde at drive forretning på. Jeg kom fra en butik, hvor kunderne havde en kontobog og vi vejede varerne af for kunden.

Thomas Skov, fødselar

Med Thomas Skov ved roret er butikken blevet udvidet flere gange, blandt andet med en stor topmoderne slagterafdeling, der stadig ligger samme sted i butikken. 1977 var året, hvor brugsforeningen købte bygningen af FDB, og i 1993 gik han efterløn og blev afløst af Gunnar Jensen.

Annonce

En arbejdshest

Familie Skovs indkøb foregår stadig, og udelukkende, i byens Brugs, og den tidligere brugsuddeler følger med stor begejstring med i butikkens fortsatte udvikling. Sammen med Kirsten stod han da også i forreste række, da det nye Søndertorv blev indviet i september.

Selvom Thomas Skov har været en arbejdshest, så har der også været andre interesser i hans liv. Og det er der stadig. For 90 er kun et tal, som han selv siger.

- Knæene er begyndt at knirke og drille lidt, men ellers har jeg det egentligt fint. Jeg har altid holdt mig i gang og aldrig røget. Måske ligger det i generne, for min mor blev 100 år, siger fødselaren, som stadig er aktiv i Grams Mandskor og ensemblet 5-tetten, som underholder til byfester og arrangementer, og så går han til krolf med Kirsten.

Fødselsdagen bliver fejret med familien - parrets fem børn, børnebørn, bonusbørnebørn og oldebørn-, samt naboer, venner og bekendte, og med Gram Mandskor på programmet.

Og maden, den bliver selvfølgelig leveret fra Brugsen i Toftlund.

- Det kan ikke være anderledes - én gang brugsmand altid brugsmand. Og så smager det bare godt, og der er altid rigeligt.

Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Annonce
Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Midtsyd

Centerledernes før-juleønske: Flere testmuligheder til Gram - tak

Midtsyd

Så er flyttekasserne pakket ud: El-Salg Gram åbnede døren på valgdagen

Annonce