Annonce
Midtsyd

Ugens klumme: Grundstoffet i Danmark

Præst i Gram, Højrup og Fole sogne, Johannes Gjesing, er ugens klummeskribent. Arkivfoto: Thomas Holl

KLUMME: ”Viden er Danmarks grundstof”, lyder det. Det er sandt! For nok har vi ikke mange grundstoffer og mineraler. Men vi har et godt uddannelsessystem.

Men vi har også et andet grundstof, som ofte bliver overset. Vi tager det måske for så givet, at vi helt glemmer at sætte pris på det. Det er lidt ligesom at trække vejret. Det er først den dag, vi ikke kan få luft, at vi sander, hvor meget vi mangler det.

Sådan er det også med det andet store grundstof, vi har. Uden det var der ikke noget, der hed fodbold- og håndboldtræning. Der var ingen spejdere, intet lokahistorisk arkiv, ingen gymnastik eller svømmeundervisning. Byfester, koncerter og foreningsliv ville forsvinde. Og meget bestyrelsesarbejde ville heller ikke kunne lade sig gøre.

Jeg taler naturligvis om frivillighed. Mine børn går til fodbold, boksning, gymnastik, svømning, spejder og meget andet. Alt sammen løftet af frivillige kræfter. Havde de frivillige ikke været der, ville Gram og alle andre steder været sørgelige steder.

Så er der de frivillige i Røde Kors, Kirkens Korshær og andre organisationer. Deres løn er alene glæden ved at hjælpe andre og selv finde ind i meningsfyldte fællesskaber. Hatten af for dem.

For tiden hjælper frivillige med at gøre klar den nye højskole i Gram klar til gæster. De gamle hospitalsbygninger er fyldt med historier, kroge og hemmelige tunneler. Snart er det en levende højskole – takket være blandt andet de frivillige.

Hvad skulle vi gøre uden frivillighed? Frivillighed giver indhold i tilværelsen, det giver medejerskab, det skubber ensomhed væk og får ting til at vokse – det danner fællesskaber. Et af de største tab under lock-downen har været, at meget frivillighed blev lukket ned. Det har været et tab både for de frivillige selv– og deres fravær har gjort hverdagen grå for os alle.


Hvad skulle vi gøre uden frivillighed? Frivillighed giver indhold i tilværelsen, det giver medejerskab, det skubber ensomhed væk og får ting til at vokse – det danner fællesskaber.


Nu begynder de at røre på sig igen. De springer frem som blomster af mulden. Pas på dem! Meld også dig selv som frivillig, og opdrag dine børn til frivillighed. Det er vigtigt. For den dag, vi ikke har frivillige mere, vil vi for sent sande, hvor meget det betød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Toftlund får nærpolitistation

Midtsyd

Kviktest på vej til børn ned til seks år

Midtsyd

Krolfformand: - Ærgerligt at debattere på Facebook

Midtsyd

Ugens klumme: Grundstoffet i Danmark

Annonce