Annonce
Midtsyd

Unge førstegangsvælgere: - Valgplakater er gammeldags og dårlige for miljøet

Emma (til venstre), Rasmus og Nicoline er ikke i tvivl: Valgplakater hører fortiden til - og så er de dårlige for miljøet. Foto: Mette Henriksen 
Eleverne på STUK i Toftlund, Emma, Rasmus og Nicoline, har længe været klar til at sætte deres kryds i forbindelse med kommunalvalget. Den 16. november er det endelig deres tur.

Toftlund: Når danskerne går til stemmeurnerne i forbindelse med kommunalvalget den 16. november, har hver femte af dem ikke stemt til det seneste valg i 2017 på grund af tilflytning, alder eller indvandring.

Som førstegangsvælgere er Nicoline, Rasmus og Emma del af regnestykket. Alle tre går på STUK´s samfundsvidenskabelige studielinje, og de glæder sig til endelig at kunne sætte krydset.

- Jeg har været med mine forældre henne på afstemningsstedet på valgdagen, så længe jeg kan huske. Derfor er det da stort, at jeg nu snart selv kan sætte mit kryds. Det har jeg ventet på længe, siger Nicoline, som bor i Arrild.

Annonce

- Jeg har det på samme måde - endelig er det min tur. Jeg synes, det er ens pligt at bidrage til demokratiet, så man på den måde giver noget igen. Det stiller også nogle krav til én selv, at man sætter sig ind i lokalpolitik, og det, synes jeg, er vigtigt. Man kan i hvert fald ikke tillade sig at kritisere samfundet, hvis man ikke tager stilling og sætter sit kryds, uddyber Emma, der bor i Bevtoft.

Rasmus, der er fra Vojens, glæder sig også til den 16. november.

- Jeg tager hen og stemmer sammen med mine forældre, og så følger vi valget hjemmefra. Det gør vi altid.

Godt klædt på

Alle tre får deres viden gennem de sociale medier og nyhederne. Også undervisningen på STUK har hjulpet dem til at føle sig godt klædt på til KV 21. Valgplakater til gengæld siger dem intet. De er både gammeldags og dårlige for miljøet, lyder det fra de tre førstegangsvælgere.

Sociale medier og kommunalvalg

SDU’ s Center for Journalistik står bag en større undersøgelse af kommunalvalg i 2017. Konklusionen er her, at de traditionelle nyhedsmedier stadig er vigtige for demokratiet. og at de fleste sammensætter deres information af både traditionelle nyhedsmedier, underholdning og sociale medier. Det er meget få, der lader sig opsluge helt af de feeds og netværk, som de har fået etableret.

Undersøgelsen viser også at de sociale medier er vigtigere for de yngre vælgere end for ældre. De 18 til 30-årige angiver, at sociale medier er lige så vigtige kilder til information om kommunalvalget som lokale og regionale medier.

Forskerne vil over de kommende valg undersøge, om det er en generationseffekt, hvor de nuværende unge bærer deres medievaner med sig gennem hele livet – eller det er en alderseffekt, hvor de unge med tiden vil bevæge deres medieforbrug i en mere traditionel retning.

- Det siger mig intet, at der hænger valgplakater rundt omkring i byen. Jeg orienterer mig på nettet. De politiske partier kunne, ligesom Sundhedsstyrelsen gør det med de sundhedsfremmende kampagner, overveje at benytte sig af influencere som talerør. De influencere, som man vælger at følge, har man tiltro til,  siger Nicoline, der bakkes op af Rasmus:

- Jeg finder info på nettet og ser nyhederne. Hvis partierne tror, at det højner valgdeltagelsen, så kunne man nøjes med at hænge nogle få ”husk at stemme”-plakater op i stedet for at plastre byerne til med valgplakater. Det ville alt andet lige være meget mere miljøvenligt.

Jeg finder info på nettet og ser nyhederne. Hvis partierne tror, at det højner valgdeltagelsen, så kunne man nøjes med at hænge nogle få ”husk at stemme”-plakater op i stedet for at plastre byerne til med valgplakater.

Rasmus

Emma er enig.

- Det er bestemt ikke godt for miljøet med alt det plastaffald. På sigt, og med nye generationer på trapperne, tænker jeg, at valgplakater snart hører fortiden til.

Den næste generation af vælgere er på vej. Tre af dem, STUK-eleverne Emma (til venstre) , Rasmus og Nicoline,  glæder sig til endelig at have alderen til at kunne bruge deres stemmeret. Foto: Mette Henriksen
Annonce

Mærkesagerne

Hvor krydset havner, når de står i stemmeboksen i henholdsvis Arrild, Bevtoft og Vojens den 16. november, holder de tre unge for sig selv. Men de afslører gerne deres mærkesager.

- Klimaet og at få bedre vilkår for de ældre og de psykisk sårbare – det skal vi have mange flere ressourcer til, siger Nicoline, der bakkes op af Emma:

- Der er så mange, især unge mennesker, som mistrives. Det er der slet ikke nok fokus på, og det kan ikke blive ved med at gå. Når en stor del af den her generation har det skidt, så skal der sættes ind, siger hun, mens Rasmus tænker lavpraktisk.

- Jeg synes, at Haderslev Kommune skal tænke sig om i forhold til, hvad der bruges penge på. Nu er der eksempelvis tale om at rejse nogle store højhuse i Haderslev, hvor jeg synes, at det snart må være de små byers tur. Vi skal have udviklet landzonerne, siger han.


Annonce
Annonce
Midtsyd

Julegalla-koncert på Harmonien

Annonce
Annonce
Midtsyd

Luciaoptog og julemandsvækning: Plan b blev taget i brug i Bevtoft

Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Tid til fordybelse: Sønderjysk årbog er på gaden med fisk, sang og krig

Midtsyd

Helga og Nis Peter fejrer 65 års kærlighed

Ugeavisen Haderslev

Juletoget kører igen

Midtsyd

Vojens Bordtennisklub: Genvalg til formand og gode resultater på banen

Midtsyd

Otte butikker i Vojens inviterer til julefrokost

Midtsyd

Populære spisesteder melder om aflysninger til julefrokoster: Der kan komme flere til

Midtsyd

Gram: Julemand blev vækket for fuld musik

Midtsyd

Teenagere hygger om de ældre på plejehjem - fritidsjobberen Emma er én af dem

Midtsyd

Julehyggen - og julemanden - er kommet til Vojens

Midtsyd

Anders og Jimmi fra Vojens er i julehumør - samler penge ind til julemærkehjemmet

Midtsyd

Julehjælp i Syd- og Sønderjylland slår alle rekorder

Midtsyd

Skrydstrup Kirke er med i online julekalender

Midtsyd

Kviktest i Vojens fra tirsdag

Midtsyd

Nye boliger på vej til Toftlund

Ugeavisen Haderslev

Nolde-bog præsenteres i Vojens

Midtsyd

Fodboldparret Tine og Tobias fra Bevtoft - og flere andre - blev hædret med ildsjælepris

Midtsyd

Lis står bag lokal bog om krigens meningsløshed

Midtsyd

Billedtæpper udstilles på Toftlund Bibliotek

Midtsyd

Tina blev coronafyret - og tog hul på drømmeuddannelsen

Midtsyd

Centerledernes før-juleønske: Flere testmuligheder til Gram - tak

Midtsyd

Så er flyttekasserne pakket ud: El-Salg Gram åbnede døren på valgdagen

Annonce