Annonce
Midtsyd

Valget faldt på Gram: - Vi sov med støvlerne på et godt stykke tid, inden Løkke trykkede på valgknappen

De tre reportere fra Dagbladet Information, Laura Friis Wang, Sebastian Abrahamsen og Peter Nygaard har slået sig ned i slotsbyens lokalarkiv, for at dække valgkampen. Arkivfoto Lars Fahrendorff
Sammen med to kollegaer dækker journalist Laura Friis Wang fra Dagbladet Information Folketingsvalget fra Grams Lokalhistoriske Arkiv på Slotsvej.
Annonce

Skulle man som udefrakommende ikke lige vide, hvor de to journalister og en fotojournalist fra Dagbladet Information holder til under deres ophold i Gram, så er det nemt nok at finde ud af. Faktisk er der allerede gevinst hos den første, en ældre herre der er på vej ned med skraldeposen, jeg spørger. Jo jo, i Gram er man godt klar over, at Københavneravisen Information har sendt en journalistisk trekløver til byen.

- De holder til dernede i den gamle arkivbygning ved rundkørslen - hvis du da er så heldig, at de er der lige nu. De er jo ofte på farten, tilføjer Gram-borgeren, hvilket får mig til at konkludere, at Informationens udsendte ikke har spildt tiden og været et hyppigt syn blandt lokalbefolkningen.

Og det var netop også meningen med hele set-uppet, fortæller journalist Laura Friis Wang.

-Vi er ikke kommet, for at lave klassisk lokaljournalistik. Vi dækker bare Folketingsvalget fra et andet område, end vi plejer, og med øget fokus på, hvordan verden ser ud udenfor stenbroen. Meningen er at komme tættere på de danskere, som vi måske glemte at snakke med for fire år siden. Det har været planlagt siden januar, og faktisk sov vi med støvlerne på et godt stykke tid inden Løkke trykke på valgknappen, fastslår Laura, der havde både Vojens, Moldrup og Gram på tegnebrættet som mulig base.

-Valget faldt på Gram, fordi byen havde lidt af det hele. Og efter at vi var kommet i kontakt med præst Johannes Gjesing og havde en rigtig god snak med ham, var vi ikke i tvivl. Det er vi stadig ikke – man har taget rigtig godt imod os her i byen.

Gram og Sønderjylland har været en rigtig god oplevelse, fortæller hun. Omend de lokale nok lige skulle trække vejret en gang efter en artikel, som Informationen bragte ud fra nogle data fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd omkring Gram-området.

-Selvfølgelig skulle vi tre Københavner-journalister ikke komme her og skrive negativt om folks elskede by. Omvendt har de lokale været rigtig gode til at henvende sig til os med et budskab om, at der selvfølgelig er udfordringer, men der er også en anden side af sagen. Så fik vi bragt en anden nuance af Gram i en anden artikel, og alt var godt.

Opholdet i Gram har ikke kun budt på arbejde, men også på flere sociale begivenheder, fortæller den unge journalist, som umiddelbart ikke følte at have været udfordret af det sønderjyske sprog. Men hun blev klogere.

-Vi har både været inviteret til en hyggelig aften med sjusser hos den gamle læge i byen, fået det traditionelle kagebord og været til middag sammen med otte lokale og spist lasagne. Rent sprogmæssigt har jeg dem mistænkt for, at de slår over i rigsdansk, når de taler med os. For når de først sidder sammen og giver den gas på sønderjysk, så bliver det svært for os tre Københavnere at følge med.

Når Folketingsvalget er forbi, og de tre journalister fra stenbroen vender næsen hjemad, så er det især en ting, som Laura Friis Wang vil huske fra tiden i Gram.

-Her har vi været meget tæt på lokalbefolkningen, og det er fantastisk at opleve, hvor engageret den menige dansker er i politik. Og dette engagement fra den gruppe, som det ofte drejer sig om i et demokrati, nemlig borgerne, skal vi journalister da huske at benytte os af i stedet for, som oftest, fagfolk og politikere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Håndsrækning til nyt legeland i Arrild

Midtsyd

Klumme: Familien, der vinker

Midtsyd

- Du har gjort en forskel for eleverne

Midtsyd

Gram: Mandeklubben krolfer igen

Midtsyd

Gram: Gå-fællesskab går fire aftener om ugen

Midtsyd

Klumme: Er du mon også en af dem?

Annonce