Annonce
Midtsyd

Venlighed koster gratis

Annelie Gehrke Hansen, folkeskolelærer og forfatter. Privatfoto
Annonce

I de forgange uger har jeg med lige dele interesse og forbløffelse fulgt med i den voksende debat om tonen i det offentlige danske rum og imellem os danskere i al almindelighed. Jeg skal i den forbindelse hverken påberåbe mig kørekort til Emma Gads samlede værker eller nødvendigvis slå et slag for evig korrekthed. Men forleden måtte jeg alligevel se mig nødsaget til at rimpe munden sammen på bedste frue-maner.

En kvindelig billetkontrollørs erfaringer med folks lidet charmerende åbenmundethed blev serveret i en artikel om netop tone - eller mangel på samme. Her måtte jeg simpelthen spørge mig selv: Hvilken person gør sig, alene på grund af sin ganske tilforladelige stillingsbetegnelse, fortjent til den slags uforbeholden grov og personlig verbal overfusning?

Efter at have gennemlæst artiklen hele to gange tømte jeg kaffekoppen og funderede en stund, over alle de venlige mennesker dagligdagen heldigvis også byder på. Og vigtigere endnu; hvornår jeg selv får mødt verden på mest positiv og venligsindet vis.

Det sidste lå lige til højrebenet. Snevejr selvfølgelig. Og gerne meget af det! Når sneen ligger tæt og fortovene skal sneryddes fra morgenstunden. Når bussen bliver forsinket, børnene trasker afsted med skoletaske i kælken og hele verden går bare en kende langsommere end ellers. Der giver og oplever jeg den største imødekommenhed. Så hilser jeg mange gange lige lidt mere på dem jeg ikke kender, veksler en kommentar ekstra eller sender et indforstået smil. Altsammen blot fordi vi kortvarigt er sammen om noget, som vi ikke oplever specielt ofte her i Danmark. Øjeblikke, der alle luner midt i kulden - og gør rutinerne og me-myself-and-I-generationen (læs: mig selv!) til skamme for en kort stund.

Så fra en genfødt Emma Gad optimist skal her lyde en voldsomt fortærsket, men stadig ganske aktuel, påmindelse til os alle. Vi behøver ikke nødvendigvis altid dele ud af vores uforbeholdne mening om alt - og vigtigere endnu;

venlighed koster gratis!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Klumme: Bag facaden

Midtsyd

Ugens klumme: Sommerferie 2020

Annonce