Annonce
Midtsyd

Vi skal skabe unge, der er nysgerrige

Lars Kristensen, forstander på Agerskov Ungdomsskole. Arkivfoto: Thomas Holl
Annonce

Det er en ære at være en del af Agerskov Ungdomsskole, og jeg er ydmyg over at være så tæt på skolen, som jeg er som skolens forstander.

For mange år siden, mere end 2000 og op til for 400 år siden, påstod man, at jorden var flad som en pandekage, og man påstod, at jorden var selve universets centrum.

Og Gud nåde og trøste dem, der havde en anden mening. Man havde dengang et utrolig snævert udsyn, og man havde holdninger, der var meget entydige. Straffen for at mene noget andet og at komme med andre påstande om synet på jorden var hård. Man kunne blive dømt til døden.

Galileo var en filosof og videnskabsmand, han levede for godt 400 år siden. Han udviklede kikkerten og brugte den i sine videnskabelige undersøgelser. De første modeller kunne forstørre helt op til 30 gange.

Med kikkerten fik Galileo et andet udsyn og stor indsigt. Han opdagede, at jorden var rund, og at jorden ikke var i centrum, han opdagede, at det var solen, der var centrum i vores solsystem. Stik imod præsterne og magteliten. De mente, det var farligt. De var bange for det nye og turde ikke at kigge i kikkerten.

Galileo fik kun husarrest. En straf for hans ”tåbelige” påstande.

Da jeg en dag snakkede med en elev, og vi sad ved mit runde bord på mit kontor, kom vi til at snakke om vandflasken på bordet. Der var høj sol, og solen skinnede magisk på flasken. Eleven påstod, at flasken havde en blålig farve, og jeg var overbevist om, at den havde en grønlig farve. Vi diskuterede ret kraftigt, men blev bestemt ikke enige. Under diskussionen skulle jeg hente noget på mit arbejdsbord og kom om på hans side af bordet ... og derfra så jeg, at flasken havde et blåligt skær. Vi blev enige om, at flasken så forskellig ud, alt afhængig hvor man så den fra.

I dag kan vi fra en satellit, som er udstyret med en kæmpe kikkert, studere jorden og universet helt ned i mikrodetaljer. Der er endda så mange satellitter, at vi kan studere objektet fra mange forskellige vinkler.

Det gør noget ved os, når vi ikke er centrum, at vi tør at skifte perspektiv og tør ændre præmisserne, eller at vi får øje på noget nyt i et accelererende tempo.

Derved har vi i dag mulighed for at se nye elementer, vi kan få meget nuancerede analyser med chance for at få mere viden, at blive klogere og skabe et stærkt grundlag for at træffe ordentlige beslutninger.

Vi skal skabe unge, der også er nysgerrige. Der kan skifte perspektiv og tør at ændre præmisser. Unge, der tør at kigge i kikkerten og være kritiske. Vi skal udvikle det kreative og give de unge mod til at se det nye og til at turde fejle.

Pisa-test, nationale test, ensidige eksamener, kedelige undervisningsmetoder og magt skaber alene ikke en Galileo. Vi skal være med til at skabe rammer for en spændende dansk skole, hvor der er fokus på læring af det hele menneske. Jeg ved, at de unge er dygtige, de kan utrolig meget. Vi skal bare give dem lov.

Vi, Agerskov Ungdomsskole, er ikke bange for det nye, vi vil være med til at skabe et fremtidigt spændende, udviklende og nyskabende læringsmiljø. Vi vil være fortalere for et stærkt forpligtende fællesskab bygget på traditionerne for de frie skoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Midtsyd

Ny højskole på vej til Gram

Midtsyd

Refleksløbet kommer til Gram

Midtsyd

Klumme: Grøn omstilling

Midtsyd

Historien om Tiset udkommer i bogform

Midtsyd

Bevtoft Hallen udsætter jubilæumsfest

Midtsyd

Klumme: Spot ikke barnet

Midtsyd

Cirkus Trapez indtager feriebyen i Arrild

Midtsyd

Samlede 50.000 kroner ind til Røde Kors

Midtsyd

Toftlund Dyreklinik byder indenfor

Annonce