Annonce
Fokus

Alle kan blive ramt af en blodprop i hjernen: Simpel remse kan redde liv

Foto: Carsten Lundager
Prins Joachims blodprop i hjernen har medført et vigtigt fokus på stroke, som er en samlet betegnelse for en blødning eller blodprop i hjernen. Men med en simpel remse kan mange tilfælde afværges.

Rigtig mange har oplevet et stroke på egen krop – eller kender en, der har haft det tæt inde på livet. Et stroke kan vende op og ned på tilværelsen på et øjeblik. Det kan få fatale konsekvenser. Men mange kommer heldigvis også ud på den anden side eller opdager alvoren, før det er for sent.

Hver dag får 33 danskere et stroke, som er betegnelsen for en blødning eller blodprop i hjernen. Et stroke kan være livsfarligt og er i dag den hyppigste årsag til, at voksne får et handikap. Med hurtig behandling kan mange komme sig og få et godt liv efterfølgende, hvilket heldigvis også ser ud til at være tilfældet for H.K.H. Prins Joachim, der er i bedring, efter at han for ganske nylig blev ramt af en blodprop i hjernen.

Stræk, snak, smil

Det kan være svært at genkende tegnene på et stroke, som kan være diffuse og forskellige fra person til person. Ved hjælp af en simpel remse kan du lære de mest almindelige tegn på stroke:

Stræk. Hænger den ene arm?

Snak. Hænger ordene ikke sammen?

Smil. Hænger den ene mundvig?

Ring 1-1-2

Remsen gør det let at huske de tre mest almindelige symptomer på stroke. Oplever man en person, der pludselig ikke kan løfte armen, tale normalt eller smile, så kan det være et stroke, og man skal ringe 1-1-2 med det samme. Den bedste behandling af et stroke gives inden for fire en halv time efter de første symptomer. I dag opdager halvdelen af de danskere, der får et stroke, symptomerne for sent til at få den mest effektive behandling.


De fleste mennesker ønsker ikke at være til besvær, og det kan være vanskeligt fx at ignorere sin ældre mors ønske om ikke at ringe 1-1-2.

Christina Rostrup Kruuse, professor og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og næstformand i Dansk Råd for Genoplivning


- Selvom symptomerne ikke i første omgang virker alvorlige, kan de være de første tegn på stroke, og så skal man ikke tage nogen chancer. Personen, der bliver syg, kan miste evnen til at bedømme sin egen tilstand, så selvom han eller hun insisterer på at få lov til at hvile sig og se tiden an, så skal man som pårørende vurdere situationen. De fleste mennesker ønsker ikke at være til besvær, og det kan være vanskeligt fx at ignorere sin ældre mors ønske om ikke at ringe 1-1-2. Men det er det rigtige at gøre, hvis man er i tvivl, siger Christina Rostrup Kruuse, professor og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og næstformand i Dansk Råd for Genoplivning.

Fakta om stroke

  • Stroke er den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap.
  • Ca. 85 pct. af tilfældene skyldes blodprop i hjernen, og ca. 15 pct. skyldes blødning i hjernen
  • Udgifter til stroke er estimeret til 2,03 mia. kr. om året i behandling og pleje.

Lad dette være en reminder til os alle om at rette opmærksomheden mod vores omgivelser, og reager hellere én gang for meget end én gang for lidt.

Annonce

Mest læste

Alarm112

Flere afspærringer på Nørrebro: 17-årig dreng stukket i benet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce