Annonce
Støtte

Bøde for salg af billig snaps og fortyndet whisky skal hjælpe unge: Nu frigives fondsmidler fra Nørrebro Handelsforening

Handel på Nørrebro. Arkivfoto: Martin Sørensen
En spritbøde på 50 kroner er over tid blevet til en god sum i Nørrebro Handelsforenings Understøttelsesfond. Pengene skal uddeles, og de kan rent faktisk blive dine.
Annonce

Kunne du - eller kender du en som godt kunne bruge en håndsrækning i form af fondsmidler? Så er her en pulje at søge. Helt præcist så er det fondsmidler fra Nørrebro Handelsforenings Understøttelsesfond, som frigives.

Kravene er i virkeligheden ret enkle. Det skal handle om handel eller handelsliv. Fonden har til formål at støtte unge handelsfolk på Nørrebro under uddannelse. Den støtter personer og foreninger samt aktiviteter, som har ydet eller yder en indsats for handelslivet på Nørrebro. Det kan derfor god betale sig at tage et kig på formålsparagraffen.

Annonce

Grundlagt med en bøde på 50 kroner

Billig snaps, tynd whisky og dårlig hygiejne er nogle af de bødegrundlag, som har været med til at sikre en forøgelse af fondsmidlerne i Understøttelsesfonden igennem de sidste 108 år.


I Nørrebro Handelsforening kunne vi sagtens selv finde på noget at bruge pengene på. Det kunne fx være julebelysning som vil sprede hygge og sammenhold på Nørrebro.

Uwe Brodersen, sekretær og skribent for Nørrebro Handelsforening.


Tager man et kig på Nørrebro Handelsforenings hjemmeside, kan man nemlig læse, hvordan Handelsforeningen agerede politimyndighed over for dem, der ikke rettede ind. Myndighederne havde ikke helt samme interesse for håndhævelse af handelsreglementerne, hvorfor Handelsforeningen trådte til. De kunne have op til 268 sager på et år.

Første bøde var en spritbøde på 50 kroner for salg af for billig snaps. Og det var den, der blev grundlaget for Nørrebro Handelsforenings Understøttelsesfond. Pengene blev indbetalt, men da Nørrebro Handelsforening ikke vidste, hvad de skulle stille op med dem, røg de videre til De Danske Spritfabrikker. Heller ikke her vidste de, hvad de skulle stille op med de 50 kroner, som var en god sum dengang. Pengene røg således retur til Nørrebro Handelsforening. Og Understøttelsesfonden anno 1912 blev etableret. Således kan fonden inden længe være den glade giver af godt 400.000 kroner til et godt formål.

Under tiden er nogle af midlerne også blevet brugt til at købe en stiftelsesejendom til ældre medlemmer, og der er blevet uddelt penge fra fonden til medlemmer i nød. Men nu kan også ikke-medlemmer altså få glæde af resten af midlerne fra fonden.

- I Nørrebro Handelsforening kunne vi sagtens selv finde på noget at bruge pengene til. Det kunne for eksempel være julebelysning, som vil sprede hygge og sammenhold på Nørrebro. Eller pengene kunne bruges til en bog om handel på Nørrebro. Drømmene er mange, men fordi vi er involverede i fonden, er det desværre ikke muligt for os at bruge af midlerne selv, siger Uwe Brodersen, sekretær og skribent for Nørrebro Handelsforening.

Nørrebro Handelsforening har valgt at udbetale Understøttelsesfonden nu, da størrelsen på den gør, at den rent administrativt er dyr at opretholde. Og kan pengene bruges på et godt formål, så er det vel heller ikke så ringe.

Fristen for at søge Nørrebro Handelsforenings Understøttelsesfond er 15. september. Du læser mere om, hvordan du søger fonden her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Koncert

Dansk rock i Stefanskirken

Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Miljø

53 nye elbusser på vej

Annonce