Annonce
Corona

Bispebjerg Hospital søger lokale testpersoner med COVID-19 hovedpine: Vi prøver en alternativ metode

Forskningsprojektet vil undersøge om ny behandling, hvor man ved hjælp af vatpinde bedøver nerver i næsen, kan bruges hos de patienter der har udviklet hovedpine efter COVID-19 infektion. Foto: Mads S. Jesperse
Annonce

Forskere fra Anæstesiafdelingen på Bispebjerg Hospital er lige nu startet med at søge testpersoner lokalt fra Nørrebro og Nordvest, som lider af senfølger efter infektion med COVID-19 i form af svær hovedpine.


Vi prøver hele tiden at finde de bedste og mest skånsomme måder at smertelindre på.

Christian S. Meyhoff


I følge overlæge Christian S. Meyhoff vil de fleste, der bliver syge med corona-virus, kunne vende tilbage til en almindelig hverdag, når de igen bliver raske. Desværre er det ikke alle, og nogle udvikler vedvarende hovedpine, som kan være både invaliderende og svær for lægerne at behandle.

- Selvom vi ved meget mere om COVID-19, end vi gjorde for et år siden, så er der stadig nye typer senfølger, som vi skal forholde os til. Vi prøver hele tiden at finde de bedste og mest skånsomme måder at smertelindre på, hvorfor et forsøg som dette er yderst relevant, siger Christian S. Meyhoff.

Annonce

Forsøgsbehandling med to vatpinde

Hensigten, med den behandling som Anæstesiafdelingen på Bispebjerg Hospital lige nu tester, er at lindre eller fjerne hovedpinen helt. Det gøres ved en såkaldt nerveblokade, der noget utraditionelt udføres ved at indføre en vatpind i hver af patientens næsebor. Vatpindene vædes med lokalbedøvelse og kan derfor bedøve en række nerver, der findes bagtil i næsen – hvilket skulle kunne afhjælpe hovedpinen.

- Vores håb er, at blokaden kan virke på de patienter, der har udviklet vedvarende hovedpine efter infektion med COVID-19. Blokaden har tidligere vist sig effektiv på andre hovedpineformer, og det er vores håb, at vi også på sigt kan tilbyde en nem og hurtig behandling af den vedvarende hovedpine, fortæller Mads S. Jespersen, der er leder af forsøget.

Annonce

Godkendt forsøg

Forsøget er godkendt af Den Videnskabsetiske Komité, og forskerholdet er klar til at gå i gang. Nu er det blot at finde testpersoner, så der kan kastes lys over, om den nye metode kan afhjælpe patienters hovedpine. Studiet skal udføres på Bispebjerg Hospital, og forskerne ser frem til at komme i gang.

Ønsker du at deltage i forsøget at du kontakte Mads S. Jespersen, som leder forsøget:

mads.seit.jespersen@regionh.dk eller på telefon: 51423798

Man kan læse mere om forsøget på forsøgsperson.dk

FAKTA

• 172.779 danskere har eller har haft COVID-19, heraf 72.295 alene i Region Hovedstaden.

• Opgørelser viser, at omkring 10% af alle inficeret med COVID-19 vil opleve vedvarende hovedpine, hvorfor det må forventes, at tilstanden aktuelt påvirker eller har påvirket over 17.000 danskere.

• Tidsrammen for projektet er december 2020 - september 2021.

• Blokaden tager ca. 10 minutter at anlægge og medfører umiddelbart ikke mere gene end en podning for COVID-19.

• Studiet gennemføres som et lodtrækningsstudie omfattende 60 deltagere, hvor en tredjedel behandles med en aktiv blanding med to lokalbedøvelsesmidler (lidocain og ropivacain), en tredjedel får behandling med uvirksomt stof (”placebo”, sterilt saltvand) og den sidste tredjedel gives behandling med uvirksomt stof og falsk blokadeplacering, hvor vatpinden indføres til et sted i næsen, hvor der ikke opnås kontakt til nervekernen. Ved manglende bedring tilbydes blokade med aktiv behandling.

• Man kan sandsynligvis deltage i forsøget, hvis man er over 18 år og har fået hovedpine, som startede enten under påvist COVID-19 infektion eller højest 4 uger efter diagnosen, og nu har oplevet hovedpine i mindst 4 uger.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Annonce