Annonce
Miljø

Dødsspiralen i De Gamles By

Anders Jørn Jensen er centerleder i Miljøpunkt Nørrebro. Han skriver klummer om miljø og klima på Nørrebro og i København. Foto: PR

Blå bog

Anders Jørn Jensen, centerleder for Miljøpunkt Nørrebro.

Jeg er cand.mag. i historie.

Min ambition er at forsvare det vi har, og at Nørrebro går forrest i den grønne omstilling.

Derudover er jeg far til to og bor på Nørrebro.

De Gamles By på indre Nørrebro er en elsket og meget brugt lokalpark – det er her, vi har ByOasen med mange dyr, og det er her nogle af Nørrebros ældste og mest værdifulde træer står. Nogle af dem er ældre end selve Nørrebro og stod på den gamle Nørre Fælled.

Men De Gamles By er også et kommunalt produktionsareal med konstant pres for nye byggerier af institutioner, vejudvidelser, parkeringspladser og ønsker om at ’åbne op’ for parken.

Det er forståeligt, at kommunen skal bruge sine arealer til at servicere borgerne, men presset har de seneste 10 år betydet, at De Gamles By er gået ind i en dødsspiral som lokalpark. De grønne hegn omkring parken er af uransagelige grunde blevet fjernet, træerne og støjvolden mod Tagensvej ligeså, fordi man udvidede Tagensvej ind i parken. Og så er der sket et markant tab af gamle værdifulde træer pga. af manglende trækundskab i forvaltningen af området.

Spændingen mellem ønsket om en lokalpark og kommunal produktion ses også i det politiske opdrag til den nye lokalplan, som er i offentlig høring lige nu. Politikerne har bedt om, at der bygges en stor skole (selv om der er masser plads på Guldberg Skole) og et diabetescenter i De Gamles By (er der brug for dette på Indre Nørrebro?), samtidig med at der skal være en ’grøn balance’.

Hvis du synes, det lyder som et paradoks, så har du helt ret. Selv om man planlægger at nedrive en masse bygninger (med høj bevaringsværdi) for at få plads til den nye skole, så lyver tallene ikke. Der kommer til at blive nedlagt 2.600 kvadratmeter grønne arealer, for at gøre plads til de nye institutioner og parkeringspladser.

Oven i alt dette har katastrofen ramt ByOasen, som nu er lukket på ubestemt tid pga. fund af jordforurening (som er helt normalt i København). Miljøpunkt Nørrebro startede i sin tid ByOasen og vi har derfor fået rigtigt mange henvendelser fra lokale om, hvad der foregår. Og de henvendelser går ikke på bekymringer om jordforurening, men om hvornår ByOasen dog åbner igen!

Svaret er, at der skal bruges 11 mio. kr. til at oprense jorden og bygge ByOasen op igen. Det vil tage halvanden år – når og hvis politikerne altså afsætter pengene til det.

Det bliver nogle hårde år med omfattende anlægsarbejder og byggeri og jeg er bekymret for, hvad der vil være tilbage af De Gamles By efterfølgende. Det bedste vi egentlig kan håbe på, er at bunden er nået. At dødsspiralen stopper her.

Vi ser nogle forårstegn for De Gamles By, som også skal nævnes. Nogle af driftsfolkene har engageret sig i at behandle træerne bedre. Det er guld værd. Politikerne har også valgt at droppe endnu et byggefelt blandt de gamle træer på ’Nordpolen’-området og har nedstemt vejafdelingens utroligt tonedøve plan om igen at udvide Tagensvej ind i De Gamles By.

Budgetpartierne uddeler i denne uge overskydende midler fra sidste års budget, og vi kan håbe på, at der kan blive penge til at starte oprensning af den forurenede jord i ByOasen. Det vil være et forårstegn!

Men de små forårstegn ændrer ikke på, at De Gamles By er presset og at der er bruge for at mange engagerer sig. Jeg vil opfordre alle til sende et høringssvar til lokalplanen på Blivhoert.kk.dk https://blivhoert.kk.dk/hoering/de-gamles-lokalplanforslag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Slut med pop-up centre i København

KLUMME

Jeg trænger til at gøre noget dumt

Annonce