Annonce
Byggeri

Nu river de Sølund ned: Vi kan ikke komme udenom nabo-gener

Byggehegnet omkring Sølund er ved at blive sat op. En del af forberedelserne til den forestående nedrivning. Foto: Privat
Snart starter nedrivningen af det gamle Sølund. Og snart står den på fem år med nedrivning, byggerod og opbygning af Det nye Sølund. KAB kigger ind i nabo-gener i forbindelse med byggeriet.
Annonce

"Med Det nye Sølund er visionen at imødekomme beboerne ved at skabe nogle åbne og inkluderende rammer, der er komfortable og giver mulighed for, at beboerne kan komme hinanden ved. Samtidig er ønsket at åbne mere mod Ryesgade, så lokalmiljøet også kan blive en del af Det nye Sølund, hvorved der vil blive skabt mere liv i den ende af Ryesgade, hvor Sølund ligger".


Vi vil være den gode nabo - det er et succeskriterie for os. Vi gør derfor, hvad vi kan for at inddrage vores naboer, som vil være berørt af byggeriet de kommende år.

Vibeke Gravlund Seniorprojektleder i KAB


Sådan lyder beskrivelsen af det Det nye Sølund, som efter planen skulle stå klar i april 2026. Men før det kan ske, ligger der et stort arbejde i at rive gammelt ned og opbygge nyt. Og det kan ikke undgås, at et byggeri af denne kaliber har konsekvenser for dem, der bor omkring byggepladsen. Noget som SAB der ejer bygningerne er meget opmærksomme på.

- Det er vigtigt for os, at vores naboer er godt informerede om, hvad der kommer til at ske, for det kan ikke undgås, at de bliver berørt. Vi vil være den gode nabo - det er et succeskriterie for os. Vi gør derfor, hvad vi kan for at inddrage vores naboer, som vil være berørt af byggeriet de kommende år, siger Vibeke Gravlund Seniorprojektleder i KAB.

Tilbage i august kunne man læse i NørrebroLIV, at der havde været indbrud på den del af Sølund, som stod tom og ventede på en nedrivning. Siden har man kunnet læse om, hvordan det stadig tomme Sølund tilbage i oktober blev brugt til øvelses-territorium for politi og beredskab. Og nu her i starten af 2021 går den længe ventet nedrivningen endelig igang.

Annonce

Nedrivning og opbygning

I skrivende stund er der ved at blive gjort de indledende forberedelser til en nedrivning af det gamle Sølund. Selve nedrivningen forventer man starter i midt februar. Og det er sandt at sige en operation, som er noget mere omfattende, end hvad man ifølge Vibeke Gravlund kan forestille sig.

- En nedrivning er ikke bare en nedrivning af et gammelt Sølund. Der er et helt udeareal omkring Sølund, som der også skal tages stilling til. På området står der både bevaringsværdige træer, der naturligvis passes på i processen. Der er planter, smukke bænke, kunst, granitbrosten og planter som sagtens kan bruges på Det nye Sølund. Alt dette er flyttet og deponeret, til vi skal igang med haveanlægget til etape 1 igen, siger Vibeke Gravlund.

De første spadestik til opførelse af Det nye Sølund forventes at blive taget til oktober.

Annonce

Nabo-gener og ansvar

Udover afholdelse af informationsmøder for området er der lige nu også ved at blive etableret et naboudvalg - en gruppe som skal være tættere på KAB og byggeriet. I samarbejde med det nedsatte udvalg vil SAB og KAB arbejde på at imødekomme de ønsker, som beboerne i området måtte have i forbindelse med byggeriet, for at alle kommer så smertefrit igennem som muligt.

- Vi prøver virkelig at være imødekommende. Vi har for eksempel haft flere naboer, som har spurgt til, om de måtte tage nogle af de overskydende planter, der stod tilbage, efter vi havde taget dem vi skulle bruge. Her har vi givet naboerne lov til at hente rest-planter fra vores have inden den 4. januar 2021,  siger Vibeke Gravlund.

KAB kigger også ind i at lave rundvisninger for beboerne under udførelsen af byggeriet. Også på det stort byggehegn omkring grunden, vil der blive opsat information om byggeriet. I hegnet er planen at lave en indkikspost, som giver muligheder for se aktiviteterne i byggeriet. Og sidst, så arbejdes der på at udsmykke hegnet ved hjælp af kunstnere og gerne i dialog med naboer og børnehaven.

Vibeke Gravlund fortæller levende om byggeriet, og afslutningsvist kommer hun ind på den tunge trafik, som også vil være en naturlig del af både en nedrivning og en opbygning.

- Vi kan ikke komme udenom tung trafik i forbindelse med byggeriet, men også det har vi forsøgt at finde en løsning på. Her vil Ryesgade bliver ensrettet for bilisterne fra Sølund (fra Læsøgade til Fredensgade). Og vi henstiller til at både gående og cyklende vil gå langs søerne i stedet for på vejen, siger Vibeke Gravlund.

Sølund oplever i følge Vibeke Gravlund en stor opbakning. Der er naturligvis også bekymringer om, hvordan de næste fem års byggeri vil påvirke området, men grundlæggende oplever de en god opbakning og ikke mindst nysgerrighed fra naboerne.

Læs mere om byggeriet af Det Nye Sølund på www.detnyesoelund.dk

Projektet Det nye Sølund Det nye Sølund udgør, når det er færdigbygget i alt ca. 38.000 m² etageareal fordelt på:

  • 360 plejeboliger med tilhørende servicearealer, bl.a. café og multisal
  • 22 tryghedsboliger til ældre
  • 150 ungdomsboliger, heraf 20 boliger til unge med særlige behov
  • Daginstitution
  • Fællesarealer og mikrobutikker i stueplan
  • 122 offentlige parkeringspladser og 67 private parkeringspladser til beboere
  • Skybrudssikring og lokal afledning af regnvand (LAR) på egen grund

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Annonce