Annonce
Nørrebro

Frivillige sender breve til ensomme ældre: Kirsten læser dem igen og igen

Ældre modtager lige nu breve fra frivillige mod ensomhed. Det startede som et forsøg på Plejehjemmet Kastanjehusene. Hun spredes initiativet. Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Lokalt plejehjem har søsat et initiativ, hvor frivillige ”brevvenner” sørger for, at plejehjemsbeboere får en hilsen med posten. Det gør en kæmpe forskel.
Annonce

Et fysisk brev som man får i hånden, som man kan mærke på, åbne og læse - og som er skrevet til lige præcis en selv, det er en oplevelse, som betyder meget for ældre beboere på Nørrebro-plejehjemmet Kastanjehusene. Mange af de ældre har ikke et stærkt socialt netværk af familie og venner, og for dem er plejehjemspersonalet ofte deres eneste kontakter i hverdagen.


Man kan lægge det væk og tage det frem igen og læse det igen. Det er en stor gave at få breve. Det er det bestemt, siger Kirsten.

Kirsten, beboer på Plejehjemmet Kastanjehusene


Da corona-nedlukningen pludselig begrænsede besøg fra pårørende, blev der på plejehjem rundt omkring i Københavns Kommune iværksat flere projekter for at modvirke ensomhed blandt de ældre. På Kastanjehusene var et af initiativerne at få frivillige til at skrive breve til de ældre. Og erfaringerne fra foråret 2020 var så gode, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tog kontakt til Røde Kors Hovedstaden for at sikre, at projektet kunne leve videre – også efter corona og forhåbentlig udbredes til mange flere plejehjem.

- Vi kan se, at de ældre beboere bliver meget glade for en brevhilsen, og det at nogen tænker på dem. Det betyder noget, at det er et menneske, som ikke er ansat på plejehjemmet, som skriver til dem og viser interesse for deres liv. Mange af de ældre får hverken fødselsdagshilsner eller julegaver fra familie og venner, fordi deres eget netværk desværre er meget begrænset, siger sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).

Annonce

Et brev kan noget særligt

Det er noget ganske særligt at modtage et fysisk brev, ikke mindst i en tid hvor kontakten til andre mennesker er meget begrænset. Det er noget, som Kirsten kan tale med om. Hun er beboer på Kastanjegården og en af dem, som har modtaget breve fra en "brevven".

- Det er meget dejligt at få breve, for det er så personligt. Man kan lægge det væk, tage det frem og læse det igen. Det er en stor gave at få breve. Det er det bestemt, siger Kirsten.

Men det er ikke kun en gave for modtageren. Ifølge Julie Bentzen gør det også noget godt at skrive brevene. Julie Bentzen er 28 år og studerer til daglig sociologi på Københavns Universitet. Derudover er hun frivillig brevven. Det tager hende ikke mange øjeblikke at skrive et brev, noget hun glædeligt gør.

- I min familie har næsten alle kvinder med ældre at gøre både på plejehjem og i hjemmeplejen. Så jeg kan nemt sætte mig ind i, hvordan det må være at være ældre og på plejehjem i en tid, hvor der er stærkt begrænsede muligheder for at få besøg. Jeg elsker at skrive breve og sender altid postkort, når jeg er ude at rejse. Og så tager det så forholdsvist kort tid at skrive, men kan give så meget hos den, der er ensom, fortæller Julie Bentzen.

Kunne du også tænke dig at blive brevven, så læs mere på Røde Kors Hovedstadens hjemmeside. Skriv "Brevvenner" i søgefeltet.

Fakta om ”Brevvenner"

  • Idéen til ”Brevvenner” opstod på Plejehjemmet Kastanjehusene under coronakrisen som led i arbejdet med at modvirke ensomhed blandt plejehjemsbeboere.
  • Der er ingen særlige krav til at blive brevven ud over at kunne lide at skrive ”gammeldags” breve hver 3. uge ca og have noget på hjerte at fortælle.
  • Som brevven vil du altid modtage en eller anden form for feedback på dit brev, også hvis beboeren ikke selv er i stand til at skrive retur.

Der er tre måder at være brevven på – baseret på de ældres ønsker og behov:

  • Penneven, hvor du og plejehjemsbeboeren sender breve til hinanden. Her er målet at give beboeren mulighed for at etablere en ny relation til dig som frivillig og bryde ensomhed og skabe mere indhold i tilværelsen.
  • Breve til beboerne – her bliver du som frivillig matchet med en specifik beboer og skriver breve til denne. Formålet er at vække glæde, bekæmpe ensomhed og give beboeren mulighed for at etablere en ny relation.
  • Sansebreve – her sender du som frivillig breve, der kan vække beboerens erindring og glæde gennem sanserne. Sansebreve består ikke af ord, men af ting, der dufter, smager eller kan føles. Sansebrevene vækker glæde i nuet og kan være med til pludselig at åbn

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Gør hver tredje bolig almennyttig

Annonce